BlackRock zet in op een bitcoin ETF

‘s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock kondigde aan een aanvraag te hebben ingediend voor een bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF). Een bijzondere ontwikkeling, maar of het positief uitpakt moet nog blijken.

BlackRock noemt het zelf geen ETF maar ‘iShares Bitcoin Trust’, hoewel het in essentie wel werkt zoals een ETF.  Coinbase Custody treedt op als beheerder, zo blijkt uit registratiedocumenten die BlackRock heeft aangeleverd bij de SEC.

Een ETF is een beursgenoteerd investeringsfonds dat wordt gekocht en verkocht als een aandeel. Het spiegelt de prestaties van een bepaalde index, sector of activaklasse.

Het door BlackRock voorgestelde iShares Bitcoin Trust werkt als een spot ETF dat de marktprijs van bitcoin volgt. Dat maakt het voor beursbeleggers mogelijk om in bitcoin te investeren zonder het daadwerkelijk zelf te kopen, te beveiligen en te beheren.

Spot ETF

Al jaren kijkt men uit naar de eerste echte Amerikaanse 'bitcoin spot ETF', omdat het de deuren opent voor Wall Street-investeerders om in bitcoin te investeren. Achterliggend schuilt bij sommigen de hoopvolle verwachting dat de toetreding van het grootkapitaal tot de bitcoinmarkt tot koersstijgingen leidt.

In de loop der jaren zijn er in de Verenigde Staten talloze ETF-aanvragen ingediend. Enkele 'bitcoin futures ETFs' zijn goedgekeurd maar 'spot bitcoin ETFs', waarbij er directe blootstelling is aan de actuele bitcoinkoers, zijn tot nu toe altijd afgewezen.

BlackRock

Dit keer probeert de grootste commerciële partij ter wereld het.  BlackRock is namelijk 's werelds grootste vermogensmanager, met zo'n $10.000 miljard onder beheer. Het beheert vermogens van onder andere pensioenfondsen, verzekeraars, instanties, institutionele partijen en rijke particuliere investeerders. Voor Nederlandse cliënten beheert het bedrijf $315 miljard.

Dat maakt de ETF-aanvraag van BlackRock iets anders dan eerdere ETF-aanvragen. BlackRock is geen buitenstaander maar behoort tot de gevestigde orde van het financiële stelsel, waarin het een centrale rol vervult. Het is voor institutionele investeerders en overheden een betrouwbare en toonaangevende partij. Als zij een aanvraag indienen voor een spot ETF is de slagingskans wellicht hoger dan bij eerdere aanvragen.

Timing

De timing van BlackRock is opmerkelijk. Coinbase staat namelijk onder grote druk bij de SEC wegens vermeende schendingen van effectenwetgeving, samen met exchange Binance. Dit heeft veel onzekerheid gecreëerd over de toekomst van de exchanges. BlackRock wil echter toch met Coinbase samenwerken aan dit project.

Voorstanders zien BlackRock’s plan als een positieve ontwikkeling voor Bitcoin’s legitimiteit op de internationale markt. Tegenstanders maken zich echter zorgen over de mogelijkheid dat grote institutionele entiteiten invloed uitoefenen op het gedecentraliseerde Bitcoin. Deze zorgen draaien om de eventuele mogelijkheid dat dergelijke partijen kunnen aansturen op een hard fork, een splitsing in de Bitcoinblockchain.

BlackRock loopt overigens al enige tijd warm voor Bitcoin. In 2021 investeerde de vermogensmanager honderden miljoenen dollars in Bitcoinmining-bedrijven en vorig jaar voegde BlackRock mogelijkheden toe aan hun handelsplatform Aladdin om bitcoin te kopen en verkopen.


Lees ook eens onze andere artikelen over institutionele investeerders.




Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.