Kunnen overheden Bitcoin stoppen?

Sinds de publicatie van Satoshi's whitepaper in 2009 heerst er de vraag of landen een volledig handhaafbaar verbod op Bitcoin kunnen leggen en hiermee Bitcoin kunnen stoppen. Volgens sommige is het een kwestie van tijd en voor andere is deze mogelijkheid uitgesloten en onmogelijk.

Bedreiging voor het huidige systeem

Bitcoin wordt vaak gezien als een alternatief op ons huidig geldsysteem. Het geeft mensen de mogelijkheid om, zonder banken, overheden of andere 'Trusted Third Parties' waarde te versturen en op te slaan. Omdat Bitcoin de rol van tussenpartijen vermindert, de individuele soevereiniteit vergroot en als alternatief geldsysteem concurreert met het traditionele monetaire systeem, vragen sommigen zich af of overheden ertegen zullen optreden.

De vraag of overheden Bitcoin kunnen stoppen is tot op bepaalde hoogte al beantwoord. Er zijn namelijk al landen waar Bitcoin illegaal is verklaard, waaronder Algerije, Ecuador, Egypte, Nepal en Pakistan. Het bezitten of gebruiken van bitcoin en andere cryptovaluta is hier niet toegestaan. Voor de meeste van deze landen geldt dat ze relatief laag op de democratie index scoren.

Saudi-Arabië en Taiwan gaan een stap verder, in deze landen worden financiële instituties verboden om iets in de crypto sector te doen. China spant de kroon als het om bitcoinwetgeving gaat.

China

Sinds het bestaan van Bitcoin heeft China meerdere keren naar buiten gebracht de digitale munt te verbieden. Toch kwam tot voor kort bijna twee derde deel van de rekenkracht in het Bitcoinnetwerk uit dit land, totdat er dit jaar een compleet verbod kwam op het minen van Bitcoin. Het zorgde voor een daling van de totale 'hashrate' en een grote verhuizing van alle mining apparatuur. De 'hashrate' geeft de rekenkracht van het netwerk aan. Hoe meer computers rekenkracht leveren hoe veiliger het netwerk. Ondertussen hebben veel miners een nieuwe plek gevonden en is de hashratezich aan het herstellen.

B4C7AC1D-B0A0-4AA3-88A8-CCCD3DF3BDBB.jpeg

De totale hashrate van het Bitcoinnetwerk is zich aan het herstellen

Veel Chinese bitcoinbedrijven moesten door de reguleringen verhuizen of hun deuren sluiten. Ondanks alle moeite kunnen de mensen in China via VPN verbindingen nog steeds bij verschillende handelsplatformen bitcoin kopen en verkopen. Het verbod heeft dus deels geholpen: De miners zijn het land uit, Bitcoin zelf alleen nog niet.

De Verenigde Staten

Op het moment van schrijven kun je in Amerika legaal Bitcoin kopen, verkopen en bezitten. De grootste financiële toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC) ziet bitcoin niet als traditioneel beleggingsproduct zoals aandeel of obligatie maar als handelswaar of grondstof zoals goud.

Jerome Powell, de hoofd van de centrale bank van Amerika, maakte afgelopen week bekend dat Amerika geen plannen heeft om Bitcoin te verbieden.



De crypto industrie is een miljardenbusiness geworden waarin Amerikaanse bedrijven van profiteren. Steeds meer banken en beleggingsfondsen willen Bitcoin aan hun klanten aanbieden. Ook staan steeds meer politici open voor Bitcoin. Staten zoals Wyoming, Colorado, Ohio, en South Dakota lopen voorop met het bieden van wettelijke kaders en een gunstig ondernemersklimaat.

In de staat Missouri is er zelfs een klein dorpje waar elk van de 1500 inwoners 1000 dollar in Bitcoin gaat ontvangen. Volgens de burgemeester, Jayson Stewart, is het leren over Bitcoin belangrijk voor de economische toekomst van het dorp.

De Verenigde Staten zouden theoretisch gezien net als China Bitcoin kunnen verbieden. Hierdoor zal het voor particulieren en bedrijven lastiger worden om Bitcoin te kopen en te verkopen. Echter, gaan zulke reguleringen volgens Marshall Hayner, de CEO van MetalPay, gepaard met enorme kosten.

"Bitcoin is te diep doorgedrongen in ons financiële systeem om nu te verbieden", legt Hayner uit. Het verbieden zou betekenen dat grote instituties en beleggingsfondsen moeten stoppen met het aanbieden van bitcoindiensten. In de laatste jaren is de cryptosector uitgegroeid tot een miljarden industrie waar tienduizenden Amerikanen in werken en veel geld wordt verdiend.

Is Bitcoin te stoppen?

Door het decentrale karakter van Bitcoin is het voor iedereen op aarde met een internetverbinding mogelijk deel te nemen aan dit netwerk. Een verbod op Bitcoin is voor landen lastig, dan wel niet onmogelijk, om te handhaven. Overheden zullen strikte internetcontrole moeten invoeren, maar zelfs dan is het voor individuen mogelijk door middel van VPN verbindingen om een Bitcoin wallet te downloaden, een full node te draaien en deel te nemen aan het Bitcoinnetwerk.

Strenge reguleringen in bijvoorbeeld Amerika zullen de innovaties in de Bitcoinsector wereldwijd waarschijnlijk niet stoppen. Amerikaanse bitcoinbedrijven zouden zich verplaatsen naar landen met een gunstiger ondernemersklimaat. Bovendien kan het gebruik van Bitcoin in een land lastig worden gestopt. De groei van een zwarte Bitcoin markt zal dan volgens Hayner het gevolg zijn.

ÂDe VS kan het lastiger maken voor mensen om Bitcoin te kopen en te verkopen, maar een compleet verbod is onmogelijk om af te dwingen, zo vertelt Hayner.

Volgens Saifedean Ammous, auteur van The Bitcoin Standard, zou een verbod op Bitcoin juist het tegenovergestelde effect hebben. "Wanneer een bank je vertelt dat het niet mogelijk is om Bitcoin te kopen met via je bankrekening, is dat eigenlijk een reclame voor Bitcoin", zo schrijft Ammous. Het enige wat overheden volgens Ammous zouden kunnen doen om het gebruik van Bitcoin af te nemen is om met een beter alternatief komen.

Inmiddels bezitten er naar schatting tussen de 100 en 200 miljoen mensen bitcoin. Voor politici kan de visie over bitcoin steeds meer stemmen opleveren of kosten. Bovendien bezitten veel ambtenaren en bestuursleden inmiddels zelf ook bitcoin.


De groeiende acceptatie van Bitcoin onder landen zoals El Salvador, , Cuba en meer, zorgen ervoor dat het voor andere landen steeds lastiger wordt Bitcoin te verbieden.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.