het logo van bitcoin.nl
  • statistieken
  • artikelen
  • podcasts
  • begrippen
  • bitcoingids
  • Group
    • statistieken
    • artikelen
    • podcasts
    • begrippen
    • bitcoingids

    bitcoin

    Deel deze pagina:

    2FA 51% Attack
    Accountability Adres All time high (ATH) Altcoin Anti-Money Laundering (AML) Anti-Money Laundering Directive (AMLD5) Archival full nodes ASIC Autoriteit Financiële Markten (AFM)
    Base58 Base58Check Bear Bear market Bearish BIP Bit Bitcoin (BTC) Bitcoin (XBT) Bitcoin ATM (BTM) Bitcoin Core Bitcoin-ruby Bitcoinadres Bitcoinj Bitcoinjs BitcoinQT Bitcore Bitonic BL3P Block Block header Block height Block reward Blockchain Brain wallet Broadcasten BTC Bull Bull market Bullish Buy the F*cking Dip (BTFD) Buy wall Byzantine General's Problem
    Censorship-resistant Central Bank Digital Currency (CBDC) Central Processing Unit (CPU) Change (address) Client Coinbase Coinbase transaction Cold Storage Colored coin Confirmation Confirmation number Confirmed transaction Cryptografie Cryptovaluta (cryptocurrency) Custodial wallet
    Death cross Decentraal Denial of Service Depth Deterministic wallet Difficulty Distributed ledger Do your own research (DYOR) Dollar Cost Averaging (DCA) Double Spend Dust
    Encryptie Energie-efficiëntie Escrow Exchange
    Faucet Fear of missing out (FOMO) Fear, Uncertainty, Doubt (FUD) Fiat valuta Financial Action Task Force (FATF) Fixed supply Flippening Fork Fraude Full Node
    Genesis block Gigahash (GH/s) Golden cross GPU
    Halving Hard fork Hash Hash function Hash160 Hash256 Hashrate HODL Hot wallet
    Input
    Nog geen begrippen!
    Key Key pool KH/s Know Your Customer (KYC)
    Lightning network Lightweight node Limit order Liquiditeit Lock Time (nLockTime)
    M-of-N Multi-signature Transaction Main chain Mainnet Market order Mempool Merkle tree Mh/s Millibitcoin (mBTC) Miner Miners fee Mining Mining pool Mixing Mnemonic phrase Multisig
    Node Non-custodial wallet Nonce
    Orphan block Output
    Paper wallet Pay-to-Script hash (P2SH) Payment Service Provider (PSP) Peer to peer (P2P) Ph/s (Pentahash per seconde) Private key Proof of Reserves Proof of Stake (PoS) Proof of Work (PoW) Public address Public key Pump and dump
    QR code
    Relaying transactions Reorg (reorganization)
    Satoshi (sat) Satoshi Nakamoto Script Securities and Exchange Commission (SEC) Seed phrase Self-custodial wallet SHA-256 Signature Silk road Simplified Payment Verification (SPV) Soft fork Spam Split Store of Value (oppotmiddel)
    Taint Testnet Testnet3 TH/s (Terahashes per seconde) Timestamp Transaction (transactie) Transaction fee Transaction input (txin) Tx
    Unconfirmed transaction UTXO
    Vanity address Volatiliteit
    Wallet Whale Whitepaper
    Nog geen begrippen!
    Nog geen begrippen!
    Zero-Confirmation (0-Confirmation)

    Alle begrippen die beginnen met de letter

    Base58

    Een manier om binary code (0‘s en 1‘s) om te zetten naar alfanumerieke tekens om zo een bitcoinaddress beter leesbaar te maken voor de mens. Hierbij wordt ook rekening gehouden met op het oog overeenkomende karakters zoals 0 en O, en I en l. Deze zijn niet mogelijk in een bitcoinadres.

    Base58Check

    Deze check wordt uitgevoerd om automatisch mogelijke typfouten (op basis van Base58) te herkennen, en zo te voorkomen dat er een onjuist (met 0 en O,  I en l) bitcoinadres wordt gebruikt.

    Bear

    Een bear (beer) verwacht dat de koers gaat dalen. De terminologie is oorspronkelijk afkomstig uit de aandelenmarkt. Zie ook: bull, bear market, bearish

    Bear market

    Tijdens een bear market daalt de koers en is het sentiment in de gehele markt meestal pessimistisch. De terminologie is oorspronkelijk afkomstig uit de aandelenmarkt. Zie ook: bull market, bear, bearish

    Bearish

    Bearish is het tegenovergestelde van bullish. Een bear (beer) verwacht dat de prijs gaat dalen en degene is daarom bearish. Nieuws of ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op de prijs, noemt men ook bearish. Zie ook: bear, bear market, bullish

    BIP

    Bitcoin Improvement Proposal, een voorstel voor het veranderen of verbeteren van het bitcoinprotocol en software. Dit ontwikkelingsmodel is afgeleid van PEP, Python Enhancement Proposals.

