FTX-nasleep: Forse toename eigen wallets, miners in de problemen

Uit blockchainanalyse blijkt dat steeds meer bitcoins van exchanges worden opgenomen naar eigen wallets. Het aantal bitcoins dat al een jaar of langer onbewogen in wallets wordt bewaard, bevindt zich daarnaast op een recordhoogte. Voor miners lijkt de situatie echter steeds nijpender te worden.

Volgens blockchainanalysebureau Glassnode leidde de nasleep van het FTX-drama tot een explosieve groei van het aantal bitcoins dat van exchanges werd opgenomen naar eigen wallets. De opnames bereikten een snelheid van 106.000 bitcoins per maand.  

Slechts drie keer eerder werden zoveel bitcoins in zo'n korte tijd opgenomen van exchanges: in april 2020 vlak na de COVID-crash, in november 2020 aan het begin van de bull market en in juni 2022 vlak na een grote koersval.

Op dit moment zou er nog zo'n 2,25 miljoen bitcoin op exchanges staan. Dat is de laagste hoeveelheid bitcoins op exchanges sinds het voorjaar van 2018.

Eigen wallets

Het aantal bitcoins dat in eigen wallets wordt bewaard (self custody) nam dan ook aanzienlijk toe. Volgens Glassnode steeg het aantal wallets met 1 bitcoin of meer in de afgelopen week met 130.000. Het overgrote deel daarvan, zo'n 78.000 wallets, zijn wallets die 10 tot 1000 bitcoins bevatten. Ook het aantal wallets met minder dan 1 bitcoin groeide, met ruim 33.000.

Steeds meer bitcoins worden bovendien bewaard voor de langere termijn. De zogenaamde 1 Year HODL Wave bevindt zich momenteel op een recordhoogte van ruim 67%. Dat is het percentage bitcoins dat al één jaar of langer - ondanks de koersvolatiliteit - geen activiteit vertoonde. 

Stablecoins

Ondertussen steeg de hoeveelheid stablecoins op exchanges. Stablecoins zijn digitale valuta, waarvan de waarde stabiel is en gekoppeld aan een fiatvaluta zoals de euro of dollar. De meeste handel in bitcoin op exchanges vindt plaats met zulke stablecoins. Een stijging van de hoeveelheid stablecoins op exchanges kan daarom een indicatie zijn van de koopkracht aan de vraagzijde op de markt.

Vlak na het instorten van FTX, werd volgens Glassnode in één dag ruim $1 miljard aan stablecoins naar exchanges gestuurd. In de afgelopen maand liep het totale aantal stablecoins dat naar exchanges werd gestuurd op naar $4 miljard.

Miners

Miners lijken wel steeds meer in de knel te komen door de marktomstandigheden. Hun marges staan extreem onder druk vanwege de hashrate hashrate De hashrate is een manier om de rekenkracht van de miners van het Bitcoinnetwerk uit te drukken. Als de totale hashrate hoog is, zijn er relatief veel miners actief. De hoeveelheid bitcoins die beschikbaar is voor mining blijft echter onverminderd laag. Verhoudingsgewijs zijn de inkomsten per individuele miner dan lager.  die zich op recordhoogtes bevindt, terwijl de energiekosten hoger zijn en hun inkomsten in bitcoin aanzienlijk gekrompen zijn vanwege de koersdaling.

Volgens Glassnode verkochten miners in de afgelopen week gezamenlijk 7761 bitcoins - bijna 10% van hun reserves - en het lijkt er niet op dat de situatie voor hen op korte termijn verbetert.  


Meer lezen over blockainanalyse en andere onderzoeken? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.