Blockstream onthult mega-miningfarm

In een poging om Bitcoinmining verder te decentraliseren onthulde Bitcoinbedrijf Blockstream vorige week dat het mining diensten gaat aanbieden: Blockstream Mining en Blockstream Pool. Met een mega-miningfarm en een miningpool op basis van het BetterHash protocol wil het de drempel om de miningindustrie te betreden verlagen.

Op dit moment is het niet zo makkelijk om als nieuwe Bitcoin miner te starten. Om alles onder eigen beheer uit te voeren is gespecialiseerde kennis en een flinke investering nodig, en uitbesteden aan een professionele hosting provider gaat vaak gepaard met het uit handen geven van de controle en alle risico's en onzekerheden die daar bij horen.

De drempel om de sector te betreden is daarom hoog en veel van de Bitcoin hashrate is dan ook in handen van vrij grote spelers. En dat is volgens Blockstream niet goed voor de decentralisatie van Bitcoin.

Daarom lanceerde het onlangs Blockstream Mining, een nieuwe tak van het bedrijf dat Bitcoin mining diensten aanbiedt. Via Blockstream Mining kunnen bedrijven een eigen miningoperatie starten waarbij ze zelf het beheer voeren, en Blockstream de installatie, hosting en het onderhoud op zich neemt.

Daarvoor heeft Blockstream een mega-miningfarm opgezet verspreid over twee locaties, in Canada en de Amerikaanse staat Georgia. De totale capaciteit van deze twee faciliteiten is maar liefst 300 MegaWatt (MW). Op basis van de nieuwste miningapparatuur is dat genoeg om zo'n 8% aan de totale hashrate van Bitcoin toe te voegen.

Met het aanbod wil Blockstream de drempel voor bedrijven verlagen om met Bitcoin mining te beginnen. Op die manier hopen ze het miningproces van Bitcoin over meer verschillende partijen te decentraliseren.

blockstreamminingfarmx

Een kijkje in de Blockstream miningfarm in Quebec, Canada

Bedrijven die van Blockstream Mining gebruik maken kunnen ervoor kiezen om onder eigen beheer te minen of zich aan te sluiten op Blockstream Pool. Deze miningpool is volgens Blockstream de eerste commerciële miningpool die gebruik maakt van het innovatieve BetterHash protocol.

In tegenstelling tot oudere miningpool protocollen dragen aangesloten miners daarbij zo min mogelijk controle over aan de beheerder van de miningpool. En dat komt de decentralisatie van het Bitcoin miningproces ten goede.

Volgens Blockstream's Chief Strategy Officer Samson Mow is er bovendien veel nadruk op transparantie van de user interface en hebben klanten inzicht in allerlei soorten metadata.

Een deel van de capaciteit is al in gebruik. Blockstream heeft een eigen miningoperatie die volgens hen 'minder dan 1%' van de Bitcoin hashrate vertegenwoordigt. Daarnaast heeft het klanten gevonden in het Fidelity Center for Applied Technology en LinkedIn mede-oprichter Reid Hoffman.

In de eerste instantie is Blockstream Mining alleen beschikbaar voor grote investeerders en bedrijven die een grote miningoperatie willen opzetten. Het gaat daarbij om honderden, of duizenden, eenheden van de gespecialiseerde ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) miningapparatuur.

De bedoeling is om de dienstverlening in de toekomst echter op te schalen zodat ook kleinere partijen van het aanbod gebruik kunnen maken. Mow gaf aan dat hij hoopt de instap tegen 2020 te verlagen naar 10 tot 20 ASICs. Des te meer verschillende partijen zich bezighouden met mining des te beter dat voor Bitcoin is, is de gedachte.

Helemaal zoals de goede oude tijd waarbij iedereen een eigen miner had is het niet, maar volgens Mow is het wel een stap in de goede richting. "Het is moeilijk om terug te gaan naar het punt waarbij iedereen zijn eigen hardware draait... Er zijn verschillende gradaties in verbetering, en dit is een verbetering.", aldus Mow.

Blockstream

Blockstream is een Bitcoinbedrijf dat een belangrijke rol speelt in het Bitcoin ecosysteem. Het werd in 2014 opgericht met als doel Bitcoin door te ontwikkelen voor commercieel gebruik. Blockstream heeft meerdere prominente Bitcoiners in dienst, waaronder de CEO Adam Back en Bitcoin Core ontwikkelaars zoals Pieter Wuille, Andrew Poelstra, Jonas Nick, Rusty Russell, Christian Decker en Russell O'Connor.

Het bedrijf is onder andere bekend door initiatieven zoals Blockstream Satellite, Green Wallet en de Liquid Network sidechain, en het leverde belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van Segwit en het Lightning netwerk.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.