Hoeveel mensen bezitten bitcoin?
Bitcoin groeit aan populariteit, maar hoeveel mensen bitcoin bezitten is bijna onmogelijk vast te stellen. Diverse onderzoeken schatten dat het om een paar procent van de bevolking gaat: in Nederland zo'n vijf procent en in het Verenigd Koninkrijk ongeveer drie procent. Elders liggen de percentages soms flink hoger. Wereldwijd zouden er inmiddels meer dan 100 miljoen mensen zijn die bitcoin bezitten.
Hoeveel mensen bezitten bitcoin? Dat is lastig te beantwoorden, omdat Bitcoin niet op basis van identiteit werkt. Iedereen kan net zoveel bitcoinwallets en bitcoinadressen aanmaken als hij of zij wil. Dat maakt het erg lastig om te bepalen hoeveel individuen er gebruik van maken.
Diverse onderzoeken doen desondanks een poging om het aantal in te schatten. Dat gebeurt soms aan de hand van enquêtes en andere keren op basis van blockchain-analyse. De kwaliteit van de onderzoeken is uiteenlopend en de kwaliteit van de resultaten dus ook. Sommige resultaten spreken elkaar bovendien tegen. Toch geeft een overzicht van de cijfers wellicht een impressie.
Europa
In Nederland waren er in 2018 volgens onderzoeksbureau Kantar al zo'n 480.000 Nederlanders die bitcoin bezitten. Onderzoeksbureau Markteffect stelde in maart echter dat het er tegenwoordig ongeveer 700.000 zijn. Dat is zo'n 5% van de bevolking.
In het Verenigd Koninkrijk onderzocht de financiële toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) in juni het aantal Britse bezitters van cryptovaluta. Volgens de FCA zijn dat er ongeveer 2,3 miljoen, oftewel 4,4% van de Britse bevolking. Twee derde van hen zou bitcoin bezitten; zo'n 3% dus.
Amerika
De Amerikaanse situatie is niet helemaal duidelijk, omdat de uitkomsten van diverse onderzoeken niet met elkaar overeenkomen.
Zo stelde enquêtebureau Gallup in juni dat 6% van de inwoners van de VS bitcoin bezitten. De exchange Gemini stelde in april op hun beurt dat 14% van de Amerikanen een cryptovaluta bezitten en dat het in 87% van de gevallen bitcoin is. Dat komt uit op 12%.
De New York Digital Investment Group (NYDIG) schatte het percentage nog hoger in. Zij dachten in januari dat 22% van de Amerikanen bitcoin bezat. Dat zouden 46 miljoen mensen zijn. Dat lijkt erg veel en velen beschouwen het als een overschatting.
Zuidoost Azië & Oceanië
De Independent Reserve Cryptocurrency Index denkt dat in Singapore maar liefst 43% van de bevolking een cryptovaluta bezit. Dat lijkt wat aan de hoge kant.
Onderzoeksbureau Finder schatte vorige maand dat in Australië ongeveer ongeveer 9% van de bevolking bitcoin bezit.
Wereldwijd
In 2020 stelde onderzoeksbureau Statista dat er wereldwijd iets meer dan 100 miljoen mensen een cryptovaluta bezaten. Volgens Crypto.com klopt dat aantal en verdubbelde het in het afgelopen half jaar naar ruim 200 miljoen mensen. Bitcoin is onder hen de meest populaire keuze.
Statista onderzocht ook de situatie per land, maar richtte zich daarbij op het percentage gebruikers in plaats van bezitters. Bitcoin bleek het meest populair in Nigeria, waar 32% van de bevolking wel eens een cryptovaluta zegt te hebben gebruikt. Ook Vietnam (21%), de Filipijnen (20%), Turkije (16%) en Peru (16%) scoren hoog.
Hootsuite keek vorig jaar in een rapport wel naar het aantal bezitters, waarbij het zich baseerde op gegevens van GlobalWebIndex. Zij stellen dat de Filipijnen voorop lopen met 17%, gevolgd door Brazilië (13%), Zuid-Afrika (13%), Thailand (12%), Nigeria (11%) en Indonesië (11%). Het percentage voor Nederland ligt net als bij Markteffect op 5%.
Een paar procent
Niet ieder onderzoek is even betrouwbaar en niet iedere deelnemer of onderzoeker is objectief. De meeste cijfers kan je daarom het beste met een korrel zout nemen. Toch lijken de cijfers bij elkaar wel een bepaald beeld te schetsen: een paar procent van de wereldbevolking bezit bitcoin.
Een wereldwijd aantal van tussen de 100 en 200 miljoen mensen die bitcoin bezitten, zoals sommige onderzoeken suggereren, lijkt niet onredelijk en wordt zelden betwist. Dat is op z'n hoogst 2,6% van de wereldbevolking. Sommigen vergelijken het met het aantal gebruikers dat het internet in 1997 had.
De meeste onderzoeken schatten de adoptiegraad in ontwikkelde landen in tussen de 4% en 8%, maar opvallend is dat Bitcoin in minder welvarende landen soms dubbel zo populair lijkt.
Als dat klopt en de wereldwijde adoptie slechts 2,6% is, zou de keerzijde zijn dat er ook veel landen moeten zijn waar er nog nauwelijks sprake is van enige bitcoinadoptie.
Wist je dat Bitcoin ook relatief populair is in Afrika? Als je meer statistieken over het gebruik van Bitcoin per land wil zien, bekijk dan ook eens UsefulTulips.com.