UsefulTulips: Bitcoinhandel groeit in derde wereld

In een aantal minder welvarende economieen lijkt de peer-to-peer handel in bitcoins sneller te groeien dan elders, zo blijkt uit gegevens van UsefulTulips.org. Op deze website is de handel via Localbitcoins.com in verschillende economieën met elkaar te vergelijken. Daaruit blijkt dat de peer-to-peer bitcoinhandel hand over hand toeneemt in landen als Venezuela, Colombia, Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en Rusland.

Dat Bitcoin in Venezuela een zekere populariteit geniet wisten veel Bitcoiners al. Maar dat de Venezolanen inmiddels méér bitcoins via Localbitcoins verhandelen dan alle Chinezen bij elkaar zal sommigen misschien toch verbazen.

Het is interessante informatie afkomstig van de website UsefulTulips.org. Hierop is handelsinformatie van peer-to-peer handelsplatform Localbitcoins te vergelijken en analyseren. Dat is op zich niets nieuws, maar wel nieuw is dat UsefulTulips de handelsvolumes vergelijkt op basis van de dollarwaarde in plaats van de lokale valuta.

Bitcoin heeft natuurlijk een fluctuerende prijs maar soms zijn lokale valuta's waarin de bitcoinhandel gemeten wordt ook erg volatiel. Doordat op UsefulTulips de handel in de relatief stabiele Amerikaanse dollars wordt uitgedrukt zijn de handelsvolumes onderling eenvoudiger te vergelijken en dat levert interessante inzichten op.

Onderontwikkelde economieën

Zo is in een enkele oogopslag al snel duidelijk dat de bitcoinhandel in welvarende economieën sterk samenhangt met de bitcoinprijs: Wanneer de prijs stijgt neemt ook de handel toe, en vice versa.

Een aantal economieën druist echter tegen die trend in. Daar lijkt de peer-to-peer handel in bitcoin ongeacht de koers onverminderd door te groeien. Het gaat om landen als Venezuela, Colombia, Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en Rusland. Landen die niet bepaald bekend staan om hun sterke en ontwikkelde economieën.

Volgens econometrist Matt Ahlborg van UsefulTulips wordt de handel in bitcoins in dit soort economieën niet gedreven door speculatie, maar omdat bitcoin voor de lokale bevolking nut heeft en zij daarom steeds meer kopen en verkopen.

Venezuela

Bijvoorbeeld in het noodlijdende Venezuela waar de inwoners kampen met een enorme economische crisis en hyperinflatie. Dat zal vermoedelijk een reden zijn dat steeds meer Venezolanen de weg naar bitcoin weten te vinden. De bitcoinprijs is vergeleken met euro's of dollars misschien volatiel te noemen, maar nog lang niet zo volatiel als de Venezolaanse bolivar die in de afgelopen jaren compleet is ingestort.

usefultulipsbolivar
De handel via localbitcoins in Venezolaanse bolivars uitgedrukt in Amerikaanse dollars

Voor een deel van de Venezolanen biedt bitcoin een economische toevluchtshaven waar hun welvaart mogelijk beter beschermd is dan in de lokale valuta. Bitcoin kent immers geen ongebreidelde inflatie. Bovendien zijn bitcoins moeilijk te confisqueren en kan aantrekkelijk zijn wanneer je bijvoorbeeld het land wilt ontvluchten, of om een andere reden welvaart wil verstoppen.

De Venezolaanse bolivar is inmiddels de op één na meest verhandelde valuta via Localbitcoins, goed voor zo'n 12% van het handelsvolume in de laatste zes maanden. Daarmee is de bitcoinhandel op het platform tegen bolivars zo'n 40% groter dan tegen de Chinese yuan.

Andere groeiregio's

Ook de handelsvolumes tegen de lokale valuta van Colombia, Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia vertonen in de grafieken een groei die lijkt door te zetten. De economische omstandigheden in deze landen zijn weliswaar anders dan in Venezuela, maar het is wel opmerkelijk dat het eveneens onderontwikkelde economieën zijn.

usefultulipsontwikkelingslanden
De handel via localbitcoins uitgedrukt in Amerikaanse dollars

Ahlborg identificeerde een aantal use-cases die hieraan ten grondslag zouden liggen: kapitaalvlucht, internationale overboekingen, financiële toegang, online betalingen, digitale micro-services en freelancing. Een diepere analyse door hem zal op een later moment volgen, belooft hij.

Interessant is ook dat verreweg de meeste de bitcoinhandel op Localbitcoins in Russische roebels gebeurt en dat het handelsvolume al twee jaar onverminderd hoog is. Ongeveer een derde van alle handel via Localbitcoins in het afgelopen half jaar werd met roebels afgerekend.

usefultulipsrussischeroebel
De handel via localbitcoins in Russische roebels uitgedrukt in Amerikaanse dollars

Slechts een glimps

Hoewel de informatie op UsefulTulips interessant is dienen er wel enkele kanttekeningen bij te worden geplaatst. Handelen via Localbitcoins is namelijk niet overal ter wereld even populair en daarom kan de informatie een vertekend beeld geven.

Op veel plekken ter wereld, zoals in het rijke westen, bestaan immers veel andere, eenvoudigere en goedkopere manieren om bitcoins te kopen dan via Localbitcoins. Om die reden is het gebruik van Localbitcoins daar meestal lager en daarom geeft de informatie op UsefulTulips slechts een glimps van de totale handel in dergelijke economieën.

Localbitcoins is vooral nuttig wanneer andere manieren om bitcoins te kopen beperkt of riskant zijn. Bijvoorbeeld omdat er een verbod geldt of wanneer privacy een belangrijke zorg is. In regio's waar dat het geval is zal de peer-to-peer handel misschien vanzelfsprekend hoger zijn dan elders. De peer-to-peer handelsvolumes in verschillende valuta zijn dus niet zomaar met elkaar te vergelijken, zonder een bredere economische beschouwing van de individuele economieën.

Bitcoin groeit daar waar er behoefte naar is

Toch lijkt de informatie wel te suggereren dat het gebruik van bitcoin groeit op de plekken waar bitcoin waarschijnlijk het hardst nodig is. Niet in de eerste wereld waar iedereen al over de luxe beschikt van een (relatief) betrouwbaar financieel stelsel en waar bitcoin vooral een speculatief middel is, maar in de derde wereld waar de decentrale eigenschappen zoals censorship resistance en financiele inclusie van toegevoegde waarde zijn.


Om zelf de grafieken van het bitcoin handelsvolume van verschillende valuta's via Localbitcoins met elkaar te vergelijken kun je een kijkje nemen op www.UsefulTulips.org


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.