Groen licht voor innovatie: SegWit actief

Het is zover: Segregated Witness is geactiveerd! Het heeft even geduurd, maar Bitcoin heeft nu eindelijk de eerste stappen richting een grotere transactiecapaciteit gezet. De activatie van Segregated Witness is een grote stap voor Bitcoin, maar de echte innovatie begint nu pas.

Vanaf block nummer 481.824 is Segregated Witness (SegWit) officieel actief. De eerste SegWit-transacties zijn gedaan, de Lighting Network ontwikkelaars zijn blij, het eerste block groter dan 1 MB is gemined en de eerste wallets bieden al ondersteuning voor SegWit-transacties.

Deuren open voor innovatie

Met de activatie van SegWit gaan de deuren open voor ruimere innovatie. Niet alleen wordt de transactiecapaciteit verhoogd, waardoor de blocken twee tot vier keer groter kunnen zijn, ook wordt het nu mogelijk om via script versioning veilig nieuwe features toe te voegen aan het Bitcoinprotocol. We schreven kort geleden al over de werking van script versioning en een voorbeeld van een van de mogelijke uitbreidingen: Schnorr. Ook MAST staat op de lijst om toegevoegd te worden aan Bitcoin.

Naast toevoegingen die de focus leggen op privacy wordt ook de functionaliteit van Bitcoin uitgebreid. Uiteraard mag het Lightning Network niet ontbreken in dit rijtje. Maar ook wordt het door SegWit mogelijk om atomic swaps uit te voeren tussen verschillende cryptocurrencies: het direct oversteken van litecoins voor bitcoins, geheel vertrouwensloos en zonder tussenpartij. Hierdoor ontstaat een geheel nieuwe vorm van handelsplatform: een gedecentraliseerde cryptocurrency exchange. Bitcoins en altcoins zullen verhandeld kunnen worden, zonder dat je daarvoor hoeft te vertrouwen op een tussenpartij.

De weg tot dusver en vooruit

Voor de gehele geschiedenis van de weg naar SegWit raden we je aan om dit artikel te lezen. Het is een turbulente tijd geweest en de activatie van SegWit en daarmee de hernieuwde focus op innovatie doet dan ook velen deugd. Wij zullen je de komende tijd op de hoogte houden van alle ontwikkelingen die langskomen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.