Zitten miners in de problemen?

De marges van miners worden steeds dunner. Dit komt niet alleen door de gestegen hashrate en difficulty, maar ook door gestegen energiekosten en de koers die al enige tijd rond hetzelfde – relatief lage ten opzichte van de hashrate – niveau beweegt. In een interview met het Canadese BNN Bloomberg licht Jaime Leverton, CEO van Hut 8 Mining, toe met welke uitdagingen de miningindustrie momenteel heeft te kampen.

Door torenhoge inflatie voelen centrale banken zich over de hele wereld genoodzaakt agressief in te grijpen. Dit doen ze onder andere door de rente in rap tempo te verhogen. Het zit de financiële markten en bitcoinmarkt hierdoor en een mogelijke recessie niet echt bepaald mee.

Druk op de marges van miners

Hoewel de koers van bitcoin de afgelopen tijd minder volatiel was dan die van de Nasdaq en S&P 500, hebben beursgenoteerde miners wel degelijk rake klappen gehad. In veel gevallen is er vanaf het hoogtepunt meer dan 80% van de aandelenkoers verdampt. Dit komt waarschijnlijk, omdat deze aandelen worden gezien als zogenoemde high beta aandelen high beta aandelen Aandelen met een positieve beta zijn gecorreleerd aan een index (bijv.: de AEX). Aandelen met een hogere beta dan 1,0 zijn volatieler en stijgen of daler vaak harder dan de index. In een bullmarkt hebben deze aandelen de neiging om beter te presteren, maar in een bearmarkt blijven deze aandelen vaak sterk achter. .

Ondanks de angst voor een mogelijke recessie of misschien wel depressie staan de hashrate (rekenkracht van het Bitcoinnetwerk) en ook de difficulty (moeilijkheidsgraad van het minen) op recordhoogtes. In combinatie met hogere energiekosten brengt dat sommige miners in de problemen met hun marges. Enkele miners hebben dan ook een deel van hun bitcoinreserves noodgedwongen moeten verkopen. Niet alleen om hun onderneming draaiende te houden, maar in sommige gevallen ook om aan marginverplichtingen te voldoen.

Optimistische miners hadden in de bullmarkt namelijk een deel van hun bitcoinreserves uitgeleend om met de ontvangen dollars extra miningapparatuur te kopen. Toen de koers hard omlaagdook, mede door faillissementen onder cryptobedrijven, moesten sommige miners bitcoins verkopen om ervoor te zorgen dat hun bitcoinlening niet zou worden geliquideerd.

In de bovenstaande tabel zien we dat beursgenoteerde miners zo'n 26% van hun bitcoinreserves hebben verkocht, gerekend vanaf het hoogtepunt. Ook onchainanalist Will Clemente merkt op dat meerdere miners afgelopen tijd in de luwte bitcoins hebben verkocht. Dit leidt hij af uit de onderstaande grafiek.

Interview met de CEO van Hut 8 Mining

Jaime Leverton, CEO van Hut 8 Mining, licht in het interview met het Canadese BNN Bloomberg toe dat de miningindustrie het momenteel zwaar heeft. Ze haalt daarbij de hiervoor genoemde argumenten aan, maar ook het feit dat bitcoin zich al enige tijd in rustig vaarwater begeeft in een bepaalde prijsrange met laag handelsvolume en weinig volatiliteit. Dit wordt ook wel een dull market dull market Een dull market (saaie markt) wordt gekenmerkt door een lange periode van laag handelsvolume en kleine prijsveranderingen. Dit komt vaak voor na een lange tijd van prijsdalingen en geeft aan dat kopers en verkopers weer in balans komen. genoemd.

Volgens Leverton zullen de miners die zich al langere tijd in de industrie begeven, zoals Hut 8 Mining, het wel overleven. De beursgenoteerde miner heeft zich in de bullmarkt voorbereid op de bearmarkt en een ijzersterke balans (met 8.388 bitcoins), aldus de CEO. Ook heeft Hut 8 Mining haar bedrijfsmodel gediversifieerd. Zo minen ze niet alleen bitcoin, maar bieden ze nu ook clouddiensten aan en zetten ze hun GPU’s in voor het renderen met artificial intelligence.

Voor Hut 8 Mining en de andere beursgenoteerde, dan wel private miners is het te hopen dat ze het financieel overleven. Voor Bitcoin maakt het niet zoveel uit. Mochten enkele miners stoppen, dan dalen de hashrate en difficulty en blijven de sterkste (meest kostenefficiënte) miners over. Een zelfreinigend ecosysteem en in de miningindustrie is het dus daadwerkelijk survival of the fittest.


Bekijk hier het interview met de CEO van Hut 8 Mining.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.