‘Never Share Your Seed’

Never Share Your Seed

‘Never share your seed’. Een zin die we vaak langs horen komen in de Bitcoinwereld. Maar wat betekent het? Simpel. Deel nooit je seed phrase met iemand! Niemand, maar dan ook echt niemand anders dan jijzelf behoort de seed phrase van je bitcoinwallet te weten!

Allereerst is het belangrijk te weten wat nu precies je ‘seed’ is. De seed, ook wel ‘seed phrase’, is een samenstelling van 12 of 24 willekeurige woorden en is de back-up van je bitcoinwallet. Je seed phrase verschaft dus altijd toegang tot de wallet. Ook wanneer je je wachtwoord vergeten bent of om een andere reden geen toegang meer hebt tot de wallet. Wees je er dus van bewust dat wanneer iemand (wie dan ook!) jou om de seed phrase van je wallet vraagt (op welke manier en om welke reden dan ook!) dit iemand is die toegang tot je wallet probeert te krijgen en het op je bitcoins gemunt heeft.

Denk er dus altijd goed over na of je de persoon die om je seed phrase vraagt kan en wil vertrouwen. In principe zullen degenen die je je seed phrase kunt toevertrouwen alleen de mensen zijn die dicht bij je staan (familie, vrienden) en dus al lang en goed kent. Zelfs bij deze personen zul je moeten overwegen of het nuttig is om ze de seed phrase van je wallet te vertellen, hoe meer mensen deze weten hoe groter de kans op uitlekken (daarnaast is het ook voor hen een grote verantwoordelijkheid om jouw seed phrase veilig te moeten bewaren). En voor de mensen die niet tot deze kring behoren geldt altijd het volgende: Geef nooit je seed phrase!

Er wordt echter op veel verschillende manieren geprobeerd de seed phrase bij de nietsvermoedende leek te achterhalen. Er gaan bijvoorbeeld veel mails rond waarin dit wordt geprobeerd. Voor een beginnende bitcoiner, of iemand die wat minder vertrouwd is met de wetten van het internet kan zo’n mail authentiek lijken omdat de afzender een bekende en betrouwbare bron lijkt te zijn (bijvoorbeeld een bekende hardware wallet aanbieder als Ledger of Trezor). Het komt daarnaast ook regelmatig voor dat er zelfs telefonisch contact wordt gezocht.

Dat dit gebeurt kan zijn veroorzaakt door een data lek die o.a. heeft plaatsgevonden heeft bij Ledger, hierbij zijn miljoenen klantgegevens gelekt. Doordat criminelen toegang tot de persoonlijke gegevens konden ze hun slachtoffers zeer direct en persoonlijk benaderen. Bovendien wisten ze dat hun slachtoffers een Ledger bezaten en daarom wellicht ook Bitcoin (of andere cryptovaluta). Zo werden mensen op hun privé-nummer gebeld en direct met hun voornaam aangesproken. Hang daarom altijd direct op wanneer je telefonisch wordt benaderd door iemand die je aanbiedt bitcoins (of andere cryptovaluta) te verhandelen op zijn/haar platform. Negeer ook altijd alle emails die komen van een hardware- of softwarewallet aanbieder, (Bitcoin) exchange, trading expert of financieel adviseur met daarin een link naar een externe website: dit zijn zogeheten phishing mails. De website waar je naartoe wordt geleid is een valse website die dient om gegevens te achterhalen en je seed phrase te ontfutselen.


Vind je het toch te riskant om als enige de seed phrase van je bitcoinwallet te weten, omdat je bijvoorbeeld bang bent deze kwijt te raken of misschien verloren gaat? Voor dat laatste probleem zijn verschillende oplossingen die vuur- en waterschade bestendig zijn. Maak je je eerder druk om het verliezen van je seed? Kijk dan eens naar oplossingen als Shamirs Secret, waarbij je een seed phrase opknipt in meerdere delen en op verschillende plaatsen verstopt. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest je seed op te knippen in 3 delen kun je vervolgens met 2 van de 3 delen je weer toegang krijgen tot je wallet. Let er wel op dat ook deze manier van het het bewaren van je seed weer extra kwetsbaarheden met zich mee kan brengen. Ook kun je voor extra veiligheid denken aan MultiSig oplossing, hierbij kan een transactie alleen worden verzonden wanneer deze door bijvoorbeeld 2 van de 3 keys wordt voorzien van een 'signature'. Er zijn dus verschillende manieren om er zeker van te zijn dat je seed veilig is. Kies degene die het best bij jou past!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.