Bananen kopen met bitcoin in Suriname

Te midden van een golf van torenhoge inflatie en economische uitdagingen, zijn er steeds meer tekenen in Suriname van de opkomst van Bitcoin. Bitcoin.nl ontdekte hoe kinderen bananen kopen met bitcoins, en zelfs de president van het Zuid-Amerikaanse land zich verdiept in het digitale goud.

Een zoete Bitcoinles

"Banaan of pompelmoes vandaag, Ravi?" Miguel stelt de vraag met een glimlach, al wetende van Ravi's voorliefde voor pompelmoes. Als dagelijkse bezoeker van het Tamara kindertehuis in Paramaribo, weet Miguel dat de 8-jarige Ravi een groot fan is van dit fruit. "Pak de kaart, Ravi, je kent de procedure." Met een behendige beweging swipet Ravi de Bitcoindebetkaart over de lezer, symbolisch 1 sat (1/miljoenste bitcoin) uitgevend. Miguel overhandigt hem de pompelmoes, en Ravi gaat zitten om te genieten van zijn Surinaamse lekkernij.

Miguel is in Tamara namens Bitcoin Sranan, de Surinaamse Bitcoingemeenschap, bij Tamara. In zijn lunchpauze bezoekt hij dagelijks het tehuis om deel te nemen aan het 'Fruit for Sats'-programma. Dit pilotproject streeft ernaar om de 14 kinderen in het tehuis dagelijks wat gezond plezier te brengen - een plezier dat ze ten volle verdienen. De kinderen in het tehuis hebben een zware jeugd meegemaakt.  

Maar het gaat om meer dan enkel fruit; het programma heeft ook tot doel de kinderen financiële kennis bij te brengen. Hoewel de kinderen natuurlijk niet zelf voor het fruit betalen, ervaren ze wel het proces van het betalen met een kaart. "Dit is een introductie in de wereld van financiële transacties," legt Miguel uit. "Langzaam maar zeker begrijpen ze beter wat ze doen. Ons doel is om hun kennis geleidelijk uit te breiden, bijvoorbeeld door hen de transactiegeschiedenis op de kaart te tonen. Zo krijgen ze inzicht in hun uitgaven. Voor ons is het een leerzame ervaring om te zien hoe we deze kennis het beste kunnen overdragen."

Medewerkster van Tamara, Christel, is enorm enthousiast over het Fruit for Sats project. "Dit is de jeugd van morgen. Als zij zo een betere start kunnen maken in het leven, dan ben ik enorm blij. Want deze kinderen verdienen het." 

Bitcoin biedt een unieke oplossing voor de financiële hordes waar Surinaamse ondernemers tegenaan lopen. Maya Parbhoe

Bitcoin Sranan

De drijvende kracht van Bitcoin Sranan is Maya Parbhoe, een dynamische Surinaamse fintech ondernemer met een visie. Met jarenlange ervaring in het leiden van een bloeiend import- en infrastructuurbedrijf, begrijpt Maya hoe Bitcoin een oplossing kan zijn in Suriname. "Het begon allemaal toen ik de financiële belemmeringen waarmee Surinaamse ondernemers geconfronteerd worden wilde tackelen, vooral bij het zoeken naar schaalvergroting in een markt zonder toegankelijke kapitaalbronnen."

Sinds 2017 heeft Maya zich gericht op het vestigen van een nationale effectenbeurs in Suriname, een taak bemoeilijkt door politieke instabiliteit en uitdagingen bij de Centrale Bank van Suriname. Haar interesse in Bitcoin werd gewekt als een potentieel antwoord op deze uitdagingen. "Bitcoin biedt een unieke oplossing voor de financiële hordes waar Surinaamse ondernemers tegenaan lopen," stelt Maya. "Het kan internationale financiering vergemakkelijken en de kosten en vertragingen door tussenpersonen verminderen."

