Rekenkracht Bitcoin breekt nieuw record

De gezamenlijke rekenkracht van het bitcoin netwerk, ook wel uitgedrukt als de hashrate, is onlangs tot nieuwe hoogtes gestegen. Met een hashrate van maar liefst 74,5 Exahashes per seconde (EH/s) werd vorige week een nieuwe recordhoogte bereikt. Daarmee is de veiligheid van de bitcoin blockchain groter dan ooit tevoren.

Het vorige record werd in augustus 2018 behaald en stond op 61,9 EH/s. Dat niveau hield in september nog redelijk stand, maar in de maanden erna zakte de hashrate langzaam terug.

Dat is deels misschien te verklaren omdat de prijs van bitcoin in november fors daalde. Zo werd in het begin van november voor een bitcoin nog zo'n €5700 neergeteld, maar aan het eind van de maand was dat nog slechts €3100. In december zakte de prijs zelfs nog verder tot ongeveer €2800 per bitcoin.

Dat zal voor veel van de miners vermoedelijk geen positieve ontwikkeling zijn geweest. Zij kregen van de één op de andere dag opeens nog maar de helft voor elke bitcoin die zij dolven. Dat kan ertoe hebben geleid dat een deel van de bitcoin miners niet langer winstgevend was en daarom noodgedwongen miningapparatuur uit moest zetten.

Net als de prijs daalde ook de hashrate en in december was er nog maar de helft van over. Met slechts 31 EH/s bevond de hashrate zich op het laagste punt in een lange tijd. In de zes maanden die daarop volgden is die terugval echter ruimschoots weer ingehaald. Vanaf juni werden er zelfs records verbroken en de groei lijkt sindsdien door te zetten. Op 5 juli jl. werd het nieuwe hoogtepunt van 74,5 EH/s behaald.

De hashrate speelt een belangrijke rol voor de werking van bitcoin. Miners gebruiken de rekenkracht van hun apparatuur om mee te dingen naar de zogenaamde block rewards. Dat is de beloning van (op dit moment) 12,5 BTC voor de miner die het volgende block in de blockchain vindt.

bitcoinnlhashrategrafiekjuli

Wat is hashrate

Het vinden van zo'n block is eigenlijk een soort herhaaldelijk gokken op het antwoord van een ingewikkelde wiskunde som, net zolang totdat het juiste antwoord is gevonden. Een enkele poging levert een zogenaamde hash op die het antwoord zou kunnen zijn. De hashrate is dan ook de hoeveelheid hashes, of gokpogingen, die per seconde worden gedaan. Een hashrate van 74,5 EH/s betekent dat er elke seconde 74,5 triljoen keer (=74.500.000.000.000.000) een hash wordt uitgeprobeerd.

Een miner met veel rekenkracht en dus een hoge hashrate vindt gemiddeld vaker een nieuw block dan miners met een lagere hashrate. Onder de miners is dan ook een ware wapenwedloop ontstaan om zoveel mogelijk rekenkracht in te zetten om daarmee hun verdiensten te vergroten. Daardoor neemt ook de gezamenlijke hashrate van de bitcoin blockchain toe.

Dat kost een hoop stroom, maar het is zeker geen weggegooid geld. Hoe hoger de totale hashrate is, hoe veiliger het bitcoin netwerk namelijk wordt. Een kwaadwillende heeft immers meer dan 50% van de totale hashrate van het netwerk nodig om een aanval succesvol uit te voeren. En dat is gezien de investeringen in apparatuur en elektriciteit die ervoor nodig zijn een érg kostbare onderneming - vaak veel kostbaarder dan een eventuele aanval zou opleveren.

Meer weten of bitcoin mining? Bekijk ook de grafische serie over Bitcoin mining, Proof of Work en de mining difficulty of lees hier een meer uitgebreide uitleg.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.