Hoe snel is bliksemsnel?

Miljoenen transacties per seconde

We weten inmiddels allemaal dat de transactiecapaciteit van het bitcoinnetwerk zelf beperkt is tot enkele honderdduizenden transacties per dag, nog geen 10 per seconde. Maar hoeveel meer transacties per seconde zijn mogelijk met het lightning netwerk?

Volgens onderzoek van Christian Decker, Core Tech Engineer bij Blockstream, kan elk payment channel in het lightning netwerk zo'n 500 transacties per seconde afhandelen. Op dit moment bestaat het lightning netwerk uit ongeveer 11.000 payment channels. Dit betekent dat het netwerk nu al ongeveer 5,5 miljoen transacties per seconde kan verwerken, terwijl het nog in zijn kinderschoenen staat!

Toch? Oké, misschien nog niet helemaal.

Het vermenigvuldigen van de transactiecapaciteit met het aantal payment channels geeft misschien geen geheel eerlijk beeld van hoeveel transacties er per seconde mogelijk zijn. Mede omdat elke transactie die gedaan wordt invloed heeft op de staat van het netwerk, niet elke node in het netwerk optimaal presteert, elk payment channel voldoende bitcoins beschikbaar moet hebben om daadwerkelijk transacties te kunnen uitvoeren en variabele netwerklatentie ook nog wel eens roet in het eten kan gooien.

trujillopuntnlsuperfastlightingnetwork

Het daadwerkelijke aantal transacties per seconde zal dus waarschijnlijk lager liggen dan de schatting hierboven, maar nog steeds in de miljoenen. Helaas is het lastig om te meten hoeveel transacties per seconde er daadwerkelijk gedaan worden op het lightning netwerk, omdat niet elke transactie publiek verzonden wordt. De daadwerkelijke capaciteit in de praktijk zal moeten blijken uit betrouwbare verslagen over werkelijk gebruik.

Op dit moment is de netwerklatentie een van de grote bottlenecks voor het aantal transacties per seconde. Er moet voor elke transactie nu eenmaal tussen twee partijen heen en weer gecommuniceerd worden. Elk bericht over en weer kost een aantal milliseconden.

De uiteindelijke capaciteit van het lightning netwerk is ongekend groot, groter dan elk ander betaalmiddel dat we kennen, en zal ergens in de miljoenen en misschien wel miljarden transacties per seconde liggen. En dit is ook wel nodig. Het lightning netwerk zal namelijk niet alleen dienen voor dagelijkse transacties van menselijke gebruikers, maar ook voor miljarden kleine transacties tussen machines zelf.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.