Belangrijke data voor de spot bitcoin ETF

De ETF-aanvraag van BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, heeft voor een aanzienlijke dosis optimisme gezorgd. Al bijna tien jaar wordt er gespeculeerd over de komst van een spot bitcoin ETF, maar nooit eerder leek de kans op goedkeuring zo veelbelovend als nu. De aanvragen zijn ingediend en het is nu een kwestie van geduld. Wanneer krijgen we meer duidelijkheid? Je vindt het antwoord in dit artikel.

Impact van een spot bitcoin ETF

De goedkeuring van een spot Exchange Traded Fund (ETF) betekent een gereguleerde toegang tot bitcoin voor (Amerikaanse) beleggers. De interesse vanuit grote financiële instellingen zoals verzekeraars, beleggingsfondsen en vermogensbeheerders, kan zich bij goedkeuring uiten in de aanschaf van 'fysieke' bitcoin. Momenteel is directe toegang tot bitcoin voor deze partijen, die onder financieel toezicht staan, niet mogelijk. Hoewel er wordt gespeculeerd dat er wel degelijk vraag is vanuit institutionele partijen.

Beleggers die momenteel blootstelling aan bitcoin willen, moeten het doen met alternatieven. Denk hierbij aan bitcoin future ETF's, beleggingsfondsen zoals Grayscale of het aankopen van aandelen in bedrijven die bitcoin op de balans hebben zoals Microstrategy, Coinbase of beursgenoteerde miningbedrijven als Hut8 en Core Scientific. Alhoewel de koersen van deze beleggingsproducten worden beïnvloed door de prijs van bitcoin, gebeurt dit nooit zo nauwkeurig als bij een spot ETF. Beleggers bezitten hierbij daadwerkelijk een deel van het beperkte aantal van bitcoin opkopen en bezitten. 

Dit is meteen ook de reden dat de bitcoin-community met veel interesse naar de aanvragen kijkt. Een spot ETF kan een impact gaan hebben op de prijs, omdat beleggers niet langer vanaf de zijlijn hoeven toe te kijken met afgeleide beleggingsproducten, maar daadwerkelijk bitcoin kunnen kopen.

Data

Momenteel liggen er 9 aanvragen te wachten op goedkeuring van de Securities and Exchange Commission (SEC). Het aftellen tot een beoordeling begint zodra het 19b-4 formulier van een ETF aanvraag is gepubliceerd in het Federal Register, een openbaar register waarin de Amerikaanse overheid officiële mededelingen, voorgestelde wetswijzigingen en andere documenten publiceert. Het 19b-4 formulier is een document waarin de structuur en werking van een ETF wordt uitgelegd en is een verplicht onderdeel van het aanvraagproces.

De SEC heeft een bepaald aantal dagen om de ETF-aanvraag te beoordelen en een beslissing te nemen. De initiële beoordelingsperiode is doorgaans 45 dagen vanaf de publicatiedatum in het Federal Register. De beslissing van de SEC kan op drie manieren uitvallen:

  • Goedkeuring: De SEC keurt één of meerdere aanvragen goed, waardoor de ETF op de desbetreffende beurs wordt genoteerd en verhandeld.
  • Afkeuring: De SEC keurt één of meerdere aanvragen af. Vaak wordt onderbouwd waarom deze beslissing is gemaakt.
  • Uitstel: Indien nodig kan de SEC na de initiële beoordelingsperiode de beslissing maximaal drie keer verlengen, elk met 45 dagen, wat resulteert in een totale mogelijke verlenging van 180 dagen. Na deze periode kan de SEC nog één keer met 60 dagen de beslissing uitstellen. In totaal kan de maximale duur van het beoordelingsproces inclusief verlengingen en tussenliggende beoordelingsdata dus oplopen tot 240 dagen.

Dit zijn geschatte data en deadlines, de beslissing kan eerder komen. Bron: Bloomberg.

De eerstvolgende deadline is dus over 9 dagen, en gaat over de beslissing van de ETF-aanvraag van 21Shares & ARK.

Kans op goedkeuring

Op dit moment schatten ETF-specialisten van Bloomberg de kans op goedkeuring van één of meerdere ETF-aanvragen in op 65%. Hoewel dit nog steeds speculatie betreft, is de geschatte kans nu hoger dan ooit tevoren. De toekomst zal het uitwijzen!


Vergeet ons niet te volgen op Twitter om op de hoogte te blijven van de laatste Bitcoinnieuwtjes!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.