Elixir: NFT-marktplaats voor Bitcoingames via Liquid en het Lightning Network

Satoshi's Games kondigde de Elixir aan: een NFT-marktplaats op basis van Bitcoin, waarmee je in-game voorwerpen tegen bitcoin kan verhandelen. Om de NFTs en de marktplaats mogelijk te maken gebruikt Satoshi's Games een innovatieve cocktail aan technologieën: Lightning Network, LSAT, Liquid en IPFS.

Satoshi's Games is het team achter de Bitcoingame Light Nite, een Fort Nite-kloon waarbij spelers kleine hoeveelheden bitcoin kunnen verdienen tijdens het spelen. Nieuw is dat de voorwerpen in het spel nu ook getokeniseerd en verhandelbaar zijn op de Elixir marktplaats.

Elixir is een marktplaats voor Non-Fungible Tokens (NFTs) op basis van Bitcoin, waar gamesontwikkelaars gebruik van kunnen maken om NFTs aan hun games toe te voegen, die op het platform verhandelbaar zijn. De voorwerpen en skins die je in de spellen verdient zou je bijvoorbeeld via Elixir kunnen verkopen voor bitcoin.

Lightning, LSAT, IPFS én Liquid

Satoshi's Games moest ervoor allerlei trucs uit de hoge hoed toveren. Voor de normale verdiensten tijdens het spelen maakte Light Nite al gebruik van het Lightning Network en dat alleen maakt het al een vooruitstrevend project. Het Lightning Network is een relatief nieuw protocol voor Bitcoin, waarmee transacties razendsnel en goedkoop zijn.

Daarnaast heeft het team nu echter ook een manier gevonden om in-game voorwerpen te tokeniseren met de functionaliteit van NFTs. Ze gebruiken daarvoor Lightning Service Authentication Tokens (LSATs) om de verhandelbare eigendomsrechten vast te leggen. De data bijbehorend aan de NFT wordt opgeslagen op het InterPlanetary File System (IPFS), een bestaand decentraal peer-to-peer netwerk voor het opslaan en delen van bestanden.

Als je bijvoorbeeld een NFT van een skin in het spel bezit dan bevindt de overdraagbare LSAT zich in je wallet, die toegang geeft tot het beeldmateriaal van de skin dat op IPFS staat opgeslagen. Als je de LSAT overdraagt aan iemand anders, dan draag je daarmee het eigenaarschap van de data op IPFS over.

Voor de Elixir marktplaats gebruikt Satoshi's Games het Liquid Network, een side-chain van het Bitcoinnetwerk die is ontwikkeld door Blockstream. Het Liquid Network is ook razendsnel en goedkoop, maar biedt daarnaast aanvullende mogelijkheden zoals Confidential transactions en tokenuitgifte.

Dankzij deze cocktail - een elixer - van technologieën ontstaat een gebruikservaring vergelijkbaar met NFTs, waarbij je in-game bezittingen naar je wallet kan opnemen en via de marktplaats kan verhandelen - spotgoedkoop en nagenoeg instant.

Light Nite NFTs

Volgens Carlos Roldan, de oprichter van Satoshi's Games, was er vanuit de Light Nitecommunity vraag naar zulke functionaliteit.

Light Nite is een Fort Nite-kloon, waarbij spelers het tegen elkaar opnemen in een battle royale-slagveld en waarbij ze - als ze goed presteren - in bitcoin beloond worden. Het spel bevindt zich op dit moment nog in de pre-alpha fase.

Behalve verdiensten in bitcoin kunnen spelers ook voorwerpen in het spel vinden zoals wapens, uitrusting en skins. Die zijn nu als NFT verhandelbaar.

"De NFTs in onze titels zijn niet alleen verzamelobjecten," vertelt Roldan tegen Venturebeat. "We willen dat onze spelers een grotere mate van controle en zeggenschap hebben over hun in-game voorwerpen, terwijl ze die nog steeds op het slagveld kunnen gebruiken."

Volgens Roldan lag het voor de hand om het Bitcoin Lightning Network ervoor te gebruiken. "De keuze voor Bitcoin is een sterke. Het is op dit moment, en dat zal het naar onze mening ook altijd blijven, de meest veilige en liquide cryptovaluta met de hoogste mate van adoptie", licht hij toe. "En omdat het tweedelaags Lightning Network meer schaalbaar is dan Ethereum en volledig geschikt is voor micro-beloningen vanwege de instant en vrijwel-gratis eigenschappen. Geen enkel ander platform biedt zo'n set aan essentiële functies."

Een platform voor gamesontwikkelaars

Uiteindelijk moet Elixir een platform worden waar ook andere games gebruik van maken. Gamesontwikkelaars die microbetalingen of NFTs aan hun spelwerelden willen toevoegen hebben met Elixir een kant-en-klare oplossing voorhanden, inclusief een marktplaats waarop ze hun in-game economieën kunnen aansluiten.

"Nu we Elixir vrijgeven, zullen veel ontwikkelaars direct de voordelen begrijpen van een nieuw economisch model gebouwd op het toekomstige mainstream digitale geld, waardoor een veel hogere mate van vrijheid en bewegingsvrijheid voor gebruikers ontstaat," aldus Roldan.

Hij verwacht dat Elixir voor veel gamesontwikkelaars interessant kan zijn. "Veel hoogstaande studio's realiseren zich nu al dat er nieuwe manieren zijn om gebruikers te werven en behouden tegen lagere kosten. Spelers beweren een hogere mate van vrijheid, meer vertrouwen en meer open beloningen. Elixir biedt studio's de mogelijkheid om dat allemaal met een hogere winstmarge aan gebruikers te bieden," legt hij uit. "Het zal dus niet vanwege de technologie zelf zijn (die voor de meeste gebruikers vrij transparant is), maar vanwege het gemak waardoor de massa op deze trend overstapt."


Lees ook ons eerdere artikel over Bitcoingames of lees verder over het Lightning Network.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.