Het Bitcoin Lightning Network telt meer dan 10.000 nodes

Het Lightning Network groeide het afgelopen jaar flink door. Het aantal Lightning nodes verdubbelde naar 10.439 en de totale liquiditeit in het netwerk is inmiddels bijna 1200 BTC, ongeveer $70 miljoen dollar tegen de huidige koers.

Het Lightning Network groeide het afgelopen jaar in rap tempo door, zo blijkt uit informatie op BitcoinVisuals.com. Vorig jaar telde het netwerk nog iets meer dan 5000 nodes, maar inmiddels is dat zo goed als verdubbeld naar 10.439 nodes. Het aantal betaalkanalen groeide van bijna 29.000 naar meer dan 38.000.

bitcoinvisualslightning

Bron: BitcoinVisuals.com

De totale liquiditeit in de betaalkanalen nam ook fors toe. Dat vertienvoudigde van ongeveer $7 miljoen dollar aan BTC een jaar geleden naar maar liefst $70 miljoen dollar aan BTC vandaag de dag. Dat komt vooral omdat de koers sindsdien aanzienlijk is gestegen. Uitgedrukt in bitcoins nam de totale liquiditeit in de betaalkanalen namelijk toe met zo'n 30%, van 920 BTC naar bijna 1200 BTC.

Lightning Network

Het Lightning Network is een relatief nieuwe technologie die pas sinds 2018 te gebruiken is. Het is een netwerkprotocol en zogenaamde tweedelaags schaalbaarheidsoplossing, waarmee bitcoinbetalingen razendsnel en goedkoop zijn. Je kan ermee voor slechts een paar satoshi's een bitcointransactie doen die nagenoeg instant is, zonder dat het ten koste gaat van de decentralisatie. De technologie is nog volop in ontwikkeling.

Het Lightning Network werkt op basis van betaalkanalen die gebruikers naar elkaar openen, waarmee onderlinge bitcointransacties 'off-chain' gedaan kunnen worden. Alleen de eindafrekening wordt op de blockchain geregistreerd. De gewoonlijke transactiekosten op de blockchain en de block time van 10 minuten zijn daardoor nauwelijks meer van toepassing. Het levert daarnaast ook privacyvoordelen op.

Het Lightning Network is één van de manieren waarop het Bitcoinnetwerk kan opschalen voor massagebruik, zonder dat het ten koste gaat van decentralisatie. Veel mensen verwachten dat in de toekomst steeds meer bitcointransacties via dit soort 'off-chain'-oplossingen zullen plaatsvinden.

Vooruitgang

Vooral in het afgelopen jaar kwam de vooruitgang van het Lightning Network in een stroomversnelling terecht. Steeds meer bitcoinwallets bieden er ondersteuning voor en dankzij gebruiksvriendelijke software zoals Umbrel was het nog nooit zo eenvoudig om een Bitcoin Lighting Node op te zetten. Vermoedelijk is een deel van de groei van het aantal nodes daardoor te verklaren.

Ook de technologie ontwikkelt zich verder. Er ontstonden in het afgelopen jaar nieuwe mogelijkheden dankzij Lightning Pool, LSAT en Wumbo channels en spannende use cases zoals Podcasting 2.0. Ook wordt er gewerkt aan de integratie van het Lightning Network in computergames.


Lees ook eens onze eerdere artikelen over het Lightning Network. Wist je dat er ook een Nederlandse Lightning Network community is op Telegram?

Beeldmateriaal: nathan_lounds, CC PDM 1.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.