Alle begrippen die beginnen met
Death cross
De Death Cross is de tegenhanger van de Golden Cross en is in de wereld van technische analyse (🔮) een bearish signaal. Bij de Death Cross wordt er gekeken naar een kruising tussen twee 'moving averages', één op lange en één op korte termijn, traditioneel 200 en 50 dagen. In een stijgende markt is het gemiddelde op korte termijn hoger dan het gemiddelde op lange termijn. Als het gemiddelde op korte termijn onder het gemiddelde op lange termijn daalt (en dus de lijnen elkaar kruisen) dan bevestigt dit volgens sommigen een 'trend reversal', we verlaten een bull market voor een bear market.
Decentraal
Decentraal is het tegenovergestelde van centraal. Het betekent dat dingen over verschillende locaties zijn verspreid en dat geen enkele partij de macht of controle heeft. Daardoor is het netwerk open en vrij toegankelijk en is er geen vertrouwen nodig in een centrale autoriteit, want die is er niet. Dat is volgens voorstanders betrouwbaarder dan centraal ingerichte systemen waarbij wel vertrouwen nodig is.
Bij Bitcoin zijn de nodes, miners en gebruikers over de hele wereld verspreid, maar ook de ontwikkeling van software gebeurt decentraal op basis van open source. Gebruikers verifiëren alle data zelf en vergelijken het met andere gebruikers, waardoor er geen centrale beheerder nodig is.
Denial of Service
Het overspoelen (spammen) van een server of node, bijvoorbeeld een full node, zodat deze ontoegankelijk wordt voor normale doeleinden. Zie spam voor mogelijke DoS methodes.
Depth
Een verwijzing naar de current block height minus de block height van een block. Een transactie met 6 confirmations heeft een depth van 6: 6 blocks deep.
Deterministic wallet
Een systeem waarbij de private keys worden afgeleid vanuit één startpunt, genaamd de seed.
Difficulty
De Difficulty, of moeilijkheidsgraad, geeft aan hoe moeilijk de wiskundige puzzel is die Bitcoinminers moeten oplossen om het volgende block in de blockchain te vinden. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad is, hoe meer rekenkracht ervoor nodig is om de puzzel op te lossen en het block te vinden.
De moeilijkheidsgraad wordt ongeveer iedere twee weken automatisch aangepast op basis van de gemiddelde hashrate van de twee voorgaande weken. Als de hashrate is gestegen neemt de moeilijkheidsgraad van het minen toe en als de hashrate is gedaald neemt de moeilijkheidsgraad af. Daardoor blijft de uitgifte stabiel en worden blocks gemiddeld ongeveer iedere tien minuten gevonden, waardoor de inflatie beperkt blijft.
De moeilijkheidsgraad van het minen heeft directe gevolgen voor de winstgevendheid van miners, omdat het bepalend is voor de hoeveelheid apparatuur en stroom die nodig is om een bitcoin te minen.
Distributed ledger
Een gedistribueerd grootboek. De Bitcoin blockchain is als het ware een grootboek, een administratie van transacties, welke decentraal is opgeslagen: een distributed ledger die niet op één centrale plaats staat, maar verdeeld is over een groot netwerk van deelnemers die allemaal individueel het grootboek controleren.
Do your own research (DYOR)
Do your own research - Doe je eigen onderzoek.
Bitcoin is nieuw en er wordt van alles over gezegd. Als financieel instrument spelen er bovendien allerlei belangen. Voorstanders, tegenstanders en 'finfluencers' praten vooral in hun eigen straatje. Geloof niet alles wat je hoort of leest en laat je niet gek maken, maar doe je eigen onderzoek en kom tot je eigen conclusies.
Het is jouw geld, en daarmee ook je eigen verantwoordelijkheid. Het is dus van groot belang dat je zelf onderzoekt waarom je iets vertrouwt en besluit erin te investeren.
Dollar Cost Averaging (DCA)
Een beleggingsstrategie waarbij posities geleidelijk worden opgebouwd door periodiek een bepaalde hoeveelheid geld te beleggen, ongeacht de koers of wat er op de markt gebeurt. Door een investering op deze manier te spreiden verminder je de impact van volatiliteit en hoef je niet te gokken op het 'juiste' koopmoment.
Bits is een dienst van Bitonic waarmee je eenvoudig op deze manier kan investeren in Bitcoin. Met Bits kan een geautomatiseerd spaarplan instellen, waarmee je dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch een bepaalde hoeveelheid bitcoin aanschaft.
Double Spend
Een double spend is het tweemaal versturen van dezelfde fondsen. Het probleem van double spends is een klassiek probleem uit de computerwetenschappen: hoe kan een decentraal systeem weten dat fondsen die worden verstuurd niet al eerder aan iemand anders zijn verstuurd? Dat vereist gewoonlijk een centrale server of autoriteit die als scheidsrechter optreedt. Satoshi Nakamoto heeft met het mining- en consensusmechanisme van Bitcoin een oplossing voor dit probleem gevonden.
Double spends zijn bij Bitcoin niet mogelijk omdat iedere deelnemer zelf de complete transactiegeschiedenis bijhoudt, alle transacties controleert en de stand van zaken vergelijkt met andere deelnemers. Vals spelen is daardoor niet mogelijk, tenzij 51% van het netwerk meedoet. Dat is gezien de decentrale aard onwaarschijnlijk en naarmate het netwerk decentraler wordt steeds onwaarschijnlijker.
Dust
Een hoeveelheid bitcoin die kleiner is dan de gemiddelde fee die nodig is voor het versturen van de output. Het versturen is dan duurder dan de waarde. Zeer kleine hoeveelheden bitcoin blijven daardoor regelmatig ongebruikt achter - men noemt dat 'dust'.