Unknown Fund investeert 68 miljoen in bitcoin voor anonimiteit

Een anonieme organisatie die zichzelf bekendmaakte als Unknown Fund heeft via een persbericht aangekondigd voor €68 miljoen aan bitcoins beschikbaar te stellen om anonimiteit te bevorderen. Daarvoor is het van plan te investeren in start-ups die zich richten op: bescherming van persoonlijke data, verbetering van online anonimiteit en cryptovaluta zoals bitcoin.

Het beschermen van persoonlijke data is één van de grootste uitdagingen van onze tijd, stelt Unknown Fund in het persbericht. Volgens de organisatie achter het fonds is data tegenwoordig een machtig middel dat te pas en te onpas wordt misbruikt voor manipulatieve doeleinden.

De vermeende manipulatie op social media tijdens de Amerikaanse presidentiële verkiezingen en de Brexit campagnes zijn daar volgens Unknown Fund twee voorbeelden van. Ook wijzen ze op de zelfverrijking van grote bedrijven aan de hand van persoonlijke data ten koste van de privacy van gewone mensen.

Unknown Fund wil daartegen ten strijde trekken, en stelt daarvoor ter waarde van €68 miljoen euro aan bitcoins ter beschikking. Met dat geld willen zij investeren in start-ups en doneren aan non-profit organisaties die zich inspannen om online anonimiteit en privacy te verbeteren en persoonlijke data te beschermen.

In de strijd voor anonimiteit zien zij in het bijzonder een belangrijke rol weggelegd voor cryptovaluta zoals bitcoin. Daardoor is volgens Unknown Fund namelijk een kans ontstaan voor een nieuw en eerlijk monetair systeem, en daarmee een betere wereld.

"This is a chance for humanity to create a new environment, a new and honest monetary system, and to make the world a better place." - Excerpt uit het Unknown Fund persbericht

Start-ups en non-profits die op het aanbod willen ingaan kunnen zich via de website www.unknown.fund aanmelden. Volgens het bijbehorende Twitter account worden er ongeveer drie maanden uitgetrokken om de aanmeldingen te beoordelen.

Een kritische noot die sommigen wel bij het initiatief plaatsen is het feit dat Unknown Fund nog niet heeft aangetoond dat het daadwerkelijk over de verklaarde fondsen beschikt, ondanks dat de Bitcoin blockchain daarvoor een uitermate geschikt middel is. Het zou de geloofwaardigheid van het initiatief sterken, want vooralsnog zijn het vooral beloftes waarvan we nog maar moeten afwachten of ze ook écht worden waargemaakt.

Anonymous

Volgens Unknown Fund is het initiatief ontstaan op 4chan, een uithoek van het internet dat tevens ook broedplaats en oorsprong is van de online beweging en gelieerde hackersgroep(en) Anonymous. Op dit forum is het gewoonlijk om anonieme berichten te plaatsen, waaruit de naam 'Anonymous' is voortgekomen. Kenmerkend voor Anonymous is dan ook dat men elkaar onderling niet kent.

De beweging kent wellicht georganiseerde elementen, maar een overkoepelende en sturende organisatie ontbreekt. 'Anonymous' is vooral een soort geuzennaam geworden die iedereen die zich ermee verbonden voelt zichzelf kan toekennen. Natuurlijk wel anoniem.

Ook de organisatie achter Unknown Fund schaart zichzelf achter de noemer Anonymous. Of het fonds banden heeft met de hackersgroepen die in het verleden uit naam van Anonymous hacks pleegden is niet bekend, maar daar valt gezien de aard van de Anonymous-beweging ook eigenlijk weinig over te zeggen.

"We are you, we are your sons and daughters, brothers and sisters, friends and colleagues. Our ranks consist of representatives of many countries and nationalities, united by a virtual comradely spirit and the belief that we are fighting for the good of many, and not for the benefit of some. Anonymous is the voice of those who believe in truth, freedom and the right to self-expression.

If you believe in freedom of speech and the media, and most importantly, in a free and accessible Internet, then you are also Anonymous. Our opponents should not doubt our determination or conviction. We will continue to fight as much as necessary to achieve our goal."- Anonymous, excerpt uit het Unknown Fund persbericht

Bitcoinmiljoenen zitten niet stil

De vele miljoenen die de vaak sterk ideologisch gedreven vroege Bitcoiners dankzij de stijgende koers hebben verdiend zitten niet stil. Natuurlijk zijn er genoeg die met het geld een dure auto hebben gekocht, maar soms zijn de bedragen zo groot dat men van gekkigheid niet meer weet wat ermee te doen.

Dat was bijvoorbeeld het geval bij een ander anoniem investeringsfonds uit 2017 genaamd het Ananasfonds/Pineapple fund. Daarmee doneerde een anonieme vroege Bitcoiner 5104 bitcoins (destijds t.w.v. €47,5 miljoen euro) aan een indrukwekkende lijst goede doelen. Het initiatief Unknown Fund lijkt in de voetsporen hiervan te willen treden.

Vaak zien we ook dat vroege Bitcoiners hun verkregen welvaart inzetten om te investeren het Bitcoin ecosysteem en in de verdere ontwikkeling en adoptie van de technologie, met als doel het Bitcoin-project tot een succes te maken. Veel bitcoinbedrijven zijn bijvoorbeeld opgericht door vroege Bitcoiners en hanteren een bedrijfsethiek en een maatschappelijke visie die daarbij aansluit.

Wat vaak doorschemert is de sterke ideologie die achter de initiatieven schuilgaat en dat het in de kern vaak gaat om het veranderen en verbeteren van de wereld, waarbij veel aandacht is voor waarden als privacy, anonimiteit, (financiële) inclusie, censuurbestendigheid, individuele vrijheid en democratie. In het verleden waren dat nog wel eens ondergeschoven kindjes, maar tegenwoordig genieten ze de steun van bitcoinmiljoenen. De tijd zal uitwijzen of, en welke, maatschappelijke gevolgen dat zal hebben.

Anonieme investeringen

Het is natuurlijk ook bijzonder dat er dankzij bitcoin überhaupt zoiets mogelijk is als een anoniem investeringsfonds. Ervan uitgaande dat de organisatie achter het fonds privacy-versterkende middelen gebruikt zal het misschien ook altijd een raadsel blijven wie de initiatiefnemers zijn.

Dat is misschien een bemoedigende innovatie wanneer het om goede doelen en het verbeteren van de wereld gaat. Maar hoe die betere wereld eruit moet zien, daarover verschilt men natuurlijk nog wel eens van mening. Terwijl Unknown Fund en het Ananasfonds/Pineapple fund het hart op de goede plaats lijken te hebben, is het wellicht een kwestie van tijd voordat er soortgelijke initiatieven met een meer controversiële agenda zullen ontstaan.

Of dat goed of slecht is, daar kunnen mensen van mening over verschillen, maar Bitcoin heeft er geen oordeel over. Bitcoin is vanwege decentralisatie namelijk a-politiek en a-moreel, en er is geen centrale autoriteit die het kan beheersen of een moraal kan opleggen. Het is een infrastructuur en een open netwerk dat toegankelijk is voor iedereen, waarbij transacties oncensureerbaar zijn en er in principe geen identiteit nodig is om bitcoins te bezitten of versturen.

Ongeacht wat je daarvan vindt, is dat de wereld waar we nú al in leven. En door de decentrale bescherming van de miners met het Proof-of-Work mechanisme, de gigantische hashrate die zij daarvoor inzetten en de economische stimulans om dat te blijven doen, is het praktisch en economisch onhaalbaar om de klok nog terug te draaien. It's a brave new world.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.