Falen FTX veroorzaakt domino-effect onder bedrijven

Als gevolg van het faillissement van FTX lijken steeds meer bedrijven in de problemen te komen. BlockFi lijkt failliet, er heerst onzekerheid over Crypto.com en Genesis Global, Gemini Earn, Liquid Global en SALT staakten de opnames voor klanten.

Het vertrouwen van de markt liep als gevolg van het FTX-drama een flinke deuk op. Steeds meer mensen nemen daarom hun bitcoins op van exchanges en andere dienstverleners, naar een eigen wallet.

Diverse dienstverleners raakten in de problemen en blijken niet in staat om alle opnames uit te betalen.

BlockFi

BlockFi, een leenplatform dat hoge rendementen aanbood, dreigde tijdens de zomer al om te vallen toen diverse altcoins implodeerden. Om een faillissement en als gevolg een domino-effect te voorkomen wierp FTX zichzelf op als redder met een financiering van $400 miljoen.

Nu FTX failliet is lijkt de situatie voor BlockFi opnieuw grimmig. Enkele dagen geleden gaf BlockFi aan dat ze niet meer in staat zijn om de dienstverlening zoals gewoonlijk voort te te zetten en dat klantopnames zijn stopgezet. Inmiddels zou BlockFi een adviseur hebben ingehuurd om een faillissementsaanvraag te onderzoeken.  

Crypto.com

De exchange Crypto.com raakte in opspraak vanwege berichten dat zo'n 20% van de balans van het bedrijf bestaat uit een honden-memecoin. Dat is op zichzelf genomen niet per definitie een probleem, mits het overeenkomt met de fondsen van gebruikers.

Toch wakkerde het onzekerheid aan onder gebruikers over de liquiditeit van het platform. De problemen van Alameda Research en FTX waren immers ten dele te wijten aan het feit dat een groot deel van de balans van Alameda Research bestond uit zelfgecreëerde tokens, die als onderpand werden gebruik voor investeringen. Sommigen leken de conclusie te trekken - wellicht ten onrechte - dat er misschien iets soortgelijks aan de hand was bij Crypto.com.

De onzekerheid nam toe toen bleek dat Crypto.com kortgeleden per ongeluk $400 miljoen aan fondsen naar een andere exchange had gestuurd. Een foutje, volgens de CEO. Het bedrag is later teruggestuurd, maar het toch al wankele vertrouwen in Crypto.com liep nog een deuk op.

Een deel van de gebruikers namen het zekere voor het onzekere en besloten hun fondsen op te nemen. Dat wakkerde de onzekerheid onder anderen aan, die in navolging hetzelfde deden. De token van het platform werd massaal gedumpt.

Volgens de CEO van Crypto.com is er echter niets aan de hand en werkt alles naar behoren - geruststellende woorden. Voor velen liggen de eveneens geruststellende berichten van FTX, vlak voordat het kaartenhuis instortte, echter nog vers in het geheugen.

Leenbedrijven

Diverse dienstverleners die leenconstructies of hoge rendementen aanbieden staakten de opnames van klantfondsen.

Leenbedrijf Genesis Global gaf aan dat ze de opnames van hun leendiensten stopgezet hebben vanwege liquiditeitsproblemen als gevolg van de marktomstandigheden. Volgens berichten had het bedrijf zo'n $175 miljoen aan fondsen op FTX staan. Ondanks een kapitaalinjectie van $140 miljoen van moederbedrijf Digital Currency Group, blijkt Genesis Global niet in staat om alle opnames uit te betalen. Het bedrijf zegt volgende week met een plan aan te komen. 

Als gevolg daarvan staakte Gemini Earn ook de opnames van klantfondsen. Gemini Earn bood hoge rendementen aan en maakte daarvoor gebruik van de dienstverlening van Genesis Global. Nu Genesis Global gestaakt is met de opnames, is Gemini Earn ook niet meer in staat om fondsen uit te leveren aan klanten. 

Ook klanten van leenbedrijf SALT Lending kunnen hun fondsen niet meer opnemen. Het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is, maar de CEO noemt het instorten van FTX als reden. Hij zegt nog te onderzoeken hoe groot de schade is. 

De exchange Liquid Global levert ook geen klantfondsen meer uit. De exchange werd in de zomer door FTX overgenomen. Vanwege de faillissementsaanvraag van FTX heeft Liquid Global nu alle opnames en stortingen stopgezet

Investeringsfondsen

Ook diverse investeringsfondsen en handelsbedrijven kregen rake klappen. Galaxy Digital gebruikte FTX en heeft $47,5 miljoen vast zitten in het opnameproces, Galois Capital naar schatting zo'n $100 miljoen en Multicoin Capital had volgens berichten maar liefst $864 miljoen op FTX staan. Sequoia Capital schreef een investering van $213,5 miljoen in FTX af. 

Faillissementen

Het zal moeten blijken of de lijst met getroffen bedrijven nog langer wordt. Het lijkt er in ieder geval op dat het falen van FTX tot een domino-effect heeft geleid. De kans dat er faillissementen volgen lijkt reëel.


Bewaar je jouw bitcoins bij een exchange of dienstverlener? Voorkom afhankelijkheden en overweeg je fondsen op te nemen naar een eigen wallet. Lees meer in onze beknopte gids Beginnen met Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.