Faillisementen domino onder cryptobedrijven
Door de prijsdaling van bitcoin zijn diverse cryptobedrijven flink in de problemen gekomen. Meerdere bedrijven zijn in staat van faillissement of op het punt (ook) om te vallen. In dit artikel lees je wat er precies is gebeurd en waarom de uitspraak: Not your keys, not your coins, nog steeds geldt.
Wat is er aan de hand?
In de afgelopen jaren zijn er in de bitcoinwereld tientallen leenplatformen op de markt gekomen. Dit zijn platformen waarop mensen rente kunnen ontvangen op hun bitcoin of (fiat)geld kunnen lenen met bitcoin of andere cryptovaluta als onderpand. Een interessante, maar niet geheel ongevaarlijke ontwikkeling, zo blijkt.
UST & Celsius
Nadat in begin mei de waarde van stablecoin UST de koppeling met 1$ verloor, ontstond er angst in de cryptomarkt en daalde de prijs van bitcoin. Een maand later ontstonden er geruchten over mogelijke liquiditeitsproblemen bij leenplatform Celsius.
Dit had een soort gelijk gevolg als wat bekent staat als een ‘bankrun’: Veel klanten namen in een korte periode hun bitcoin op en stuurde deze naar een eigen wallet of verkochten ze.
Doordat Celsius op dat moment niet liquide genoeg was stopte het bedrijf op 13 juni ‘tijdelijk’ de mogelijkheid om tegoeden van het platform af te halen. Op het moment van schrijven is het opnemen van fondsen echter nog steeds niet mogelijk. Het bedrijf schijnt op het randje van faillissement te staan en heeft vorige week 150 medewerkers ontslagen om de kosten te drukken.
Leenplatformen beloven vaak hoge rentes aan klanten op de tegoeden die zij storten, dit rendement moet ergens vandaan komen. Bedrijven zoals Celsius gaan met het geld van klanten op diverse manieren op zoek naar winst.
Regelgeving
In tegenstelling tot een bank of ander soort vermogensbeheerder vallen crypto leenplatformen vaak niet onder regeleving. Dit betekent dat er geen toezicht is op waar het geld van klanten in wordt geïnvesteerd.
Crypto leenplatformen zouden door de niet aanwezige regelgeving dus in principe met het geld van de klant kunnen gaan gokken in het casino, of investeren in DeFi yield farming, staking of obscure altcoins, wat ook een soort gokken is.
Volgens Twitter account Otterooo is er ook zoiets vergelijkbaars gebeurd. Het liquiditeitsprobleem van het platform komt hoogstwaarschijnlijk doordat het bedrijf een groot deel van zijn crypto-assets vast heeft gezet in een yield contract waarmee een hoog rendement wordt beloofd. Toen veel klanten tegelijkertijd tegoeden wilde opnemen heeft Celsius naar verluidt diverse leningen afgesloten om aan deze verplichtingen te voldoen. Bij faillisement van Celsius zouden deze partijen naar hun geld kunnen fluiten.
Slechts de eerste dominosteen
Tot dusver klinkt deze ontwikkeling nog redelijk overzichtelijk, echter was dit nog maar het begin. Celsius is namelijk niet het enige leenplatform dat in de problemen is gekomen. Ook het cryptofonds Three Arrow Capital (3AC) kan niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen en is al officieel failliet. Doordat veel partijen op zijn beurt weer geld hadden geleend aan 3AC, die dus nu ook in de problemen komen, vallen er steeds meer cryptobedrijven als dominostenen om.
Zo heeft crypto leenbedrijf Voyager, dat zo'n $600 miljoen dollar had uitgeleend aan 3AC, ook faillissement aangevraagd. Voyager had tussen de $1 en $10 miljard dollar van zo'n 100.000 klanten aan activa in beheer. Weer andere partijen hadden, om de cirkel rond te maken, weer geld uitgeleend aan Voyager, die nu mogelijk ook weer in de problemen komen.
Het cryptobedrijf Blockfi heeft volgens geruchten een lening van zo'n $1 miljard dollar aan 3AC moeten liquideren (verplicht moeten afsluiten). Hierdoor is ook dit bedrijf in de problemen gekomen, handelsplatform FTX heeft echter een stokje voor het faillissement gestoken. De twee partijen zijn een samenwerking aangegaan voor zo'n $250 miljoen dollar. FTX groeit onder leiding van Sam-Bankman Fried de afgelopen tijd hard en neemt een steeds prominentere positie binnen de cryptomarkt in.
Verder heeft het leenplatform van cryptogigant Digital Currency Group, Genesis Trading, ook grote verliezen geleden doordat het bedrijf geld had geleend aan 3AC en leenplatform Babel, die óók niet aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.
Verder zijn er nog een aantal relatief kleine leenplatformen, zoals Finblox en Coinflex, die tevens in de problemen zijn gekomen door het faillisement van Three Arrow Capital en de problemen bij Celsius.
Not your keys, not your coins
Al met al is het momenteel dus een rotzooi in de bitcoinwereld. Voor mensen die geld hebben verloren of niet meer bij hun coins kunnen is het een dure en pijnlijke les. Het contrast tussen de bitcoinwereld en het bankensysteem is goed duidelijk. Cryptobedrijven worden, in tegenstelling tot banken, niet gered met financiële hulp van een centrale bank wanneer het even tegen zit. De klanten van de faillieten bedrijven zijn hoogstwaarschijnlijk hun geld kwijt.
Bitcoin bewaren in een eigen wallet is en blijft de meest veilige en risicoloze manier om je coins te beheren. Al klinken de hoge rentes en andere beloftes van derde partijen soms aantrekkelijk, bijna altijd gaan ze gepaard met enorm hoge risico's en gaat het op de lange termijn bijna altijd mis.
Het bezitten van je eigen private keys is cruciaal om er zeker van te zijn dat er niets met je coins gebeurt waar je geen weet van hebt. De autonomie en onafhankelijkheid van het bewaren van bitcoin in een eigen wallet is ongekend: geen bank, persoon of andere derde partij hoef je te vertrouwen. Enkel alleen jezelf.
De faillissementen domino speelt zich nu af in de sector van leenplatformen, maar zou ook zomaar kunnen gebeuren met exchanges. Deze hebben namelijk het volledige beheer over je bitcoin en kunnen er in theorie dus mee doen wat ze willen. Vandaar de uitspraak: Not your keys, not your coins!
Lees in dit artikel over waarom enkel en alleen bitcoin en in dit artikel hoe je het beste bitcoins veilig kunt bewaren.