TxTenna: transacties zonder internet

Walletontwikkelaars van Samourai Wallet hebben in samenwerking met goTenna een applicatie ontwikkeld — TxTenna genaamd — die het versturen van bitcointransacties mogelijk maakt zonder een directe internetverbinding. Hiervoor maken ze gebruik van een mesh netwerk, waarbij data peer-to-peer verstuurd wordt.

Mesh netwerk

Vrijwel iedereen maakt gebruikt van internet. Dit is mogelijk middels een ISP, een internet service provider, die zorgt dat jij op het wereld wijde web kan surfen. Deze ISP's zijn dus centrale partijen die in theorie en in praktijk, zoals de afschaffing de net neutraliteit in Amerika, kunnen bepalen wat toegankelijk is op het internet.

Met mesh netwerken werkt dit anders. Hierbij wordt geen centrale partij gebruikt om data te delen, maar staat iedereen direct met elkaar in verbinding. Dit lijkt op het peer-to-peer netwerk van Bitcoin, waarbij nodes ook direct met elkaar communiceren. Het is met een mesh netwerk dus lastiger om censuur toe te passen. Men kan data, zoals een bitcointransactie, direct van node naar node sturen zonder gebruik te hoeven maken van het internet. Deze nodes kunnen kleine devices zijn die in de broekzak passen, of antennes bovenop gebouwen. Alle apparaten die de mogelijkheid hebben om signaal te kunnen verzenden en ontvangen zouden hier in theorie voor gebruikt kunnen worden.

wwwtrujillonlptopnetworkztekst

De nodes kunnen ook gewoon een connectie maken met een ISP, wanneer dit gewild is. Wanneer een node geen verbinding heeft tot een ISP kan een bitcointransactie via het mesh netwerk naar de dichts bijzijnde node worden gestuurd. Heeft deze node ook geen verbinding tot het internet? Dan stuurt deze het weer door tot de volgende node. Dit herhaalt zich tot de bitcointransactie bij een node terecht is gekomen die de data het internet op kan sturen.

Applicatie

Om gebruik te kunnen maken van het GoTenna mesh netwerk, en dus de applicatie, dient er wel specifieke hardware aangeschaft te worden; de goTenna Mesh. Wellicht dat het in de toekomst mogelijk wordt om de applicatie ook voor ander andere mesh netwerken te kunnen gebruiken, waardoor er geen afhankelijkheid meer ontstaat van één leverancier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.