Wat is een Bitcoin halving?

Het is een van de veelbesproken gebeurtenissen binnen de Bitcoinwereld: de 'Bitcoin halving'. Eens in de vier jaar, na 210.000 blocks is het zover en halveert de hoeveelheid bitcoins die miners per block verdienen. De eerstvolgende halving vindt naar schatting in april of mei van 2024 plaats. In dit artikel lees je over de mogelijke impact ervan.

Inflatie & prijs

De 'Bitcoin halving', 'the halvening' of gewoon op zijn Nederlands 'de halvering' heeft directe invloed op de monetaire inflatie van Bitcoin. Door de halvering wordt deze namelijk gehalveerd. Dit betekent dat er minder nieuwe Bitcoins in omloop komen en op de markt verkocht kunnen worden. Als het aanbod op de markt afneemt en de vraag gelijk blijft of stijgt, heeft dat in principe een stijgend effect op de koers. Het monetair inflatieschema van bitcoin ziet er zo uit.

Monetair inflatieschema van bitcoin

Dit schema laat duidelijk zien dat het aantal bitcoin dat per dag in omloop kwam in de eerste periode een stuk meer was dan nu. Bitcoin wordt exponentieel schaarser wat er voor zorgt dat de laatste bitcoin over een periode van 40 jaar zal worden gemined (!).

De daadwerkelijke impact van de Bitcoin halvering op de prijs van Bitcoin is echter minder duidelijk dan misschien gehoopt. Sommige analisten denken zoals hierboven vermeld dat de halvering zorgt voor een verminderd aanbod van Bitcoin, waardoor de schaarste stijgt en de prijs omhoog gaat. Anderen stellen dat de halvering geen invloed heeft op de prijs, omdat dit al van tevoren is ingeprijsd in de markt. Het is namelijk duidelijk wat en wanneer de halvering plaats zal vinden, waardoor marktparticipanten er mogelijk al rekening mee houden.

In de praktijk blijkt weliswaar dat de prijs van Bitcoin vaak stijgt na een halvering, maar dit kan ook te maken hebben met andere factoren, zoals toenemende vraag vanuit beleggers of gebeurtenissen op de wereldwijde financiële markten.

21 miljoen

Het ander belangrijk aspect van de Bitcoin halvering is dat het de beperking van het totale aanbod van bitcoin bepaalt. De maximale hoeveelheid van 21 miljoen is wiskundig vastgelegd in het Bitcoinprotocol en is makkelijk controleerbaar door de volgende som:


Hierbij is:

  • 32 het totaal aantal halveringen dat ooit zal plaatsvinden
  • 210.000 het aantal blocks tussen de halveringen
  • 50 het aantal bitcoin dat in de eerste periode per block werd uitgegeven
  • Tot de macht i het aantal cumulatieve halveringen dusver
  • 2 de noemer die voor de halvering zorgt

De eerste Bitcoin halving vond plaats in november 2012, toen de beloning voor miners daalde van 50 naar 25 bitcoins per blok. De tweede halvering vond plaats in juli 2016, toen de beloning opnieuw werd gehalveerd naar 12,5 bitcoins per blok. De derde halvering vond plaats in mei 2020, waardoor de beloning nu 6,25 bitcoins per blok is.

Miners

De omzet van miners komt voort uit twee bronnen: de beloning van het protocol voor het vinden van een block en de transactiekosten die zijn betaald voor alle transacties in dat block. Iedere halvering zorgt voor een druk op de winstmarges (de beloning van het protocol wordt immers gehalveerd) en verhoogt daarom de concurrentie tussen miners. Als gevolg hiervan worden sommige miners gedwongen te stoppen of op zoek te gaan naar goedkopere energiebronnen, omdat zij niet langer winstgevend kunnen minen. Aangezien de energierekening de grootste kostenpost is voor miners, is het zoeken naar goedkope energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, erg aantrekkelijk.

Deze trend droeg in het verleden ook bij aan het verduurzamen van het Bitcoinnetwerk. De overstap naar groene energiebronnen helpt om de CO2-uitstoot van het Bitcoinnetwerk te verminderen en zo een meer duurzame toekomst voor de industrie te creëren.

Grafiek: Bitcoin clock


Wil je dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch bitcoin sparen? Doe het met Bits! Om Bits te kunnen gebruiken, dien je geverifieerd te zijn op Bitonic. Meer informatie over labels lees je hier en hier vind je een stappenplan om een spaarplan aan te maken.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.