Microsoft bouwt identificatie op Bitcoin

Bitcoin vormt de basis voor het nieuw ontwikkelde identificatiesysteem van Microsoft. Het bedrijf beoogt hiermee een online decentrale identificatie te realiseren.

Zoals Microsoft het zelf verwoordt:

"Wij geloven dat elk persoon een decentrale, digitale identiteit nodig heeft, die men zelf bezit en beheert, op basis van self-owned identifiers die zorgen voor veilige en privacy waarborgende interacties. Deze self-owned identity moet naadloos integreren in ieders leven en hen in het centrum zetten van alles wat ze in de digitale wereld uitvoeren."

Dit klink wellicht allemaal wat idealistisch en vaag, maar de eerste kleine stapjes zijn inmiddels gezet met het project Ion. Ion, wat staat voor Identity Overlay Network, maakt gebruik van de blockchain van Bitcoin. Dit doet het op basis van meerdere open standaarden die het samen met leden van de Decentralized Identity Foundation heeft ontwikkeld. Door deze laag bovenop Bitcoin is het mogelijk om de gelimiteerde capaciteit van het bitcoinnetwerk te omzeilen, waardoor er nu in testen al gebleken is dat er tienduizenden computaties per seconde mogelijk zijn.

Uiteindelijk is het doel om alle centrale identificatie te vervangen. Denk hierbij aan het op een website inloggen met je eigen Facebook of Google account. Hierbij geeft Facebook de bij hun bekende gegevens aan de website waar je wil inloggen. Dit betekent dus dat al die gegevens bekend zijn bij Facebook. Wanneer men bij Facebook weet binnen te dringen, zullen ze in één keer de gevevens van álle gebruikers binnen kunnen hengelen.

Door een decentrale manier te vinden om deze gegevens te delen, kunnen bijvoorbeeld hacks van persoonlijke informatie worden beperkt. Deze gegevens staan immers niet meer allemaal bij één partij, maar men beheert de eigen gegevens nu zelf.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.