Grote stap vooruit voor Taproot en Schnorr

Dinsdag diende Bitcoin programmeur Pieter Wuille op GitHub een voorstel in met wijzigingen in de Bitcoin Core code die de veelbesproken Taproot en Schnorr Signatures upgrades mogelijk maken. Het voorstel is een belangrijke mijlpaal in het ontwikkelingsproces en vertegenwoordigt het eerste concrete voorstel om de technologieen te implementeren. Het is nu aan de rest van de bitcoincommunity om de code te beoordelen en bij voldoende steun aan een volgende versie van Bitcoin Core toe te voegen.

Dinsdag werd een grote stap vooruit gezet in het proces om Taproot en Schnorr Signatures aan Bitcoin toe te voegen. Schnorr Signatures zijn een nieuwe methode om digitale handtekeningen te bundelen op een manier waardoor ze minder tijd vergen om te verifiëren en tegelijkertijd minder data in beslag nemen. Dat komt ten goede aan de schaalbaarheid van het netwerk.

Bovendien is door de toevoeging van Schnorr Signatures een implementatie van Taproot mogelijk. Daarmee is het mogelijk om extra privacy functionaliteit toe te voegen aan bitcoin smart contracts, waardoor de inhoud van smart contracts privé blijft. Het is daardoor mogelijk om een smart contract te creëren die na ondertekening van de betrokkenen wordt uitgevoerd, terwijl de transactie er voor de buitenwereld uit ziet als elke andere transactie. Alleen wanneer niet alle betrokkenen ondertekenen wordt een deel van de informatie openbaar.

Vanwege de nieuwe mogelijkheden die hierdoor ontstaan en de verhoogde privacy zijn de verwachtingen rond Taproot en Schnorr hoog en velen beschouwen het als de belangrijkste upgrades sinds de activering van de schaalbaarheidsoplossing SegWit in 2017.

Decentraal ontwikkelingsproces

Nu er door Pieter Wuille een eerste voorstel is ingediend op GitHub is het aan de bitcoincommunity om de code te inspecteren en te beoordelen. Hoe lang dat proces zal duren is moeilijk in te schatten, want Bitcoin kent geen centrale autoriteit die beslist welke wijzigingen worden ingevoerd.

Veel hangt daarom af van de feedback die uit de community op het voorstel komt. Alleen wanneer er voldoende steun is voor de wijzigingen wordt de code opgenomen in de volgende versie van de Bitcoin Core software. Vermoedelijk zal het nog wel enkele maanden duren voordat het daadwerkelijk zover is.

Daarna is het nog steeds aan de bitcoincommunity om te besluiten of ze de geupdatete software willen gebruiken. De eventuele toevoeging van Taproot/Schnorr zal namelijk gebeuren via een zogenaamde soft-fork, vergelijkbaar met de soft-fork die SegWit in 2017 introduceerde. Soft-forks zijn geheel optioneel en adoptie ervan is dus voor een groot deel afhankelijk van de gebruikers. Nu, twee jaar na de invoering ervan, is de adoptiegraad van SegWit ongeveer 60%.


Zelf het voorstel van Pieter Wuille lezen? Klik dan hier


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.