De bitcoin halving is over één maand
Bijna is het zo ver: over ongeveer een maand vindt de bitcoin halving plaats. Vanaf dat moment halveert de block reward van 6,25 BTC per block naar 3,125 BTC per block. Daardoor dalen de inkomsten van miners en bereikt de inflatie van bitcoin het eerst een niveau dat lager is dan de inflatie van goud. De economische gevolgen zijn aanzienlijk.
Volgens de huidige schattingen vindt de aankomende halving plaats op 20 april. Het exacte moment varieert en is afhankelijk van de snelheid waarmee blocks de komende maand worden gemined.
Een timer die aftelt tot het exacte moment vind je op de website van Bitonic.
Bitcoin halving
Tijdens een bitcoin halving daalt de block reward, de beloning die miners ontvangen voor het delven van een block, permanent met de helft. Dat betekent dat de inkomsten van miners direct na het moment van de halving aanzienlijk afnemen, terwijl het minen nog wel dezelfde hoeveelheid stroom vergt.
Aangezien de productiekosten van een bitcoin voor het grootste deel bestaan uit stroomkosten, zullen de productiekosten van een bitcoin door de halving ongeveer verdubbelen.
Minder inflatie dan goud
De halvering van de block reward betekent ook dat de inflatie van nieuwe bitcoins op het bitcoinnetwerk halveert. Met de huidige uitgifte van 6,25 BTC per block is de inflatie op het bitcoinnetwerk iets lager dan 2% per jaar, maar na de aankomende halving zal dat dalen tot minder dan 1%. Daarmee bereikt de inflatie op het bitcoinnetwerk voor het eerst een niveau dat lager is dan de inflatie op de goudmarkt.
210.000 blocks
Bitcoin halvings zijn voorgeprogrammeerd om iedere 210.000 blocks plaats te vinden - ongeveer eens per vier jaar. De aankomende halving is de vierde keer dat een bitcoin halving plaatsvindt.
De eerste bitcoin halving vond plaats in 2012, waarbij de block reward daalde van 50 BTC per block naar 25 BTC per block. Na de tweede bitcoin halving in 2016 daalde dat verder naar 12,5 BTC per block. Tijdens de derde bitcoin halving in 2020 halveerde de de block reward opnieuw, naar 6,25 BTC per block. Na de halving die volgende maand plaatsvindt zal de beloning nog slechts 3,125 BTC per block zijn.
Dit proces herhaalt zich iedere vier jaar, net zo lang totdat de block reward uiteindelijk is gedaald tot de kleinst mogelijke hoeveelheid bitcoin: één satoshi (0,000000001 BTC). Daarna is er geen halvering meer mogelijk en daalt de block reward naar nul. Op dat moment zullen alle 21 miljoen bitcoins zijn gemined. Naar schatting gebeurt dat rond het jaar 2140.
Economische gevolgen
Bitcoin halvings zorgen altijd voor veel speculatie. De bitcoin koers wordt immers gedreven door vraag en aanbod, en als miners minder bitcoins delven krimpt het aanbod dat zij dagelijks op de markt kunnen brengen. Als alle andere omstandigheden gelijk blijven, zou dat in principe een gunstig effect moeten hebben op de koers.
Toch zullen de economische effecten waarschijnlijk niet direct tot de markt doordringen. De miners zijn immers niet de enige verkopers van bitcoin en het aanbod bitcoins dat zij dagelijks op de markt brengen is vergeleken met het totale handelsvolume vrij klein. Vermoedelijk treden de economische effecten daarom meer geleidelijk op. Wel kan tussentijdse speculatie zorgen voor verdere volatiliteit, zowel opwaarts of neerwaarts.
In het verleden volgde ongeveer een half jaar na een halving telkens een bull market, waarbij de koers nieuwe recordhoogtes bereikte. De recente opmars van de koers lijkt een afwijking van dat patroon, aangezien deze keer een nieuw hoogtepunt reeds werd bereikt voorafgaand aan de halving. Het valt dan ook te bezien of de cyclus zich herstelt of dat het deze keer anders uitpakt.
Miners
De bitcoin halvings hebben altijd veel impact op de miners. Hun inkomsten bestaan namelijk voor het grootste deel uit de block reward en meestal slechts voor een klein deel uit de miner's fees. Een halvering van de block reward zorgt er dan ook voor dat miners na de halving bijna de helft minder winstgevend zijn.
Een deel van de miners zal daardoor niet langer winstgevend zijn, als hun stroomkosten te hoog zijn. Deze miners zullen dan noodgedwongen moeten stoppen, op zoek moeten naar goedkopere stroom of hun apparatuur verkopen aan een ander.
Zelfreinigend mechanisme
Sommigen beschouwen de bitcoin halvings als een zelfreinigend mechanisme voor bitcoinmining. Door de halvings worden inefficiënte miners immers uit de markt gedrukt en het proces dwingt miningbedrijven om de goedkoopste stroom te zoeken.
Dat blijkt in veel gevallen duurzame stroom. Duurzame stroom is na de initiële investering namelijk goedkoper op te wekken dan stroom op basis van fossiele brandstoffen die een inkoopprijs hebben. Bovendien kampen duurzame stroomcentrales regelmatig met overcapaciteit en stroomoverschotten, die voor een goedkoper tarief worden aangeboden.
In de loop der jaren trokken bitcoinminers daarom steeds vaker naar regio's waar duurzame stroom wordt opgewekt. Bitcoinmining werd zo steeds groener, met een energiemix die volgens schattingen inmiddels meer dan 50% duurzaam is.
Een timer die aftelt tot het exacte moment van de bitcoin halving vind je op de website van Bitonic.