Satoshis, bits, mBTC, BTC?
Iedereen is het erover eens: we zullen de eenheid die we gebruiken voor het aangeven van hoeveelheden bitcoins moeten veranderen naar een eenheid die beter behapbaar is dan het rekenen in decimalen. Maar welke eenheid gaat het worden?
De kandidaten
Er zijn door de jaren heen veel verschillende kandidaten geopperd als alternatieve notatie-eenheden, elk met zijn eigen groep vurige voorstanders. Toch zal er maar één eenheid uiteindelijk veelgebruikt gaan worden. Welke dit is, dat moet nog blijken en is geheel aan jou: de gebruiker. We zetten de kandidaten op een rijtje.
Gehele bitcoins (BTC)
We noteren hoeveelheden bitcoins al sinds het begin in gehele bitcoins, met acht decimalen. Deze notitie werkte in de beginjaren prima; bitcoins waren nog niet veel waard en de groep gebruikers bestond voornamelijk uit technici die het wel prima vonden om met veel decimalen te rekenen. Handig was het echter niet, en dit wordt vandaag de dag duidelijk bij kleinere bedragen en nieuwe gebruikers. Het is onhandig om bedragen van 0,00007198 bitcoins te versturen; het werkt mentaal niet soepel en is vatbaar voor fouten. Hiermee zal het noteren van bitcoins als gehele BTC waarschijnlijk minder gebruikt gaan worden, en uiteindelijk gereserveerd zijn voor de rijken die over gehele bitcoins beschikken.
mBTC
De eenheid mBTC staat voor millibitcoin en geeft een duizendste van een bitcoin aan: 0,001 BTC. Deze eenheid kent veel voorstanders vanuit een groep die het prettig vindt om op dezelfde manier met geld te rekenen zoals zij dat doen met afstanden (meters) en hoeveelheden vloeistof (liters), maar komt voor de meesten meteen over als onpraktisch. De eenheid is te groot voor het tonen van kleine prijzen, waardoor wederom een andere eenheid nodig is voor kleine prijzen of er wederom met decimalen gewerkt moet worden.
µBTC
Hier komt de eenheid µBTC om de hoek kijken: microbitcoin; een miljoenste van een bitcoin (0,000001). Deze eenheid lijkt klein genoeg voor dagelijks gebruik en staat het toe om prijzen te noteren als bijvoorbeeld: 1,50 µBTC. Microbitcoin rekent echter niet handig terug naar grotere hoeveelheden bitcoins en blijft onderdeel van het voor geld toch wat onhandige systeem van duizendsten.
Bits
De eenheid µBTC heeft de naam bits gekregen, waardoor het wat menselijker en minder wiskundig overkomt dan microbitcoin. Tien bits betalen klinkt nou eenmaal een stuk prettiger dan 'dat is dan acht microbitcoin alstublieft'. Bits heeft echter te maken met dezelfde nadelen als µBTC en lijkt dan ook met name te willen bereiken dat we op dezelfde manier met geld blijven rekenen zoals we dat nu doen: in hele euro's met twee decimalen. 1,25 wordt dan bijvoorbeeld 1,25 bits. Maar is het echt nodig dat we dit systeem uit het verleden in stand houden?
De Finney
De 'Finney' is bedacht als eerbetoon aan Hal Finney, computerwetenschapper, een van de eerste deelnemers in het bitcoinnetwerk en ontvanger van de eerste bitcointransactie. Een Finney staat voor 0,0000001 bitcoin, oftewel een tiende bit of µBTC. Het zou kunnen dat de eenheid in combinatie met de eenheid bits in gebruik genomen wordt, als indicator voor wat we nu kennen als een dubbeltje.
De satoshi
Vooralsnog lijkt de grootste kanshebber de satoshi te te zijn. Het is geen verassing dat naam van deze eenheid afkomstig is van de bedenker van bitcoin: Satoshi Nakamoto. Een satoshi vertegenwoordigt de kleinste bitcoineenheid: 0,00000001 bitcoin. Op het eerste gezicht lijkt de eenheid te klein om praktisch te zijn, maar naarmate je er even over nadenkt en bedenkt dat de prijs van bitcoin wellicht nog zal stijgen blijkt de satoshi toch een praktische eenheid voor dagelijks gebruik.
Het biedt namelijk een systeem waar mensen goed mee overweg kunnen: een eenheid die aangegeven kan worden als veelvoud. Het is voor mensen makkelijker om om te gaan met bedragen zoals 500.000 satoshis, dan 0,005 BTC en 1,5 miljoen satoshis in plaats van 15 mBTC. Hiermee kan het wel eens zijn dat satoshi de uiteindelijke winnaar is. Lees hier een uitgebreid artikel over het gebruik van satoshis als eenheid.
De keuze is aan jou
Welke eenheid uiteindelijk brede adoptie ziet is geheel aan jou. Uiteindelijk zullen de meeste (lightning) wallets meerdere eenheden implementeren, zoals in de afbeelding hierboven te zien, zodat de keus bij de gebruiker ligt. Je kunt hier een volledige lijst zien.