Intel onthult details van nieuwe miningchip Blockscale

Intel heeft details bekendgemaakt van een nieuwe miningchip genaamd Blockscale. Deze nieuwe ASIC volgt de eerdere Bonanza Mininingchip op en heeft een energie-efficiëntie tot 26 J/TH. De eerste Blockscale chips worden in het derde kwartaal aan enkele miningbedrijven geleverd en vanaf 2023 neemt Intel ook bestellingen aan van andere miners.

Maandag bracht Intel een persbericht uit om de nieuwe en energie-efficiënte miningchip genaamd 'Intel Blockscale ASIC' aan te kondigen.

"Om dit nieuwe tijdperk in computing aan te drijven, levert Intel oplossingen die een optimale balans bieden van hashrate en energie-efficiëntie, ongeacht de operationele omgeving van de klant", schrijft vice-president Balaji Kanigicherla, van Intel's Custom Compute in the Accelerated Computing Systems and Graphics Group.

"Intel's jarenlange onderzoek in cryptografie, hashing technieken en ultralaag voltage circuits maken het mogelijk voor blockchain toepassingen om hun rekenkracht op te schalen zonder afbreuk te doen aan duurzaamheid", aldus Kanigicherla.

Anders dan bij concurrenten worden Intel's Blockscale ASICs ASICs Application-Specific Integrated Circuit niet als complete systemen geleverd, maar als losse chips. Miners kunnen op basis van de chips systemen naar eigen wens samenstellen. De ASICs zijn daardoor eenvoudig te upgraden of bij schade te vervangen. Dat biedt meer flexibiliteit en helpt ook de e-waste te verminderen.

Efficiënt

Het is de bedoeling dat meerdere chips op één systeem worden aangesloten, tot maximaal 256 chips. Per stuk zijn de chips met een hashrate hashrate De hashrate is de hoeveelheid hashes per seconde van 580 gigahashes per seconde (GH/s) namelijk niet heel krachtig, maar ze zijn wel vrij efficiënt: 26 joules per terahash (J/TH).

Er is dus betrekkelijk weinig stroom nodig om een grote hoeveelheid rekenkracht te produceren. Een systeem met 256 Blockscale chips zou bij elkaar ongeveer 148 terahashes per seconde (TH/s) opleveren, met een stroomverbruik van zo'n 3860 watt. Dat is iets efficiënter dan de meeste apparatuur van andere ASIC-producenten, hoewel Bitmain ook enkele duurdere modellen heeft die nog efficiënter zijn.

Duurzaam

Intel prijst de efficiëntie van de chips in het kader van schaalbaarheid, maar ook duurzaamheid. "Intel is toegespitst om blockchain-technologie in een verantwoorde manier voort te stuwen, en we zijn trots om samen te werken met en om oplossingen te bieden aan bedrijven die een meer duurzaam wereldwijd cryptocurrency-ecosysteem creëren", stelt het persbericht.

Dat lijkt op de milieu-impact van het energieverbruik te slaan, maar dat valt te betwisten. Miningbedrijven zullen met efficiëntere apparatuur namelijk niet noodzakelijk minder stroom verbruiken. Wel zullen ze winstgevender zijn en mogelijk meer apparatuur op dezelfde hoeveelheid stroom aansluiten. Voordelen met betrekking tot duurzaamheid zullen daarom misschien eerder voortkomen uit het verminderen van e-waste.

Derde kwartaal

De eerste Blockscale chips worden in het derde kwartaal van dit jaar uitgeleverd aan miningbedrijven Argo Blockchain, Block Inc, Hive Blockchain Technologies en GRIID. Vanaf 2023 breidt Intel de verkoop uit om ook andere bedrijven te bedienen.

Over de prijs van Intel's Blockscale ASICs is vooralsnog niets bekend.


Eerder dit jaar onthulde Intel ook al voorloper van de Blockscale chip: de Bonanza Mine (BMZ1).

Beeldmateriaal: persbericht Intel


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.