Bitcoin en hedgefondsen

De Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) hebben een voorstel ingediend zodat hedge funds (hedgefondsen) verplicht zijn om te rapporteren als ze in bitcoin investeren. De Amerikaanse toezichthouders noemen de groei van het aantal hedgefondsen hiervoor als belangrijkste argument, maar ook het steeds gebruikelijker worden van het investeren in bitcoin wordt aangehaald.

Het voorstel van de SEC en CFTC moet het zogenoemde Form PF wijzigen. Dit is een formulier waarin staat in welke activa onder andere hedgefondsen investeren. Dit rapportagemiddel is een overblijfsel van de financiële crisis van 2008 met als doel toezichthouders te helpen om potentiële risico’s voor de stabiliteit van het financiële systeem (sneller) in kaart te brengen. 

De wijziging van het formulier moet hedgefondsen, die ten minste $ 500 miljoen onder beheer hebben, verplichten hun blootstelling aan bitcoin (en crypto) te rapporteren aan de SEC. Nu bestaat deze verplichting voor hedgefondsen niet. Op dit moment wordt blootstelling aan bitcoin ondergebracht onder de categorie ‘cash and cash equivalents’ op het Form PF, waardoor de exacte hoeveelheid niet zichtbaar is voor de toezichthouder.

Als het voorstel wordt aangenomen, verbetert dit de kwaliteit van de informatie die we krijgen van grote hedgefondsen. Gary Gensler (voorzitter van de SEC)

Het zou interessant zijn om te zien in welke mate hedgefondsen bitcoin omarmen. Helaas maakt de SEC de mogelijk in de toekomst gerapporteerde informatie van hedgefondsen over hun posities in bitcoin op de Form PF’s niet openbaar. Dus moeten we maar genoegen nemen met hedgefondsmanagers die zich positief uitlaten over bitcoin, zoals Paul Tudor Jones van Tudor Investment Corporation en Anthony Scaramucci van SkyBridge Capital.

Hoe investeren hedgefondsen in bitcoin?

Maar hoe investeren hedgefondsen eigenlijk in bitcoin? Kopen ze bitcoins bij een bitcoinbedrijf en sturen ze die naar hun self-custodial wallet? Nee, hedgefondsen mogen op grond van de huidige wet- en regelgeving geen directe blootstelling hebben aan bitcoin. In sommige gevallen, denk aan het kopen van grote hoeveelheden bitcoin, is dit wellicht ook niet raadzaam vanwege OPSEC-risico's.

Maar hoe dan wel? Hedgefondsen zijn momenteel overgeleverd aan afgeleide financiële producten om hiermee indirecte blootstelling te hebben aan de prijs van bitcoin. De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is waarschijnlijk de bekendste optie onder hedgefondsen, maar denk ook aan opties, futures en bitcoin ETF’s. Waarschijnlijk zullen er in de loop van de tijd nog wel meer opties komen voor hedgefondsen om bitcoin of afgeleide financiële producten te kopen.

Een voorbeeld hiervan is de onlangs aangekondigde samenwerking tussen ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock (met $ 10 biljoen onder beheer) en de Amerikaanse exchange Coinbase. Institutionele beleggers kunnen nu direct via Aladdin, het platform van BlackRock, investeren in bitcoin. Ook maakte BlackRock gisteren bekend een eigen bitcoinfonds op te richten voor institutionele beleggers in de Verenigde Staten (VS).

De SEC die een oogje in het zeil wil gaan houden en de ontwikkelingen rondom BlackRock laten zien dat bitcoin als asset class steeds volwassener wordt en het voor grotere partijen (waaronder hedgefondsen) dus ook steeds gebruikelijker wordt om te investeren in bitcoin, ondanks dat de koersen de afgelopen tijd zijn gedaald.


Meer weten over de belangrijke stap van BlackRock? Luister dan naar aflevering 232 A van de Cryptocast.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.