Hashrate en difficulty terug op oude niveau

De rekenkracht in het Bitcoinnetwerk is de afgelopen twee weken behoorlijk gestegen. De moeilijkheidsgraad heeft als gevolg in de vorige aanpassing een sprong van maar liefst 10,26% gemaakt en staat nu op het hoogste ooit. Dit toont aan dat meer miners weer worden aangezet. Mede dankzij de herstellende bitcoinprijs van afgelopen week is de winstgevendheid voor miners toegenomen. Ook het voorbijgaan van de koudegolf in Texas speelt een rol in het herstel.

Bitcoinwinter

Als het gaat over de prijs van bitcoin, was 2022 een uniek jaar. Nog nooit eerder daalde de prijs van de digitale munt 4 kwartalen achter elkaar. Tel daarbij de stijgende energieprijzen bij op, en je hebt een nachtmerriescenario voor miners. Veel grote Bitcoin miningbedrijven werden geconfronteerd door financiële moeilijkheden. Het faillissement van Core Scientific, een van de grootste miningbedrijven op de wereld, laat de ernst van de situatie zien. Het in Texas gevestigde bedrijf maakte onlangs bekend in 2022 een verlies van meer dan $400 miljoen te hebben geleden. Toch steegs ondanks de dalende bitcoinprijs de hashrate in 2022 naar recordhoogtes.

De combinatie van mindere winstgevendheid in euro's door de lagere bitcoinprijs en meer miners in het netwerk (hogere hashrate), zorgt voor een forse concurrentie die sommige miningbedrijven buitenspel zet. Met name bedrijven die gebruik maken van netstroom, en geen duurzame energiebronnen, hebben het door de stijgende energiekosten momenteel lastig.

De hashrate hashrate De hashrate drukt de rekenkracht van het Bitcoinnetwerk uit. De hashrate wordt bepaald door het aantal hashes dat wordt uitgevoerd per seconde (bijvoorbeeld PH/s) voor het vinden van het volgende block. daalde eind vorig jaar niet alleen doordat een aantal grote miners door de lage bitcoinprijs in financiële problemen kwamen.

De extreem koude winter in Texas zorgde er eind december voor dat een aantal grote miningfaciliteiten stil kwamen te liggen. De netbeheerder Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) had de miners gevraagd hun productie tijdelijk stil te leggen, omdat het de energie goed elders kon gebruiken. Het bedrijf had door het stopzetten van diverse mining- en datacentra een extra 1,7 gigawatt (GW) aan stroom om op piekmomenten beter aan de vraag te voldoen.

Bitcoinminers dragen zo door hun flexibel gebruik bij aan een betrouwbaar elektriciteitsnet. Vanaf 1 januari 2023 zijn de gevestigde miners in Texas en ERCOT officieel een samenwerking aangegaan om in de toekomst het aanbod in tijden van hoge vraag te garanderen. En ook in Duitsland werd deze positieve bijkomstigheid van Bitcoinmining laatst op televisie besproken.

Lees hier de Linkedin post van Lee Bratcher, de voorzitter van de Texas Blockchain Council over het uitschakelen van miningfaciliteiten.

Het lijkt er nu op dat deze koudegolf is afgelopen en dat het elektriciteitsnet de vraag van de miners weer aankan. Deze ontwikkeling samen met een stijging van de bitcoinprijs afgelopen week droegen bij aan het herstel van de hashrate.

Hashrate en difficulty

Over het algemeen gesproken geldt: Hoe hoger de hashrate, des te hoger de Difficulty de Difficulty De Difficulty of moeilijkheidsgraad geeft aan hoe moeilijk de wiskundige puzzel is die bitcoinminers moeten oplossen om het volgende block in de blockchain te vinden. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad is, hoe meer rekenkracht ervoor nodig is om de puzzel op te lossen en het block te vinden. en dus hoe veiliger het netwerk.

Dit geldt alleen wanneer er tevens sprake is van een hoge decentralisatie, ofwel verdeling van de van de rekenkracht. Wanneer bijvoorbeeld één of slechts een aantal entiteiten de volledige hashrate in handen hebben, kan deze nog wel zo hoog zijn, maar dat maakt het netwerk niet veilig of betrouwbaar. En juist de immuniteit van tegenpartijrisico door de hoge mate van decentralisatie van het netwerk maakt bitcoin zo uniek en veilig.

Gelukkig is er op dit moment sprake van voldoende decentralisatie, zowel miners als nodes zijn verdeeld over de hele wereld. Daarnaast was de moeilijkheidsgraad nooit eerder zo hoog.


Lees hier meer over bitcoinmining, en hier onze artikelen over de technologie achter Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.