Twitter voegt fooi-functie met Bitcoin lightning toe

rensv

Social media platform Twitter integreerde afgelopen donderdag bitcoinbetalingen in de fooi-functie van het platform. Het is, op dit moment alleen voor IOS gebruikers, mogelijk om via Twitter bitcoinbetalingen te doen. Twitter gebruikt ervoor het razendsnelle en goedkope Lightning Network, dat volgens velen de volgende stap is in de Bitcoinadoptie.

Jack Dorsey, CEO van Twitter, maakte bekend dat het vanaf nu mogelijk is om via het Twitter platform fooien te geven met Bitcoin. De betalingen worden via het Lightning Network gedaan. Hierdoor zijn transacties vrijwel instant en nagenoeg gratis. Alle Bitcoin lightning apps zoals, Bluewallet, Muun en Bitcoinbetaalapp Strike worden ondersteund. Voor nu is de fooi-functie alleen beschikbaar voor IOS-gebruikers, Twitter heeft laten weten binnen enkele weken de nieuwe functie ook voor Android gebruikers mogelijk te maken.

Het Lightning Network

Het Lightning Network is een relatief nieuwe technologie die pas sinds 2018 te gebruiken is. Het is een netwerkprotocol en zogenaamde tweedelaags schaalbaarheidsoplossing, waarmee bitcoinbetalingen razendsnel en goedkoop zijn. Je kan ermee voor slechts een paar satoshi's een bitcointransactie doen die nagenoeg instant is, zonder dat het ten koste gaat van de decentralisatie. De technologie is nog volop in ontwikkeling.

Het Lightning Network werkt op basis van betaalkanalen die gebruikers naar elkaar openen, waarmee onderlinge bitcointransacties 'off-chain' gedaan kunnen worden. Alleen de eindafrekening wordt op de blockchain geregistreerd. De gewoonlijke transactiekosten op de blockchain en de block time van 10 minuten zijn daardoor nauwelijks meer van toepassing. Het levert daarnaast ook privacyvoordelen op.

Het Lightning Network is één van de manieren waarop het Bitcoinnetwerk kan opschalen voor massagebruik, zonder dat het ten koste gaat van decentralisatie. Veel mensen verwachten dat in de toekomst steeds meer bitcointransacties via dit soort 'off-chain'-oplossingen zullen plaatsvinden.

In een video laat Jack Mallers, CEO van Strike, zien hoe de nieuwe betaalfunctie met Bitcoin werkt.

IMG_4691.PNG
IMG_4692.jpeg
IMG_4693.PNG

Een Bitcoinlightning betaling via Twitter aan Jack Mallers

Twitter & Bitcoin

De fooien-functie van Twitter is zelf niet nieuw. Het was hiervoor al mogelijk om met verschillende betaalapps geld te versturen via Twitter. De meeste van deze betalingsmogelijkheden werkten overigens alleen wanneer zowel betaler als ontvanger gebruik maakten van dezelfde dienst of bank. Hierdoor was de toegankelijkheid beperkt. Doordat Bitcoin een open monetair netwerk is waar iedereen zich bij kan aansluiten komt hier verandering in.

Het Bitcoinnetwerk werkt locatie onafhankelijk. Iedereen met een internetverbinding en Bitcoinwallet kunnen transacties versturen en ontvangen.

60f938ad0729770012b936a3.jpeg

Jack Dorsey, Twitter CEO

ÂEr ligt een enorme kans voor ons om globale, grenzeloze betalingsopties te kiezen en Bitcoin is hiervoor de beste optie. We weten dat nog niet iedereen op de wereld transacties verricht met bitcoin, maar we denken dat het een goede oplossing isÂ, Zo laat Esther Crawford, werknemer bij Twitter, weten aan Reuters.

De CEO van Twitter wordt vaak in de Bitcoinwereld genoemd. De tech-ondernemer noemt Bitcoin de Âvaluta van het internetÂ. Er is volgens hem op dit moment niets belangrijker om aan te werken. Zo kocht hij meer Bitcoin met Square, ontwikkelt hij ondertussen een hardware wallet, een peer to peer handelsplatform en is hij begonnen met het minen van Bitcoin.


Het Lightning Network is een tweedelaags schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin, met inmiddels meer dan 10.000 Lightning nodes. Lightningwallets zijn vandaag de dag eenvoudiger dan ooit en zelfs het opzetten van een eigen Lightning node is tegenwoordig een makkie.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.