Geïnspireerd door deze visie, werd Bitcoin Sranan geboren. Maya streeft met het inititatief ernaar een circulaire Bitcoineconomie in Suriname op te zetten. Met het 'Fruit for Sats'-programma slaan ze twee vliegen in één klap: het biedt niet alleen essentiële financiële educatie aan kinderen. "We moedigen ook onze leveranciers aan om deel te nemen aan de Bitcoineconomie," vertelt Miguel. "We maken het toegankelijk, ze mogen hun sats altijd weer inwisselen bij ons.”

Economie van Suriname

Het idee van het opstarten van een Bitcoineconomie in Suriname is niet zo gek als je kijkt naar de huidige economie. Het land worstelt al jaren met ongekende inflatie, die volgens het Internationaal Monetair Fonds maar liefst 53% bedraagt. 

In 2020 stond Suriname praktisch op de rand van faillissement. De nieuwe regering onder leiding van Chan Santokhi erfde de macht van Desi Bouterse en diens lege staatskas. Suriname stond diep in het rood door het aangaan van buitenlandse leningen en het aanzienlijk bijdrukken van geld.

De regering-Santokhi kreeg de taak om de economie te hervormen, ondersteund door het IMF. Deze taak werd bemoeilijkt door voortdurende hoge inflatie, devaluatie van de Surinaamse dollar, en de impact van de COVID-19-pandemie. In een poging om te voldoen aan de economische hervormingen vereist door het IMF voor financiële ondersteuning, verminderde de regering subsidies op elektriciteit en benzine. Deze maatregelen leidden tot ongekende onrust in het normaal vreedzame Suriname.

Politieke interesse

Suriname lijkt dus rijp voor Bitcoin. En opeens was daar ook politieke interesse. “Op Bitcoin Miami heb ik Samson Mow ontmoet, de CEO van JAN3”, vertelt Maya. JAN3 is een Bitcoinbedrijf dat ‘hyperbitcoinisatie’ probeert te brengen met Bitcoininfrastructuren te bouwen, specifiek voorr regio's en staten. Zo heeft JAN3 onder andere geholpen bij het implenteren van de Bitcoininfrastructuur in El Salvador.

Deze ontmoeting wakkerde Mow's belangstelling aan voor Suriname's potentieel in de Bitcoineconomie. "Ik heb hem voorgesteld aan Albert Ramdin, onze minister van Buitenlandse Zaken," vervolgt Maya. Dit leidde tot een uitnodiging voor Mow om Suriname te bezoeken en samen te kijken hoe Bitcoin nieuwe economische kansen kan bieden.

Vorige week vonden gesprekken plaats tussen Mow, Ramdin, en president Santokhi, waarbij onderwerpen als energiebeleid, het monetaire klimaat in Suriname en de mogelijkheden voor Bitcoinmining werden besproken. "Santokhi is vastberaden om de technologische sector in Suriname te versterken, met bijzondere aandacht voor de rol van Bitcoin," verteld Maya. "Het voorbeeld van El Salvador, waar Bitcoin een officiële valuta is, dient als model."

Santokhi heeft JAN3 uitgenodigd om een voorstel te formuleren voor de integratie van Bitcoin in de Surinaamse economie. Dit kan variëren van het gebruik van Bitcoin als monetaire reserve tot het exploreren van Bitcoinmining in afgelegen dorpen. 

Bitcoinconferentie in Suriname

Het is nu wachten waar JAN3 mee komt. De kans is groot dat we meer zullen horen tijdens Suriname's allereerste Bitcoinconferentie, gepland van 23 tot 25 maart. Maya, vol verwachting, licht toe: "Deze conferentie wordt uiterst praktisch en doelgericht. Ons doel is om Suriname echt te 'orangepillen'" De timing van de conferentie valt samen met Phagwa, het kleurrijke Holi-feest in Suriname. "Bereid je voor op veel oranje verf!"


De naam van Revi is gefingeerd. 

Bitcoin Sranan draait het Fruit for Sats project volledig op giften. Als je wil doneren, dan kan dat via de Bitcoin Sranan website of op Geyser Fund


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.