Nasdaq gaat bewaardienst voor bitcoin aanbieden

Nasdaq, een Amerikaans bedrijf dat eigenaar is van de op één na grootste effectenbeurs ter wereld, bereidt zich voor op de lancering van een bewaardienst voor bitcoin voor institutionele beleggers. Het bedrijf is al enige tijd actief in de Bitcoinsector, maar wil met deze stap meer doen dan alleen het vergemakkelijken van de handel.

Het bewaren van grote hoeveelheden bitcoin blijft een lastige afweging. Doe je het zelf, dan leg je daarmee een grote druk en verantwoordelijkheid op je eigen schouders. Laat je het doen door een gespecialiseerd bewaarbedrijf, dan brengt dat kosten met zich en heb je een tegenpartijrisico. Daarnaast stap je in zekere zin af van de manier waar bitcoin voor is bedoeld.

Institutionele beleggers, partijen die grote sommen geld beleggen, kiezen vaak voor de laatste optie. Niet alleen omdat dit regelgeving technisch wordt afgedwongen, maar ook omdat het laagdrempeliger is en weinig technische kennis vergt.

Met de stap van Nasdaq om een institutionele bewaardienst voor bitcoin te gaan aanbieden, gaat het bedrijf concurreren met bewaarbedrijven zoals Anchorage, Bakkt, BitGo, Coinbase Custody, Fidelity Digital Assets, Fireblocks, Gemini Custody, Ledger Vault en Kingdom Trust. Het lijkt een aardig verzadigende markt en het zal dus mogelijk nog een aardige klus worden voor Nasdaq om zich te onderscheiden van deze partijen.

Institutionele adoptie?

Eerder dit jaar kondigde Fidelity aan dat pensioenbeleggers bitcoin kunnen toevoegen aan hun 401k pensioenplan.

Onlangs maakte ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock (met $10 biljoen onder beheer) bekend dat beleggers via haar eigen platform (Aladdin) direct bitcoin kunnen kopen. Ook heeft de vermogensbeheerder een eigen Bitcoinfonds opgericht voor institutionele beleggers. Verder kregen we recentelijk te horen dat grote Wall Street-bedrijven, waaronder Citadel, een exchange willen oprichten voor zowel particuliere als institutionele beleggers.

Nasdaq die een institutionele bewaardienst voor bitcoin gaat aanbieden, laat met inachtneming van het bovenstaande nieuws dan ook een ontwikkeling zien dat grote partijen zich bemoeien met de Bitcoinsector. Nasdaq wacht overigens nog op formele goedkeuring voor de lancering van de bewaardienst, maar dit lijkt slechts een kwestie van tijd.


Lees hier meer over de risico’s van het bewaren van bitcoins op een exchange.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.