    Bit

    Een bitcoineenheid van één miljoenste bitcoin. Dit is evenveel als 100 satoshi (sats).

    Bitcoin (BTC)

    Het met een hoofdletter geschreven Bitcoin wordt gebruikt om het concept Bitcoin of het (netwerk)protocol te bemoemen. Met een kleine letter wordt bitcoin vaak aangehaald als het om de munteenheid van ditzelfde netwerk gaat. Hiervoor worden ook vaak de afkortingen BTC of XBT gebruikt.

    Bitcoin (XBT)

    De afkorting XBT komt voort uit de ISO 4217 certificering. De afkorting startende met BT was niet mogelijk doordat deze al gebruikt wordt voor de landcode van Buthan.


    Bitcoin ATM (BTM)

    Een machine waarbij door middel van cash bitcoin gekocht kan worden en bitcoin verkocht kan worden voor cash. Deze zijn vergelijkbaar met een pinautomaat (ATM) voor fiat.

    Bitcoin Core

    Voorheen BitcoinQT, een opensource project voor het beheer van de 'Bitcoin Core' software, een wallet en full node.

    Bitcoin-ruby

    Een bitcointoolkit geschreven in Ruby.

    Bitcoinadres

    Een bitcoinadres is een reeks van alfanumerieke tekens. Het wordt gebruikt voor het ontvangen van bitcoin, waarna er “balans” wordt toegekend aan het ontvangende adres.  Het adres wordt gegenereerd doormiddel van een Base58Check van een Hash160 van een public key.



    Bitcoinj

    Een Java implementatie van een bitcoin full node.

    Bitcoinjs

    Een JavaScript bitcoin library.

    BitcoinQT

    Een bitcoinimplementatie gebaseerd op de oorspronkelijke code van Satoshi Nakamoto met onder andere grafische gebruikers interface en een command line bitcoind. BitcoinQT staat vandaag de dag bekend als Bitcoin Core.

    Bitcore

    Een JavaScript bitcoin toolkit.

    Bitonic

    Bitonic is een bitcoinbedrijf waar je bitcoin kan kopen en verkopen. Bitonic is het oudste bitcoinbedrijf van Nederland en het bestaat sinds 2012.

    BL3P

    BL3P is de handelsbeurs van Bitonic, waar je in bitcoin kan kan handelen.

    Block

    Een block is een van de hoofdbestanddelen van de Bitcoin blockchain. Een block wordt gemiddeld elke 10 minuten, afhankelijk van de difficulty en  hashrate, gevonden door een miner en toegevoegd aan de blockchain. Een block bestaat uit data waar de block header en de merkle tree van transacties in worden opgenomen. Wanneer transacties worden opgenomen in een block, telt dit als een bevestiging. Blocks worden door miners gevonden en worden gekoppeld aan het voorgaande block door middel van een hash. Een block kan gezien worden als een pagina in een grootboek waarop een tijdsbepaling staat, alle opgenomen transacties op worden vermeld en waar de proof-of-work op wordt aangegeven.

    Block header

    Data bevattende de hash van het vorige block, de hash van de merkle tree van de transactie’s, een tijdsbepaling, een difficulty en een nonce.

    Block height

    Een opvolgend nummer die wordt meegegeven aan een nieuw block. Het genesis block is nummer 0.

    Block reward

    Wanneer er een block wordt gevonden door een miner mag deze zichzelf een bepaald aantal nieuwe bitcoins tekennen als vergoeding voor de geleverde proof-of-work. De block reward halveert elke 210.000 blocks, wat neerkomt op ongeveer eens in de 4 jaar.

    Blockchain

    Een publiekelijk grootboek (database) waarop alle bevestigde bitcointransactie’s in blocks worden opgenomen. Wanneer er door een miner een nieuw block wordt gevonden dan wordt deze aan de voorgaande geldige block vastgemaakt en breidt zo de blockchain uit.

    Brain wallet

    Een concept voor het opslaan van private keys als een door de mens makkelijk te onthouden zin. Deze zin kan dus onthouden worden waardoor er geen digitale sporen achter blijven van een wallet wanneer deze in goede orde is verwijderd van een opslag medium. Echter, wanneer deze zin vergeten wordt (ook dit is menselijk), dan kan de wallet niet meer worden teruggehaald en gaan de bitcoins dus verloren. Ook zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat de mens slecht is in het genereren van veilige en willekeurige zinnen, waardoor deze relatief makkelijk te kraken zijn door computers.

