"Lapps", de eerste apps voor Lightning

Het Lightning Network is nog niet af en SegWit moet nog geactiveerd worden, maar de ontwikkeling aan de eerste applicaties voor op het Lightning Network is al van start. In een toffe blog van lightning.community worden een aantal van de eerste apps voor op het Lightning Network uitgelicht.

Lightning

Het Lightning Network is een netwerk van payment channels waarbij er vertrouwensloos talloze transacties tussen meerdere partijen plaats kunnen vinden. Dit gebeurt zonder dat de Bitcoin blockchain hierdoor belast wordt en zonder dat het vertrouwensloze karakter van Bitcoin in gevaar komt. Deze laag bovenop Bitcoin heeft verschillende voordelen: transacties worden echt instant en microtransacties tot wel 0.00000001 bitcoins (en zelfs lager!) worden mogelijk.

Lapps

"Lapps" is de naam die gegeven is aan applicaties die gebruik maken van het Lightning Network op Bitcoin. De naam is een combinatie van Lightning, de korte benaming van het Lightning Network, en apps, de korte variant van applicaties. Dat Lightning nog niet functioneel is op het Bitcoinnetwerk weerhoudt ontwikkelaars er niet van om toch al Lapps te bouwen. Er wordt onder meer al gebouwd aan:

  • Een tip bot voor Slack, welke al te testen is op het Bitcoin testnet. De tip bot voor Slack is een project van François Masurel en maakt het mogelijk om in de chat van Slack kleine "tips" (fooi) naar anderen te sturen. Op dit moment is het sturen van microbetalingen en micro-tips relatief duur vanwege de fee die je betaalt bij elke bitcointransactie, waardoor de fee voor de miners hoger uit kan vallen dan de tip die je iemand wil sturen. Met Lightning is dit probleem verleden tijd.

  • Voltachain, een pay-as-you-go methode voor de aanschaf van energie voor elektrische voertuigen; betalen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. On-the-go een microbetaling doen per gebruikte hoeveelheid stroom, in plaats van een vast bedrag afrekenen. Iets dat zeker van pas gaat komen met de opkomst van autonome taxi's. Naast microbetalingen voor energie kan Lightning ook gebruikt worden voor betalingen bij video streaming, internet per megabyte en betaalde API calls.

  • Het stimuleren van het draaien van een full node, door kleine betalingen te ontvangen van andere nodes die informatie opvragen over het Bitcoinnetwerk. Er is op dit moment geen financiële prikkel om een full node te draaien en met de stijgende grootte van de blockchain wordt het steeds duurder om dit te doen, wat mogelijk tot centralisatie kan leiden. Door een financiële prikkel te creëeren kunnen full nodes inkomsten en misschien zelfs winst genereren, waardoor de decentraliteit gestimuleerd wordt.

Zelf ontwikkelen?

Wederom wordt duidelijk dat Bitcoin zelf de killer-app van Bitcoin is. Er zijn nog veel meer innovatieve ideeën uit te denken en uit te werken die gebruik maken van Lightning. Je kunt de gehele blogpost nalezen en er zijn voldoende tools beschikbaar om ontwikkelaars van start te helpen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.