Bitcoin als drijfveer voor duurzame energie

Het energiegebruik van Bitcoin is een veelbesproken onderwerp. Tegenstanders vinden de digitale munt slecht voor het milieu en een verspilling van kostbare energie. Sommige voorstanders zien Bitcoin als drijfveer voor duurzame energie, die mogelijk een essentiële rol kan spelen in het behouden van een goed werkend elektriciteitsnet. Een voorbeeld is in Afrika, waar miningfaciliteiten en energievoorzieningen gebouwd op plekken waar duurzame energie kan worden opgewekt. Een win-win situatie waarbij omwonenden en miners toegang krijgen tot betaalbare elektriciteit.

Gridless

Het Afrikaanse miningbedrijf Gridless liet afgelopen week tijdens de Africa Bitcoin Conference weten dat het $2 miljoen dollar heeft opgehaald voor uitbreidingsplannen. Onder andere het bedrijf Stillmark en Bitcoinbedrijf Block zien de plannen van het bedrijf zitten.

Bekijk hier de gehele Twitterdraad van Nick.

Met het geld wil het bedrijf nieuwe energievoorzieningen gaan bouwen op het platteland in Afrika. Bitcoin speelt hierin een belangrijke rol. Het bedrijf bouwt namelijk miningfaciliteiten op plekken waar duurzame energie wordt opgewekt. De overtollige energie die door deze centrales wordt opgewekt zal worden ingezet om miners op locatie te laten draaien. Bitcoinmining kan voor een stabieler elektriciteitsnet zorgen, doordat het energieverbruik ervan flexibel is.

De opgewekte energie zal met prioriteit worden geleverd aan de lokale bevolking. De Bitcoinminers zullen op piekmomenten of wanneer de bewoners weinig energieverbruiken, kunnen worden aangezet. Op deze manier wordt de duurzame energie economisch gezien optimaal benut.

Afrika heeft betaalbare energie nodig. Het ondersteunen van kleinschalige elektriciteitsnetten om duurzamer te worden en duizenden huishoudens te voorzien vult een gat in de markt. Gridless

Volgens Gridless had in 2020 slechts de helft van de inwoners van Afrika toegang tot elektriciteit. Volgens het in Kenia gevestigde bedrijf moet dit anders. Door op plekken waar hernieuwbare energie wordt opgewekt Bitcoinminers te installeren ontstaat er een stabielere energiemarkt.

Op piekmomenten kunnen miners namelijk worden aangezet om de overtollige energie te gebruiken, en daarmee niet alleen de belasting van het net te verminderen, maar ook op een rendable manier bij te dragen aan de beveiliging van het Bitcoinnetwerk.

Doordat Bitcoinmining slechts rendabel is bij een vrij lage energieprijs (op dit moment zo'n 6 cent per kWh) is duurzame energie aantrekkelijk voor miners. Volgens een verslag van de Bitcoin Mining Council (BMC) vindt 59,5% van alle mining plaats met energie dat emissievrij is opgewekt. Echter is dit wel een schatting. Dit zou Bitcoinmining een van de weinige industrieën in de wereld die steenkool niet als voornaamste grondstof voor energie gebruikt maken.

Het verslag van de BMC laat een ander beeld zien dan de verslagen van de wat meer bekende Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF). Dit komt volgens de onderzoekers van de BMC doordat de CCAF andere data verzameld. Namelijk enkel die van Bitcoinminers die via het reguliere elektriciteitsnet stroom afnemen, en niet de miners die gebruik maken van zelf opgewekte stroom, of niet-reguliere elektriciteitsnetten. En dit zijn nou juist vaak de miners die gebruik maken van duurzame energiebronnen. 

Zo zouden de miners van Gridless in Afrika - die op een losstaand elektriciteitsnet zijn aangesloten - niet worden meegenomen in de data. Terwijl deze miners juist gebruik maken van hernieuwbare energie.

Volgens de BMC vindt maar liefst 52,8% van alle mining "off-grid" plaats. Het overgrote deel hiervan gebruikt uitstoot vrije energie. Een interessante bevinding.

Boven: hoe Bitcoin aan een gebalanceerd elektriciteitsnet kan bijdragen.
Het energieverbruik van het Bitcoinnetwerk volgens batcoinz.com

Initiatieven als die van Gridless mining laten zien dat Bitcoin als drijfveer voor duurzame energie kan fungeren. De hoge competitie binnen de Bitcoinmining industrie heeft als gevolg dat er een enorme baat is bij het vinden of creëren van een goedkope energiebron.

De mogelijkheden voor hernieuwbare energie op het Afrikaanse continent zijn enorm. Dit biedt winstmogelijkheden voor zowel energieproducenten als miners, waar omwonenden gemeenschappen bovendien ook enorme baat bij hebben. Gridless


Lees hier meer over Bitcoinmining.

Eerste afbeelding door Level39.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.