    Broadcasten

    Het sturen van data (zoals transacties en blocks) naar andere machine’s (nodes) aangesloten op het bitcoin netwerk.

    BTC

    De afkorting die vaak wordt gehanteerd voor bitcoin.

    Bull

    Een bull (stier) verwacht dat de prijs gaat stijgen. De terminologie is oorspronkelijk afkomstig uit de aandelenmarkt. Zie ook: bear, bull market, bullish

    Bull market

    Tijdens een bull market stijgt de koers en is het algehele marktsentiment vaak optimistisch. De terminologie is oorspronkelijk afkomstig uit de aandelenmarkt. Zie ook: bear market, bull, bullish

    Bullish

    Bullish is het tegenovergestelde van bearish. Een bull (stier) verwacht dat de prijs gaat stijgen en degene is daarom bullish. Nieuws of ontwikkelingen die een positieve invloed hebben op de prijs, noemt men ook bullish.

    Buy the F*cking Dip (BTFD)

    BTFD is een afkorting die staat voor Buy the F*cking Dip. Het betekent dat men bitcoin koopt als de koers dipt. Vaak wordt de term ingezet als men denkt dat de koersdaling irrationeel, onterecht of tijdelijk is (bijvoorbeeld als gevolg van FUD). Dan kan 'de dip' een gunstig moment zijn om te kopen, omdat de prijs goedkoper is.

    Buy wall

    Een buy wall is een groot aantal of hoge waarde aan ingelegde orders op een bepaalde prijs aan de koop-kant op een handelsbeurs. Er dient daardoor relatief veel verkocht te worden om zogezegd door de koop-muur heen te breken. Grafisch ziet zo'n buy wall eruit als een hoge verticale lijn in een zogehete depth-chart waarmee bepaalde orders in het orderbook worden weergeven.

    Byzantine General's Problem

    Het Byzantine General's Problem is een klassiek voorbeeld uit de computerwetenschappen dat gebruikt wordt om de problematiek aan te duiden over hoe je consensus bereikt in een omgeving waarbij je anderen niet kan vertrouwen. Het voorbeeld schetst een situatie waarbij verschillende generaals met een eigen leger zich op verschillende posities bevinden en gelijktijdig actie moeten ondernemen, maar er niet op kunnen vertrouwen dat hun onderlinge communicatie niet wordt onderschept of gewijzigd. Hoe weet je of de communicatie betrouwbaar is?

    Het Byzantine General's Problem doet zich alleen voor in decentrale computersystemen waarbij andere deelnemers mogelijk onbetrouwbare informatie aanleveren. Satoshi Nakamoto lost met het consensusmechanisme van bitcoin het probleem op.

    Artikelen

    • Achtergrond
    • Adoptie
    • Algemeen
    • Economie
    • Educatie
    • Maatschappij
    • Milieu
    • Mining
    • Politiek
    • Regelgeving
    • Reviews
    • Technologie

    Bitcoingids

    • BL3P verificatie
    • Bedrijfs-verificatie
    • Begrippen
    • Bitcoin kopen
    • Bitcoin verkopen
    • Bitonic verificatie
    • Een wallet kiezen
    • Handelen op BL3P
    • Sparen met Bitcoin
    • Starten met Bitcoin
    • Voorkom oplichting

    Podcasts

    • Bitcoin Explained
    • Beginnen met Bitcoin
    • Connect The World
    • Cryptocast
    • De Bitcoin Show
    • Het Nieuwe Geld
    • Satoshi Radio

    Statistieken

    Auteurspagina

    Over bitcoin.nl

    Bitcoin.nl is een initiatief van Bitonic. Onze missie is een actuele en betrouwbare Nederlandse bron aanbieden voor alle relevante informatie omtrent Bitcoin en gerelateerde onderwerpen. Een goede bron van informatie is een belangrijk startpunt voor iedereeen die meer wil weten over Bitcoin.

    Bitcoin.nl houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en geeft bijvoorbeeld informatie over voor- en nadelen van verschillende wallets. Andere informatie die je hier kan vinden is bijvoorbeeld uitleg over het kopen van bitcoins en statistieken van het bitcoinnetwerk. Uiteraard ontvangen wij graag feedback en/of suggesties voor het verbeteren van deze website.

    © 2023 Bitonic
    Bitcoin.nl is een initiatief van het logo van Bitonic