Alle begrippen die beginnen met
Base58
Een manier om binary code (0‘s en 1‘s) om te zetten naar alfanumerieke tekens om zo een bitcoinaddres beter leesbaar te maken voor de mens. Hierbij wordt ook rekening gehouden met op het oog overeenkomende karakters zoals 0 en O, en I en l. Deze zijn niet mogelijk in een bitcoinadres.
Base58Check
Deze check wordt uitgevoerd om automatisch mogelijke typefouten (op basis van Base58) te herkennen en zo te voorkomen dat er een onjuist (met 0 en O, I en l) bitcoinadres wordt gebruikt.
Bear
Een bear (beer) verwacht dat de koers gaat dalen. De terminologie is oorspronkelijk afkomstig uit de aandelenmarkt. Zie ook: bull, bear market, bearish
Bear market
Tijdens een bear market daalt de koers en is het sentiment in de gehele markt meestal pessimistisch. De
terminologie is oorspronkelijk afkomstig uit de aandelenmarkt. Zie ook: bull market, bear, bearish
Bearish
Bearish is het tegenovergestelde van bullish.
Een bear (beer) verwacht dat de prijs gaat dalen en is daarom bearish. Nieuws of ontwikkelingen die een negatieve invloed hebben op
de prijs, noemt men ook bearish. Zie ook: bear, bear market, bullish
BIP
Bitcoin Improvement Proposal, een voorstel voor het veranderen of verbeteren van het bitcoinprotocol en software. Dit ontwikkelingsmodel is afgeleid van PEP, Python Enhancement Proposals.
Bit
Een bitcoineenheid van één miljoenste bitcoin. Dat is evenveel als 100 satoshi (sats).
Bitcoin (BTC)
Het met een hoofdletter geschreven Bitcoin wordt gebruikt om het concept Bitcoin of het (netwerk)protocol te benoemen. Met een kleine letter wordt bitcoin vaak aangehaald als het om de munteenheid van het netwerk gaat. Hiervoor worden ook vaak de afkortingen BTC of XBT gebruikt.
Bitcoin (XBT)
De afkorting XBT komt voort uit de ISO 4217 certificering. De afkorting startende met BT was niet mogelijk doordat deze al gebruikt wordt voor de landcode van Buthan.
Bitcoin ATM (BTM)
Een machine waarbij door middel van cashgeld bitcoin gekocht kan worden. Sommige BTM's bieden ook de mogelijkheid om bitcoin te verkopen voor cash. BTM's zijn vergelijkbaar met pinautomaten (ATM) voor fiatgeld.
Bitcoin Core
Bitcoin Core, voorheen BitcoinQT, is de naam van de meestgebruikte software voor het beheer van een Bitcoin full node en wallet. Bitcoin Core is toonaangevend en de ontwikkeling vindt plaats op basis van open source.
Bitcoin koers
Waarde is een complex begrip dat nauw verbonden is met persoonlijke perceptie. Het is subjectief en varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende situaties. Daarentegen is prijs veel concreter: het vertegenwoordigt simpelweg de kosten of opbrengsten bij aan- of verkoop. In de wereld van Bitcoin fluctueert deze prijs voortdurend, met vaak kleine verschillen tussen de koop- en verkoopprijs op diverse handelsplatformen.
De koers, daarentegen, is de historische weergave van prijsbewegingen binnen een bepaalde tijdsperiode. Bij Bitcoin wordt deze koers gevormd door de dynamiek tussen vraag en aanbod op handelsbeurzen. Wanneer verkooporders voor een specifieke koers volledig worden vervuld, stijgt de koers omdat er geen bitcoins meer beschikbaar zijn tegen die prijs. Het tegenovergestelde geldt bij het vervullen van kooporders: de koers daalt naar het niveau van de eerstvolgende hoogste kooporder.
