Megaminer Core Scientific vraagt faillissement aan

Core Scientific, één van de grotere miningbedrijven, heeft een 'Chapter 11'-faillissementsaanvraag in de Verenigde Staten ingediend, zo rapporteerde Reuters. Het bedrijf kwam in de problemen vanwege onbetaalde openstaande rekeningen in combinatie met afgenomen winstgevendheid, als gevolg van de koersdaling en gestegen energieprijzen. 

De kostprijs van mining hangt grotendeels af van de energieprijzen, die als gevolg van de energiecrisis hoger stegen. Ondertussen namen de inkomsten af, omdat de miningopbrengsten in bitcoin als gevolg van de koersdaling minder waard werden. De hashrate is nog altijd hoog, wat betekent dat er veel miners actief zijn en individuele miners dus relatief minder verdienen.

In combinatie met openstaande rekeningen aan één van hun grootste klanten, het inmiddels failliete Celcius, zorgde dat ervoor dat Core Scientific niet meer in staat is om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

"Het indienen van deze aanvragen was noodzakelijk vanwege een afname in de bedrijfsprestaties en liquiditeit, die te lijden hadden onder de langdurige koersdaling, de toename in stroomkosten, en het falen van sommige hosting-klanten om hun betalingsverplichtingen na te komen", stelt een persbericht van Core Scientific. 

Core Scientific liet eind oktober al weten dat het in zwaar weer terechtgekomen was. Volgens de faillissementsaanvraag leed het bedrijf in het derde kwartaal een nettoverlies van $438,8 miljoen.

Het bedrijf beschikte op het moment van de aanvraag over $4 miljoen aan liquiditeit en tussen de $1 en $10 miljard aan bezittingen. Er zouden zo'n 1000 tot 5000 crediteuren zijn.

Herstructurering

Ondanks de faillissementsaanvraag staakt het bedrijf de miningactiviteiten niet. Core Scientific gaf aan dat het geen plannen heeft om het bedrijf te liquideren, maar dat het in samenwerking met schuldeisers een herstructurering nastreeft.

Een groep schuldeisers met een meerderheidsbelang ging akkoord met een financiering van $56 miljoen. Als de rechtbank het plan goedkeurt zal 97% van het bedrijf daarna in handen zijn van aandeelhouders.

Minercapitulatie

Minercapitulatie is een fenomeen dat in het verleden vaker plaatsvond na grote koersdalingen. Het ontstaat doordat de koers stijgt tijdens bull markets, waardoor de winstgevendheid van mining toeneemt. Dat schetst een rooskleurig toekomstbeeld en stimuleert de sector om te groeien, door nieuwe bedrijven of door uitbreiding.

Zodra het tij keert en de koers daalt verandert de berekening en blijken sommige miners niet langer rendabel, waardoor ze op een gegeven moment genoodzaakt zijn de handdoek in de ring te gooien. Dat wordt minercapitulatie genoemd. Het treft in principe de meest inefficiënte miners, met de hoogste kosten.

Andere miners met lagere kosten profiteren daarvan. Aangezien de failliete miners verdwijnen en niet langer bitcoins minen, blijven er immers meer bitcoins over voor de resterende miners. Hun winstgevendheid neemt daardoor toe en als gevolg zullen zij wellicht uitbreiden. Minercapitulatie leidde in het verleden dan ook slechts kortstondig tot een daling van de hashrate.

Sommigen beschouwen het als een zelfreinigend proces, waarbij iedere cyclus de meest inefficiënte miners uit de markt worden gedrukt en alleen de meest efficiënte miners overleven en gedijen.

Duurzamer

Efficiënter vertaalt zich in dit geval - opmerkelijk genoeg - vaak ook naar duurzamer, ook al is dat niet per definitie het streven van miners.

De goedkoopste stroom is namelijk vaak afkomstig uit duurzame energiecentrales. Zij produceren vaak continu grote hoeveelheden stroom maar kampen met te weinig of wisselende stroomafname, waardoor stroomoverschotten ontstaan die onder de marktprijs worden aangeboden.

Milieuonvriendelijke energiebronnen, zoals olie en kolen, zijn daarentegen veel beter op de vraag af te stellen, makkelijker te vervoeren en op te slaan. Het is vrijwel nooit overtollig of met hoge kortingen te koop. Miners die zulke stroom gebruiken zullen grote koersdalingen minder makkelijk overleven, dan miners die goedkopere en vaak meer duurzame stroom verbruiken,

Het zou kunnen verklaren waarom de energiemix van de miningindustrie duurzamer is dan de energiemix van de meeste industrieën of landen, en ook steeds duurzamer wordt.  Zo schat het Cambridge Alternative Center of Finance dat de energiemix van mining ongeveer 40% duurzaam is. Volgens de zelfrapportages van de Bitcoin Mining Council, een verbond dat naar eigen zeggen 45% van de totale hashrate vertegenwoordigt, zou het percentage zelfs bijna 60% zijn.

Ter vergelijking: de stroomconsumptie in Nederland was volgens het CBS in 2021 slechts 12% duurzaam en in de EU ligt dat percentage op 22,1%.


Waarom verbruikt mining zoveel stroom? Dat lees je in een eerder artikel.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.