Segwit adoptie en Hashrate opnieuw naar recordhoogtes

Ondanks de recente koersdaling van bitcoin zien de fundamentals van het netwerk er beter uit dan ooit tevoren. De hashrate blijft record na record verbreken en de adoptie van SegWit groeide in september enkele malen uit tot boven de 50%.

In juli rapporteerden we nog dat de gezamenlijke rekenkracht van de miners die het Bitcoin netwerk beveiligen, ook wel de hashrate genoemd, tot een nieuwe recordhoogte was gestegen van 74,5 Exahashes per seconde (EH/s).

Sindsdien zette de groei in hashrate zich in rap tempo voort en werd met het doorbreken van de 100 EH/s grens op 18 september een nieuwe mijlpaal bereikt. Het nieuwe hashrate record staat op 108,5 EH/s, een indrukwekkende groei van zo'n 45% in nog geen drie maanden tijd.

bitcoinhashrateeindseptember

Ook de adoptie van SegWit groeide verder. In september groeide het percentage van bitcoin transacties dat gebruik maakt van SegWit diverse keren uit tot boven de 50%. SegWit is een schaalbaarheidsoplossing die in 2017 via een UASF werd geïntroduceerd, waarmee meer transacties in een Bitcoin block passen. Daardoor neemt de transactiecapaciteit toe en dat zorgt voor lagere miner's fees. Bovendien zijn dankzij SegWit nieuwe technologieën zoals het Lightning Network en Schnorr Signatures mogelijk.

bitcoinsegwitadoptionbeginoktober

De toename in het gebruik van SegWit is misschien wel één van de redenen waarom het aantal bitcoin transacties per dag al enkele maanden onverminderd hoog is, terwijl de transactiekosten in de vorm van miner's fees al enige tijd vrij laag zijn.

bitcointransactionsperdaygraphoctoberd

Zo worden er op dit moment zo'n 300.000 tot 350.000 bitcoin transacties per dag gedaan. Historisch gezien begeven we ons daarmee in hogere sferen die niet veraf liggen van de topdrukte in eind 2017 en begin 2018. Toch zijn de transactiekosten vergeleken met toen drastisch gedaald.

feeestimationglobalavgpsh

Bronnen: Bitcoin.nl, p2sh.com, bitcoinity.org


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.