Ross Ulbricht: 11e verjaardag in de gevangenis

The Silk Road beheerder Ross Ulbricht werd deze week 40 en zit inmiddels al elf jaar in de gevangenis. Hoewel het zijn eerste veroordeling was en hij niet veroordeeld is voor een gewelddadig delict, heeft hij nog twee keer levenslang plus 30 jaar te gaan, zonder kans op voorwaardelijke vrijlating.

'Dread Pirate Roberts', zo stond Ross Ulbricht elf jaar geleden bekend op het illegale handelsplatform The Silk Road, dat alleen via bereikbaar was via het anonieme Tor netwerk. 

De ideologisch gedreven Ulbricht raakte tijdens zijn studie gefascineerd door het Libertarisme en de politieke filosofie van Ludwig von Mises. Toen hij bitcoin ontdekte creëerde hij met The Silk Road zijn visie van een vrije en anonieme online marktplaats.

The Silk Road

Het was een vrij eenvoudig uitziende website, waarop verkopers allerlei soorten producten of diensten konden aanbieden en kopers konden betalen met bitcoin.

Er werd van alles verkocht, zowel legale als illegale producten en diensten, maar in de praktijk waren vooral drugs populair. Sommige dingen zoals kinderporno, wapens of gestolen creditcards waren op de site echter verboden en werden door de beheerders geweerd.

The Silk Road bleek één van de eerste concrete gevallen van het gebruik van bitcoin als betaalmiddel. De relatieve privacy van bitcointransacties en de onconfisqueerbaarheid waren voor de kopers en verkopers een uitkomst. 

De integratie door The Silk Road was destijds één van de belangrijke drijvers voor de adoptie van bitcoin. Toch zorgde het er ook voor dat bitcoin lange tijd werd geassocieerd met criminaliteit.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Arrestatie

Op 1 oktober 2013 viel het doek voor The Silk Road. De autoriteiten waren Ulbricht op het spoor gekomen via een infiltrant en hij werd gearresteerd. The Silk Road werd offline gehaald.

Ulbricht werd aangeklaagd voor deelname aan een voortdurende criminele onderneming, een drugs samenzwering, samenzwering tot witwassen van geld en computerhacking. 

De destijds 27-jarige Ulbricht werd door de rechter schuldig bevonden en veroordeeld tot tweemaal levenslang plus 40 jaar, zonder kans op voorwaardelijke vrijlating.

Disproportioneel

Het is een uitzonderlijk zware straf, normaal alleen weggelegd voor de zwaarste criminelen. Hoewel Ulbricht zich schuldig maakte aan het oprichten en beheren van de illegale online marktplaats, werd hij door de rechter gezien als het brein achter een criminele organisatie en verantwoordelijk gehouden voor de criminele activiteit van gebruikers op het platform.

Critici noemen de straf disproportioneel. Het vermoeden heerst dat de veroordeling een afschrikwekkend doel had in 'the war on drugs' en dat Ulbricht daarin ten voorbeeld is gesteld. 

Voor andere betrokkenen, waaronder de daadwerkelijke drugshandelaren op het platform, was de gemiddelde celstraf zes jaar. Zij zijn allen inmiddels weer op vrije voeten. Beheerders van latere darknet markets werden ook veel minder streng berecht.


Elfde verjaardag

Deze week bracht Ulbricht zijn elfde verjaardag door in de gevangenis - hij is nu 40 jaar oud. Naar het schijnt blinkt hij uit in voorbeeldig gedrag en gaf hij onder andere lessen in yoga, meditatie en wiskunde aan andere gevangenen. Zoals het er nu uitziet zal hij de rest van zijn leven in gevangenschap doorbrengen.

Petitie

In 2018 zijn de ouders van Ulbricht een petitie gestart op FreeRoss.org om clementie aan te vragen. Een reeks aan organisaties en publieke figuren spraken hun steun uit en de petitie is inmiddels meer dan 575.000 keer ondertekend. 


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.