Hoe kun jij bijdragen?

Alleen voor de technici?

Het is niet nodig om programmeur, computerwetenschapper of cryptograaf te zijn om bij te kunnen dragen aan bitcoin. Bitcoin is een project zonder leider, bestaande uit duizenden individuen die vrijwillig, dan wel professioneel, bijdragen aan de ontwikkeling van het project en de infrastructuur eromheen. Elke bijdrage is welkom, hoe groot of klein dan ook.

Je kunt met bijna elke vorm van bijdragen wel op de een of andere manier een (flink) zakcentje verdienen, maar dit hoeft niet altijd de voornaamste drijfveer te zijn. Velen doen het vanuit een persoonlijke visie over de toekomst van bitcoin en zijn tevreden met de wetenschap dat zij bijdragen aan een belangrijke ontwikkeling. Je kunt hier jouw eigen weg in vinden. Wel zul je zelf de eerste stappen moeten zetten om betrokken te raken.

Een aantal mogelijkheden op een rijtje

  • Er zijn inmiddels over de hele wereld, ook in Nederland, aan de universiteit vakken te volgen over bitcoin en cryptocurrencies. Schrijf je in om een van deze vakken te volgen of wordt vakassistent bij een van deze vakken. Ook als dit betekent dat je als student voor een periode naar het buitenland zal gaan. Er zullen hierdoor ongetwijfeld veel interessante kansen op je pad komen.
  • Zit je nog op de middelbare school? Lees je in en doe je spreekbeurt over bitcoin.
  • Vind je het leuk om teksten over bitcoin te schrijven? Neem contact op en schrijf voor bitcoin.nl. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste schrijvers die interessante, leuke of informerende stukken willen publiceren.
  • Maak je eigen blog met informatie over bitcoin. Iedereen dekt bitcoin uit een verschillend oogpunt, sommige richten zich op de sensatie van de koers, anderen op het internationale nieuws en weer anderen richten zich voornamelijk op de technische ontwikkeling, zoals bitcoin.nl. Alle beschikbare informatie helpt.
  • Ben je goed met talen? Neem contact op met een van de vele initiatieven en bedrijven die zich bezig houden met bitcoin. Bijna alle bitcoinbedrijven opereren internationaal en hebben dus te maken met een grote diversiteit aan klanten en taalbehoeftes. Er is altijd behoefte aan vertalingen van websites (bitcoin.org), teksten en documentatie en de impact hiervan is enorm: je bereikt een geheel nieuwe groep mensen. Hier zijn speciale platformen voor.
  • Deel kennis op Twitter, Facebook of andere platformen. Niet iedereen is ontwikkelaar, maar ook het delen van kennis op Twitter en het waarschuwen voor scams is een waardevolle bijdrage.
  • Begin met het gebruiken van bitcoin als betaalmiddel tussen jou en je vrienden, direct of via Lightning.
  • Neem contact op met de initiatiefnemers van een van de vele evenementen rondom bitcoin en vraag hoe jij die dag bij kunt dragen. Je raakt zo vanzelf betrokken.
  • Ben jij wel technisch? Dan kun je bijdragen door code te schrijven voor een van de open source projecten of code te reviewen. Ook kun je de code testen en op zoek gaan naar bugs - misschien wel een van de meest waardevolle taken die bijdraagt aan de robuustheid van bitcoin. Je kunt ook contact opnemen met een bitcoinbedrijf om te onderzoeken hoe je op een andere manier met je technische skills kunt bijdragen. Er moet niet alleen voor bitcoin zelf code geschreven worden, maar ook voor de gehele infrastructuur daaromheen. Denk aan: wallets, exchanges, informatieve websites en handige tools voor ontwikkelaars.
  • Ben je technisch, maar beter in schrijven dan programmeren? Schrijf dan documentatie of controleer bestaande documentatie op fouten.

Zie jij nog meer concrete manieren? Laat het weten en we voegen ze toe.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.