Verslag Morgan Stanley: Bitcoin heeft kantelpunt bereikt

Nog niet veel mensen gebruiken bitcoin als betalingsmiddel voor alledaagse goederen. Dit komt omdat de transactiekosten hoog zijn en niet veel winkels de digitale munt accepteren. Dit is echter aan het veranderen, zo stelt de investeringsbank Morgan Stanley in een verslag.

Strike & het Lightning Netwerk

In het verslag van de bank staat dat bitcoin een belangrijke mijlpaal heeft bereikt. Mede dankzij een samenwerking tussen betalingsverwerkers Strike en Blackhawk Network kan er binnenkort in de Verenigde Staten op veel plekken gemakkelijk en snel met bitcoin (lightning) worden betaald.

Strike is een betalingsverwerker die gebruik maakt van het Bitcoin Lightning Netwerk. Dit is een zogenaamde tweedelaags schaalbaarheidsoplossing waarmee bitcoinbetalingen razendsnel en goedkoop zijn. Met de Strike app kun je gemakkelijk bitcoin kopen, verkopen, ontvangen en versturen. Strike maakt gebruikt van het Lightning Netwerk, dit is een zogenaamde tweedelaags schaalbaarheid oplossing waarmee bitcoinbetalingen razendsnel en goedkoop zijn.

Het Lightning Network werkt op basis van betaalkanalen die gebruikers naar elkaar openen, waarmee onderlinge bitcointransacties 'off-chain' gedaan kunnen worden. Alleen de eindafrekening wordt op de blockchain geregistreerd. De gewoonlijke transactiekosten op de blockchain en de block time van 10 minuten zijn daardoor nauwelijks meer van toepassing. Het levert daarnaast ook privacyvoordelen op. Het Lightning Network is één van de manieren waarop het Bitcoinnetwerk kan opschalen voor massagebruik, zonder dat dit ten koste gaat van decentralisatie. Veel mensen verwachten dat er in de toekomst steeds meer bitcointransacties via dit soort 'off-chain'-oplossingen zullen plaatsvinden.

Strike maakt het mogelijk voor bedrijven en klanten betalingen te doen via het Bitcoinnetwerk, zonder zelf bitcoin te bezitten. Het decentrale netwerk wordt enkel ingezet als globaal betalingsnetwerk. Gevolg hiervan is dat klanten hun bitcoin kunnen gebruiken voor betalingen, terwijl verkopers dollars ontvangen.

Morgan Stanley & Fidelity

De samenwerking tussen Strike en Blackhawk, een bedrijf dat op fysieke verkooppunten in de Verenigde Staten betalingen verwerkt, is volgens Morgan Stanley een grote stap voor de adoptie van bitcoin.

Opvallend is dat de bank in het verslag schrijft dat betalingen via het Lightning Netwerk een stuk praktischer zijn dan traditionele debetkaarten. Dit komt voornamelijk doordat de transactiekosten met lightning minimaal zijn.

Volgens de bank is het een mijlpaal in de ”evolutie van bitcoin als betaalmiddel”. Maar liefst 85% van alle betalingen in de Verenigde Staten vindt nog plaats in fysieke winkels. In het verslag wordt de volatiliteit van bitcoin benoemd als iets wat het gebruik van de munt tegenhoudt. Hoe meer winkels bitcoin echter accepteren hoe minder de koersschommelingen zullen zijn, zo stelt de bank.

Het is een interessante ontwikkeling dat een bank van dit kaliber dergelijke uitspraken doet. Bitcoin wordt steeds vaker gezien als betaal en spaarmiddel. Zo kunnen werknemers die aangesloten zijn bij pensioneringsfonds Fidelity een gedeelte van hun pensioen nu sparen in bitcoin.

Het is nog niet bekend wanneer Strike beschikbaar is in Europa.


Eerder schreven wij over Strike, en het Lightning Network


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.