Verschillende landstreken adopteren bitcoin

Tijdens de Bitcoin 2022 conferentie in Miami werd bekend dat Próspera, een speciale economische zone van Honduras, en Madeira, een autonome regio van Portugal, bitcoin adopteren. Verder riep Indira Kempis Martínez, een Mexicaanse senator, de Mexicaanse president op om bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren in Mexico. Wordt het pad van El Salvador bewandeld of is het toch minder groots dan het lijkt?

Anderhalve maand geleden maakte Samson Mow bekend dat hij ging stoppen als chief strategy officer bij het bitcoinbedrijf Blocksteam. Na vijf jaar te hebben samengewerkt met Adam Back waarin ze op het gebied van mining, satellietservices en sidechains een hoop hebben gepresteerd, vond hij het tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière. Hij wil zich nu gaan focussen op de adoptie van bitcoin door natiestaten. In onderstaande video neemt hij alvast een voorschot op zijn nieuwe voornemen.

Próspera

Próspera ligt op het Caribisch eiland Roatán dat voor de noordkust van Honduras ligt en wordt aangeduid als een speciale economische zone. Dat betekent dat het een particuliere overheid heeft met eigen fiscale, juridische en regelgevende bevoegdheden.

Joel Bomgar, president van Honduras Próspera Incorporated, had op Bitcoin 2022 drie grote aankondigingen met betrekking tot Próspera.

Allereerst maakte hij bekend dat bitcoin op Próspera als de facto wettig betaalmiddel wordt geaccepteerd. Dat houdt in dat er geen belasting wordt geheven over bitcoin, je gratis kan betalen met bitcoin en je belastingen kan afdragen in bitcoin.

Verder vertelde hij dat je gemakkelijk een bitcoinbedrijf kan starten op Próspera. Je kunt namelijk zelf kiezen welk juridisch raamwerk je gebruikt voor het runnen van je bedrijf. Dit lijkt met name interessant voor bedrijven die onder lokale regels willen uitkomen.

Ook wil Próspera zogenoemde ‘bitcoin bonds’, oftewel bitcoinobligaties gaan uitgeven. Net zoals El Salvador wil Próspera gebruikmaken van de techniek van Blockstream. De voormalig werkgever van Samson Mow is van plan deze obligaties later dit jaar uit te geven op het Liquid Network, een sidechain van Bitcoin.

Tenslotte maakte Bomgar bekend dat je nu al kan investeren in Próspera door zogenoemde security tokens te kopen van Honduras Próspera Incorporated. Deze nieuwe vorm van investeren kan mogelijk leiden tot (meer) innovatie en welvaart. Wel dien je hiervoor geaccrediteerde belegger te zijn.

Alhoewel de plannen van Bomgar aangenaam in de oren klinken, moet wel worden benadrukt dat Próspera maar iets meer dan honderd inwoners heeft. Ook zijn er kritische geluiden op het huidige beleid van Bomgar. Dit zou namelijk ondoorzichtig zijn. Verder zijn er zorgen dat de uitbreiding van Próspera zal leiden tot onteigening van de lokale bevolking en mensenrechtenschendingen.

Madeira

Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan en is een autonome regio van Portugal. Miguel Albuquerque is de president van Madeira. Hij maakte op Bitcoin 2022 kenbaar te geloven in de toekomst van bitcoin. Zodoende omarmt het eiland bitcoin.

Wel op een andere manier dan Próspera. Kortgezegd betekent het dat de inwoners van Madeira geen inkomstenbelasting hoeven te betalen als ze bitcoin kopen of verkopen. Verder wees de president van Madeira nog op het gunstige belastingklimaat op het eiland. 

Het lijkt dus niet heel veel voor te stellen en is mogelijk meer een verkapte marketingcampagne, dan de daadwerkelijke adoptie van bitcoin.

Mexico

Indira Kempis Martínez, een Mexicaanse senator die de staat Nuevo León vertegenwoordigt, riep de Mexicaanse president op om bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren in Mexico. Volgens de Mexicaanse politicus is bitcoin de oplossing om de financiële inclusie te bevorderen.

Ook stelde ze nieuwe monetaire wetgeving voor. De exacte details zijn echter niet bekend. 

Martínez – die lid is van de Partij van de Burgerbeweging – is dus ambitieus. Wel moet daar de kanttekening bij worden gemaakt dat de partij een kleine politieke macht is binnen Mexico. Bij de federale verkiezingen van 2021 ontving de partij 7,01% van de uitgebrachte stemmen. 

Signaal of ruis?

De verschillende beleidsmakers van Próspera, Madeira en Mexico zijn voorbeelden dat de game theory zich voor onze neus afspeelt. Alhoewel de aankondigingen op Bitcoin 2022 wellicht met een korreltje zout moeten worden genomen en minder groots zijn dan het op voorhand lijkt, is het wel interessant om te zien welk land bitcoin omarmt en daarmee profiteert van de talloze voordelen.


Lees hier ons dossier over bitcoin in El Salvador.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.