Een stijgende koers vereist een hogere vraag dan het aantal beschikbare bitcoins tegen een specifieke prijs, terwijl een dalende koers wordt veroorzaakt door een groter aanbod dan de vraag. Net zoals bij fiatvaluta's, zoals de euro of dollar, waar de wisselkoersen beïnvloed worden door valutamarkten. Wanneer bijvoorbeeld meer euro's worden gekocht met dollars, heeft dit invloed op de waarde van beide valuta's, hoewel de meeste mensen niet direct betrokken zijn bij deze valutamarkten.
Het is moeilijk om te voorspellen hoe de prijs van Bitcoin zal verlopen vanwege verschillende invloeden, zoals hoeveel mensen Bitcoin gebruiken (de vraag ernaar), grote economische gebeurtenissen, hoe mensen momenteel tegen de markt aankijken en de regels en wetten die van kracht zijn. Vanwege deze factoren onthouden we ons van het maken van voorspellingen over de Bitcoin koers.
Voor meer informatie over de Bitcoin koers, bezoek de website van Bitonic.
Bitcoin-ruby
Een Bitcointoolkit geschreven in Ruby.
Bitcoinadres
Een bitcoinadres is een reeks van alfanumerieke tekens. Het wordt gebruikt voor het ontvangen van bitcoin, waarna er “balans” wordt toegekend aan het ontvangende adres. Het adres wordt gegenereerd doormiddel van een Base58Check van een Hash160 van een public key.
Bitcoinj
Een Java implementatie van een Bitcoin full node.
Bitcoinjs
Een JavaScript Bitcoin library.
BitcoinQT
Een Bitcoinimplementatie gebaseerd op de oorspronkelijke code van Satoshi Nakamoto, met onder andere een grafische gebruikersinterface en een command line bitcoind. BitcoinQT staat vandaag de dag bekend als Bitcoin Core.
Bitcore
Een JavaScript Bitcoin toolkit.
Bitonic
Block
De Bitcoin blockchain bestaat uit opeenvolgende blocks, waarin transacties zijn opgenomen. Gemiddeld vinden miners ongeveer eens per tien minuten een nieuw block waaraan zij transacties kunnen toevoegen, om het vervolgens aan het einde van de blockchain toe te voegen.
Een block is te vergelijken met een pagina in een grootboek waarop een tijdsbepaling staat, alle transacties in staan vermeld en waarin de Proof-of-Work op wordt aangegeven.
Ieder block is via een cryptografische hash verbonden met het voorgaande block, waardoor er een keten ontstaat. Het is daardoor niet zomaar mogelijk om een block uit het verleden te wijzigen, want daarmee veranderen alle blocks erna ook.
Pas wanneer een Bitcointransactie in een block is opgenomen wordt de transactie daadwerkelijk uitgevoerd, maar de transactie is nog niet per se definitief. In ieder block erna wordt de transactie bevestigd en met iedere bevestiging neemt de betrouwbaarheid van de transactie toe. Doorgaans is het advies om een transactie pas als definitief te beschouwen na drie bevestigingen.
Block header
Een stuk data van een block met daarin de hash van het vorige block, de hash van de merkle tree van de transacties, een tijdsbepaling, de difficulty en een nonce.
Block height
Een opvolgend nummer dat wordt meegegeven aan blocks. Het genesis block is nummer 0.
Block reward
Wanneer een miner een block vindt ontvangt de miner een hoeveelheid nieuwe bitcoins als beloning voor de geleverde Proof-of-Work. In het begin was de block reward 50 BTC, maar iedere 210.000 blocks halveert de beloning - eens in de vier jaar. Na de eerste halvering ontvingen miners 25 BTC, daarna 12,5 BTC en vervolgens 6,25 BTC. Vanaf mei 2024 is de block reward nog slechts 3,125 BTC per block.
