Na zeven jaar eindelijk compensatie voor gedupeerden Mt.Gox

Na ruim zeven jaar worden de gedupeerden van de legendarische Mt.Gox-hack eindelijk gecompenseerd. Curator Nobuaki Kobayashi liet weten dat het rehabilitatieplan inmiddels 'definitief en bindend' is en dat hij binnenkort overgaat tot uitbetaling. Naar verluidt zouden er miljoenen dollars te verdelen zijn en zo'n 140.000 BTC, ter waarde van ongeveer €7,5 miljard euro.

In februari 2014 sloot de Japanse bitcoinexchange Mt.Gox de virtuele deuren en vroeg het een faillissement aan. De destijds grootste bitcoinexchange ter wereld bleek gehackt en verloor daarbij 850.000 BTC aan klantfondsen. Met een marktwaarde van $460 miljoen dollar op dat moment was het de grootste hack ooit, en in bitcoin is het dat nog altijd.

Mt.Gox groeide uit tot de grootste bitcoinexchange, maar het begon ooit als online handelsplaats voor Magic: The Gathering-kaarten. De afkorting Mt.Gox staat dan ook voor 'Magic: The Gathering Online eXchange'.

De impact destijds was groot. Mt.Gox was de grootste en meest populaire exchange ter wereld en zo'n 24.000 vroege bitcoiners werden door de hack gedupeerd en verloren zo hun bezittingen. Menig bitcoiner bleef gedesillusioneerd achter en het bleek het begin van een lange en tergende bear market.

Nu, zeven jaar later, lijkt het erop dat de gedupeerden eindelijk kunnen uitzien naar compensatie. De curator van de Mt.Gox-fondsen Nobuaki Kobayashi kondigde namelijk per brief aan dat het rehabilitatieplan om de gedupeerden te compenseren door de rechtbank in Tokio is goedgekeurd en vanaf nu 'definitief en bindend' is. Het was de laatste stap in een proces dat al sinds 2018 gaande is.

Kobayashi schrijft dat hij binnenkort overgaat tot uitbetaling aan de hand van het plan en dat schuldeisers een brief met aanvullende details tegemoet kunnen zien.

140.000 BTC

Naar verluidt zou Kobayashi honderden miljoenen dollars te verdelen hebben en ongeveer 140.000 BTC, met een huidige marktwaarde van ongeveer €7,5 miljard euro. Het is niet geheel duidelijk of de uitbetaling in bitcoin of in een fiat valuta plaatsvindt, hoewel de brief wel vermeldt dat schuldeisers hun bankgegevens moeten opgeven.

Sommigen vrezen al jaren voor de mogelijke gevolgen voor de bitcoinmarkt bij het vrijkomen van zo'n grote hoeveelheid bitcoins, omdat een toename in het aanbod bitcoins op de vrije markt een drukkend effect kan hebben op de koers.

Not your keys, not your coins

Bitcoin is het meest veilige netwerk ter wereld, maar exchanges zijn bedrijven en die kunnen net als ieder ander bedrijf gehackt worden. Aangezien exchanges fondsen van duizenden klanten centraal beheren is de potentiële buit aanzienlijk en daarom zijn ze regelmatig doelwit van hackers. De hack op Mt.Gox is het meest bekend, maar in de loop der tijd zijn veel andere exchanges - groot en klein - ook gehackt.

Ervaren bitcoiners weten inmiddels dat exchanges en andere dienstverleners niet de meest veilige plekken zijn om bitcoins te stallen. Als de exchange of dienstverlener gehackt wordt kan je alles kwijtraken en kan het jaren duren voordat je enige compensatie ziet.

Nieuwkomers worden door de bitcoincommunity daarom regelmatig op het hart gedrukt: "Not your keys, not your coins". Als je namelijk niet zélf de beschikking hebt over de private keys die toegang geven tot de bitcoinadressen waar jouw bitcoins op staan, dan heb je ze niet écht in eigen beheer en ben je afhankelijk van een derde partij - met alle risico's van dien.


Bitcoin in eigen beheer? Dat is vandaag de dag helemaal niet moeilijk. In onze beknopte gids voor beginners leggen we de basis uit.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.