De geschiedenis van bitcoin bear markets

De bitcoin prijs heeft een volatiele geschiedenis. Zo'n 12 jaar geleden werd de uitvinding van Satoshi Nakamoto voor het eerst verhandeld voor een prijs van $0.0008 dollar per bitcoin. Sindsdien is de waarde van de digitale munt hard gestegen en soms ook net zo hard gedaald. In zo'n periode van langdurige waardevermindering spreekt men van een 'bear market'.

Waarom de term 'bear market'?

Niet alleen in de wereld van bitcoin, maar in de hele investeringssector, wordt de terminologie 'bear market' gebruikt voor periodes waarin de koersen enige tijd dalen. Wanneer de koersen de andere kant op gaan en investeerders optimistisch zijn, spreekt men over een 'bull market'. De reden waarom juist deze dieren worden gebruikt heeft te maken met de manier waarop de stier en de beer zijn prooi aanvalt:

  • Een stier beweegt zijn horens van laag naar hoog en slingert zo zijn prooi omhoog, dit staat synoniem voor een stijgende koers.
  • Een beer daarentegen valt zijn prooi juist aan door met zijn klauw van hoog naar laag te slaan, dit kan je vergelijken met een dalende koers.

Bitcoin heeft al meerdere bear markets doorstaan. Hier een beknopte lijst van de grootste prijsdalingen van bitcoin op een rij.

De 2011-2012 bear market

Een van de meest heftigste bear markets die bitcoin heeft doorstaan was de eerste. Nadat de prijs in een korte periode van een aantal dollar naar bijna $30 dollar was gestegen, stortte deze binnen een aantal maanden weer terug naar $2,10 dollar. Een daling van maar liefst 93%(!).

De 2014-2016 bear market

In december van 2013 bereikte de prijs van bitcoin de bijzondere mijlpaal van $1000 dollar. Kort daarna gebeurde er twee dingen: Silk Road marketplace, een online zwarte markt waarop je illegale drugs met bitcoin kon bestellen, ging offline en handelsplatform Mt. Gox stortte in. De prijs daalde in korte tijd zo'n 85% en Bitcoin werd in veel mediakanalen doodverklaard.

De 2018-2020 bear market

De bear market die de meeste media-aandacht kreeg was die van 2018. Na een gigantische prijsstijging naar $20.000 dollar keerde het tij om. Uiteindelijk daalde de prijs vanaf de top zo'n 83%.

De periode na de start van de pandemie in maart 2020 zou je ook kunnen zien als een bear market. De prijs daalde in slechts enkele weken van $12.000 dollar naar $3.000 dollar, maar herstelde wel binnen beperkte tijd om vervolgens voor bij de $60.000 te stijgen.


De 2022- ? bear market

Momenteel zitten we ook in een periode waarin de koersen dalen, niet alleen die van bitcoin. Ook de euro heeft het zwaar. Vandaag is voor het eerst in 20 jaar dat de waarde van 1 euro gelijk is aan 1 dollar. De euro staat onder druk omdat het risico op een recessie in het eurogebied steeds waarschijnlijker lijkt. Daarover binnenkort een ander artikel.

Het is altijd de vraag wanneer de koers weer van richting verandert, echter is dit lastig te beantwoorden. Momenteel is de waarde van bitcoin vanaf de all time high van zo'n 73% gedaald.

Het is dus niet de eerste keer dat de bitcoinprijs een daling als deze doormaakte. Of en wanneer de prijs weer omhoog gaat is lastig te bepalen. Bitcoin wordt steeds vaker gezien als 'volwassen' investeringsgoed en correleert zich ook meer aan macro economische ontwikkelingen zoals de inflatiecijfers en besluiten van Centrale Banken. In het verleden heeft bitcoin zich vaak bewezen door sterker uit bear markets te komen, maar de toekomst zal ons leren of dat dit maal weer gebeurt!


Lees hier waarom bitcoin down, maar nog lang niet dood is.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.