Het Lightning Netwerk groeit snel

Kortgeleden vond de 'officiële' launch van het Lightning Netwerk op het mainnet, het live hoofdnetwerk, van Bitcoin plaats. De launch was vooral symbolisch en een antwoord op de vraag "wanneer is het Lightning Netwerk af?" Er zijn verschillende teams die technologie gaan toepassen op Bitcoin en Lightning is nog volop in ontwikkeling, maar het netwerk groeit al snel. Er zal waarschijnlijk geen moment komen dat het netwerk echt 'af' is, maar wie wil en durft kan het al gebruiken.

Er is natuurlijk geen centrale instantie die een dergelijke aankondiging kan maken; voor de technici was het maanden (of jaren) geleden al mogelijk om een Lightning-achtige betaling uit te voeren en op dit moment is er nog steeds enige handigheid voor nodig, maar in de toekomst zal eenieder Lightning-betalingen kunnen uitvoeren. De launch werd gevierd met de week van de Lapps.

Duizenden payment channels

In deze interactieve Lightning Netwerk explorer is te zien dat het netwerk inmiddels bestaat uit ruim 1700 Lightning-nodes en meer dan 5000 payment channels. De visualisatie laat zien hoe het Lightning Netwerk opereert als 'tweede laag' bovenop Bitcoin en geeft daarmee een krachtig beeld van de snelle groei die plaatsvindt. De nodes en payment channels die te zien zijn in de visualisatie zijn maar een deel van het gehele netwerk.

Op dit moment is de totale capaciteit van alle payment channels nog maar zo'n 15 bitcoins. Dit is uiteraard nog niks; de meeste channels zijn waarschijnlijk bedoeld voor het testen en ontwikkelen van de technologie, of het doen van kleine aankopen zoals stickers in de Blockstream Lightning Store. Het netwerk is in een paar maanden tijd snel gegroeid.

Lightning wallets

Er zijn al meerdere Lightning-ready wallets te downloaden voor gebruik. Verwacht nog geen vlekkeloze ervaring, want het Lightning netwerk is nog altijd in beta. Android gebruikers kunnen meteen van start met mobiele betalingen, welke natuurlijk nodig zijn om het Lightning Netwerk echt levensvatbaar te maken voor dagelijks gebruik. De Eclair Android wallet van Acinq is in de Play Store te downloaden. Ook is de Eclair wallet beschikbaar voor MacOS, Windows en Linux via GitHub. Daarnaast is tevens de Zap wallet 'klaar' voor gebruik. Mobiele wallets voor iPhone volgen als het goed is snel.

 unnamed2.png


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.