Blockchain
De blockchain is een virtuele keten van blocks. Je kan het vergelijken met een publiekelijk grootboek (database) waarin de transactiegeschiedenis is opgenomen. Wanneer een miner een nieuw block vindt wordt deze aan het voorgaande block gekoppeld via een cryptografische hash. Op deze manier groeit de blockchain met gemiddeld ongeveer één block per tien minuten.
Brain wallet
Een strategie waarbij iemand een seed phrase van een wallet onthoudt in het geheugen, door middel van een gemakkelijk te onthouden zin. De gedachte is dat de seed phrase op die manier geen digitale sporen achter laat en niet gestolen kan worden.
Er zijn wel andere aanzienlijke risico's. Het menselijke geheugen is immers niet onfeilbaar en zelfs uiterst onbetrouwbaar. Wanneer de zin vergeten wordt, dan is daarmee ook de toegang tot de wallet verloren en zijn de bitcoins erin dus ook ontoegankelijk.
Broadcasten
BTC
BTC is een afkorting die vaak wordt gehanteerd voor bitcoin als digitale valuta. Iemand die een halve bitcoin bezit, heeft bijvoorbeeld 0,5 BTC.
Bull
Een bull (stier) verwacht dat de prijs gaat stijgen. De terminologie is oorspronkelijk afkomstig uit de aandelenmarkt. Zie ook: bear, bull market, bullish
Bull market
Tijdens een bull market stijgt de koers en is het algehele marktsentiment vaak optimistisch. De terminologie is oorspronkelijk afkomstig uit de aandelenmarkt. Zie ook: bear market, bull, bullish
Bullish
Bullish is het tegenovergestelde van bearish. Een bull (stier) verwacht dat de prijs gaat stijgen en is daarom bullish. Nieuws of ontwikkelingen die een positieve invloed hebben op de prijs, noemt men ook wel bullish nieuws.
Buy the F*cking Dip (BTFD)
BTFD is een afkorting die staat voor Buy the F*cking Dip. Het betekent dat men ervoor warm loopt om bitcoin te kopen als de koers dipt.
Vaak wordt de term ingezet als men denkt dat de koersdaling irrationeel, onterecht of tijdelijk is (bijvoorbeeld als gevolg van FUD). Dan kan 'de dip' een gunstig moment zijn om te kopen, omdat de prijs goedkoper is. Het is daarna natuurlijk wel afwachten of de koersdaling inderdaad tijdelijk van aard was.
Buy wall
Een buy wall is een grote hoeveelheid kooporders op een bepaalde prijs op een handelsbeurs. Het beschermt de koers tegen daling, omdat er relatief veel verkocht moet worden om door de 'muur' van openstaande kooporders heen te breken. Pas wanneer alle kooporders zijn vervuld kan de koers verder dalen.
Buy walls zijn te herkennen via het orderboek of de depth chart van handelsbeurzen. Daarin staan alle orders op ieder prijsniveau weergegeven. Wanneer de grafische weergave op een bepaald prijsniveau aanzienlijk groter is dan op andere prijsniveaus, is er mogelijk sprake van een buy wall.
Byzantine General's Problem
Het Byzantine General's Problem is een klassiek voorbeeld uit de computerwetenschappen dat gebruikt wordt om de problematiek aan te duiden over hoe je consensus bereikt in een omgeving waarbij je anderen niet kan vertrouwen.
Het voorbeeld schetst een situatie waarbij verschillende generaals met een eigen leger zich op verschillende posities bevinden en gelijktijdig actie moeten ondernemen, maar er niet op kunnen vertrouwen dat hun onderlinge communicatie niet wordt onderschept of gewijzigd. Hoe weet je of de communicatie betrouwbaar is?
Het Byzantine General's Problem is een probleem dat zich alleen voordoet in decentrale computersystemen waarbij andere deelnemers mogelijk onbetrouwbare informatie aanleveren. Satoshi Nakamoto loste met het consensusmechanisme van Bitcoin het Byzantine General's Problem op.