15e Bitcoin whitepaperday: is Bitcoin nog nieuw?
Op 31 oktober 2008 deelde Satoshi Nakamoto de whitepaper "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" met de wereld. Dit markeerde het begin van een onafhankelijk monetair geldsysteem dat vandaag de dag nog steeds functioneert zoals toen. We zijn nu vijftien jaar later en het roept de vraag op: is Bitcoin nog steeds nieuw?
I’ve developed a new open source P2P e-cash system called Bitcoin. It’s completely decentralized, with no central server or trusted parties, because everything is based on crypto proof instead of trust. Give it a try, or take a look at the screenshots and design paper, Het eerste bericht van Satoshi Nakamoto
Van concept tot realiteit
Wat begon als een concept in de
whitepaper werd op 3 januari 2009 realiteit, toen het Genesis block werd gemined.
Bijna 15 jaar later en Bitcoin functioneert nog steeds zoals het moet.
Het decentrale netwerk heeft zich met een
uptime van bijna 100 procent de afgelopen jaren bewezen als robuust en betrouwbaar. Cumulatief heeft het netwerk meer dan 100 biljoen dollar aan transacties verwerkt en wordt momenteel beschermd met een rekenkracht van maar liefst 490.2 EH/s.
Hoewel er in die tijd veel is veranderd, bleef voor Bitcoin ook veel hetzelfde: gemiddeld elke tien minuten een nieuw block, iedere twee weken een difficulty adjustment en elke vier jaar een halving.
De mate van adoptie, in
gebruikersaantallen en acceptatie door bedrijven en instellingen over de
hele wereld, is wel veranderd. Het is na al die jaren geen 'magic
internet money' meer, maar een robuust systeem dat wordt gebruikt door overheden
(El Salvador) en bedrijven zoals Microstrategy, Tesla, Square om waarde op
te slaan, of te verplaatsen.
In grote delen van de wereld is Bitcoin tevens al beschikbaar en omarmd door de traditionele financiële markten. Er zijn derivaten vehikels, ETP's, futures en ETF beschikbaar in Europa, Azië en Canada. Amerika loopt nog wel achter, maar het ziet er naar uit dat die binnenkort ook een Bitcoin ETF gaat goedkeuren.
Hoewel het wereldwijd nog niet overal
wordt geaccepteerd als betaalmiddel, wil dat dus nog niet zeggen dat
bitcoin niet is geslaagd. Bitcoin wordt steeds vaker gezien als dé manier om waarde op te slaan. De onveranderlijke schaarste van Bitcoin maakt het een unieke asset.
Perceptie van Bitcoin
Bitcoin is zo'n 3 jaar jonger dan de iPhone. En hoewel de smartphone niet meer is weg te denken in ons dagelijks leven, weet nog niet iedereen wat bitcoin is en hoe het werkt. Bitcoin blijft voor velen een relatieve nieuwigheid, maar waarom?
Het is een complex en veelzijdige discussie. In Nederland speelt het feit dat veel mensen Bitcoin niet hard nodig hebben. We hebben hier een relatief stabiele munt, een goed betaalsysteem en een ongekende toegankelijkheid tot ons financieel systeem. Toch weten wel veel mensen van het bestaan af en bezitten meer dan 2 miljoen Nederlands Bitcoin of andere cryptovaluta. Al is het maar een beetje.
Mensen maken doorgaans enkel gebruik van een nieuwe technologie als deze beter, gebruiksvriendelijker, sneller of goedkoper is dan het oude alternatief. Of als de oude technologie zo verslechterd dat het alternatief een betere optie is.
Als betaalmiddel biedt Bitcoin voor ons in het westen nog weinig voordelen, maar als spaarmiddel of investering daarentegen is het al een decennium lang de best presterende assetklasse.
In delen van de wereld waar de inflatie enorm hoog is, of waar toegang tot financiële dienstverlening niet zo vanzelfsprekend is als hier, biedt Bitcoin echter veel eerder genoeg voordelen om het te gebruiken.
Relevanter dan ooit
Één ding is zeker, Bitcoin heeft in de afgelopen 15 jaar behoorlijk wat losgemaakt.
Het idee van Satoshi Nakamoto, zoals beschreven in zijn whitepaper, blijft centraal staan: het probleem van vertrouwen in traditionele valuta en financiële systemen oplossen door een decentraal geldsysteem.
In tijden van ongekende bergen schuld, een
stijgende rente en een hoge inflatie lijkt bitcoin steeds meer een uitweg naar
zekerheid, in plaats van speculatie.
Of hoe Nakamoto het voorstelde: vertrouwen vervangen door cryptografie en decentralisatie.
Lees hier de Bitcoin whitepaper.