Jack Dorsey’s bitcoin wallet zal vingerafdruk authenticatie hebben

Block, het bitcoinbedrijf van Jack Dorsey, is bezig met het ontwikkelen van een bitcoin wallet die, in plaats van een wachtwoord of seed phrase, vingerafdrukken ter beveiliging gebruikt. Volgens Dorsey zou het integreren van een vingerafdrukscanner in de hardware wallet voor ‘naadloze en veilige authenticatie’ moeten zorgen.

Block

Sinds zijn aftreden als CEO van Twitter is Jack Dorsey zich compleet gaan richten op bitcoin. Als CEO van Block (voormalig Square) is hij met meerdere projecten bezig. Zoals de ontwikkeling van een nieuwe ASIC miner, een protocol om de traditionele economie te koppelen aan de bitcoineconomie en dus ook een hardware wallet.

Block laat weten een wallet te ontwikkelen die voor iedereen makkelijk in gebruik is. Dit hoge gebruiksgemak zal moeten ontstaan door de combinatie van een hardware wallet en een mobiele applicatie. Betalingen en ontvangsten kunnen dan, onafhankelijk van de hardware wallet, via de mobiele app gedaan worden. Dit scheelt de hinder en het risico van het constant bij je hebben van een fysieke wallet.

‘We geloven dat pincodes, wachtwoorden en seed phrases voor velen verwarrend en vaak niet veilig zijn’, zo laat Block op hun website weten. ‘In plaats hiervan gaan we een vingerafdrukscanner in de hardware wallet implementeren om zo een naadloze authenticatie in de praktijk te garanderen,’ lichten de ontwikkelaars toe.

Gebruikers zullen hun bitcoins voornamelijk via de app beheren en zullen de hardware wallet gebruiken voor transacties vanaf een bepaalde grootte. Welke grootte kan de gebruiker zelf bepalen. De hardware wallet zelf zal volgens Block dan ook niet veel features hebben. Zo zal het geen display of numeriek toetsenbord hebben.

‘We willen klanten niet verplichten om weer aan een lastig hardware interface te moeten wennen. In plaats daarvan willen we de nadruk van het gebruiksgemak op de mobiele app leggen’, laat Block weten.

Het bedrijf wil de toegankelijkste en veiligste hardware wallet van dit moment gaan maken. Ook heeft Block de Bitcoin community om feedback gevraagd op het huidige design van de wallet.

Kritiek

Niet iedereen in Bitcoin community was meteen enthousiast over de integratie van een vingerafdrukscanner in de hardware wallet. Velen vinden juist het gebruik van een seed phrase een belangrijke factor voor de veiligheid van een wallet. De seed of recovery phrase dient als de basis voor alle private keys die je in je wallet gebruikt om bitcoins te versturen. Mocht je in een situatie komen waarin je niet meer bij je wallet kunt, is de seed phrase nodig om je bitcoins te herstellen. Een seed phrase bestaat normaal gesproken uit 12 of 24 woorden.

Bitcoiner Der Gigi legt in een twitterdraad uit waarom vingerafdrukken voor de veiligheid van een wallet geen goed idee is.

'Biometrische gegevens (vingerafdrukken, je gezicht, ogen, iris en spraakpatronen) zijn gebruikersnamen, geen wachtwoorden. Iedereen heeft toegang tot ze. Ze zijn niet geheim. Je kan ze kopiëren en ze weer voortbrengen', zo tweet Der Gigi.

Het is nog niet bekend wanneer we de hardware wallet van Block kunnen verwachten.


Eerder schreven we over Jack Dorsey en de ontwikkelingen rondom de nieuwe ASIC-miner.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.