Tether lanceert L-USDT op Liquid Network

Tether lanceerde maandag een variant van haar veelgebruikte stablecoin USDT op het Liquid Network, een side-chain van Bitcoin. Daarmee is het mogelijk rechtstreeks bitcoins voor tether-dollars te verruilen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een exchange.

Het Liquid Network is een snelle side-chain voor Bitcoin ontworpen door Blockstream en bestaat sinds vorig jaar oktober. Het is op dit moment vooral een netwerk bedoeld voor bitcoin exchanges om onderling liquiditeit uit te wisselen en snelle arbitrage mogelijk te maken. Veel transacties op het Bitcoin netwerk vinden namelijk tussen exchanges plaats, onder andere om te profiteren van de onderlinge prijsverschillen. Om de Bitcoin blockchain te ontlasten kan dat verkeer worden verplaatst naar het razendsnelle Liquid Network.

Bitcoin side-chain

Wat het Liquid Network bijzonder maakt is dat het een Bitcoin side-chain is. Dat betekent dat het een eigen blockchain is, maar gekoppeld is aan de Bitcoin blockchain. Je kunt namelijk BTC van het Bitcoin netwerk versturen naar het Liquid Network. Daar worden ze door het netwerk vastgehouden en krijg je er L-BTC voor terug, totdat je ze weer omwisselt voor BTC op het Bitcoin netwerk. In de tussentijd kun je gebruik maken van de mogelijkheden die L-BTC op het Liquid Network biedt.

Dat kan bijvoorbeeld zijn om razendsnelle transacties te doen, bijvoorbeeld naar een exchange toe of tussen exchanges onderling. Maar ook kun je er zogenaamde confidential transactions mee doen die de privacy verhogen omdat daarbij de transactiehoeveelheid is afgeschermd. Bovendien is het mogelijk om op het Liquid Network digitale assets uit te geven zoals aandelen, effecten of andere tokens.

Van die mogelijkheid maakt Tether nu gebruik om haar USDT stablecoin in de vorm van L-USDT ook op het Liquid Network uit te geven. Een stablecoin is een digitale token waarvan de waarde gelijk is (of zou moeten zijn) aan een bestaande traditionele valuta. Tether's USDT is op dit moment de meest populaire 'virtuele dollar'. De stap van Tether naar het Liquid Network is veelbelovend omdat daarmee de mogelijkheid ontstaat voor atomic swaps tussen L-USDT en L-BTC.

Bliksemsnel bitcoins tegen dollars ruilen

In simpele termen betekent een atomic swap dat in één handeling een token voor een andere token kan worden geruild, zonder dat één van de twee partijen als eerste hoeft over te steken. Op dit moment is daar veelal nog een exchange als tussenpartij voor nodig maar bij een atomic swap neemt het netwerk die rol over.

Op die manier kunnen twee partijen dus rechtstreeks en zonder wederzijds vertrouwen L-USDT voor L-BTC met elkaar verhandelen. Dat kan voordelen opleveren voor de Over-The-Counter (OTC) markt, waar kopers en verkopers buiten de handelsbeurzen om rechtstreeks met elkaar zaken doen. Ook voor andere markten waar peer-to-peer handel plaatsvindt, zoals localbitcoins of hodlhodl, kan L-USDT een uitkomst zijn.

Interessant is ook dat het mogelijk is om een Lightning Network bovenop het Liquid Network te bouwen. Het gaat daarbij niet zozeer om extra snelheidswinst, maar vooral omdat daardoor de mogelijkheid ontstaat om het Lightning Network van Liquid met het Lightning Network van Bitcoin te verbinden, zodat BTC via het Lightning Network voor L-BTC of L-USDT is om te wisselen zonder dat er een traditionele exchange voor nodig is. Daarnaast levert een Lightning Network nog een extra laag privacy op bovenop de toch al verbeterde privacy die het Liquid Network verschaft.

Aanvulling maar geen vervanging

Ondanks al deze voordelen is het Liquid Network geen alomvattende of definitieve schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin, noch een vervanging ervan. Hoewel de Liquid side-chain veel sneller is en enkele voordelen biedt is het consensus model anders, en daardoor ook de betrouwbaarheid van het netwerk.

In tegenstelling tot het volledig gedecentraliseerde Bitcoin netwerk is de mate van decentralisatie in het Liquid Network beperkt tot enkele tientallen netwerk deelnemers. Die moet je dus wel vertrouwen. Behalve Blockstream zelf zijn dat op dit moment vooral exchanges die nu ook al een bepaalde mate van vertrouwen genieten van hun gebruikers.

Het Liquid netwerk is misschien dan ook wel het beste te beschouwen als een aanvullende infrastructuur. Daarin wordt het vertrouwen dat normaal in een enkele partij wordt gelegd verspreid over een consortium van exchanges en andere deelnemers. Dat is al een hele stap vooruit vergeleken met het vertrouwen in een enkele exchange maar nog lang niet zo decentraal, betrouwbaar of censuurbestendig als het Bitcoin netwerk zelf.

Tether controverse

Ook in het geval van Tether's USDT is een kritische noot zeker niet misplaatst. De immer populaire stablecoin is namelijk al sinds jaar en dag in opspraak en Tether is op dit moment zelfs verwikkeld in een rechtszaak met de staat New York.

Afgelopen maart bleek bovendien dat Tether niet langer garandeert dat elke USDT 1-op-1 gedekt is met echte Amerikaanse dollars. Het is dan ook nog maar de vraag of één USDT eigenlijk wel echt een dollar waard is. Het bezitten van USDT is dan ook niet zonder risico, omdat veel valt of staat met de betrouwbaarheid van de garantstelling van het bedrijf erachter.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.