Deze milieuvriendelijke mining pool beloont duurzaam minen

PEGA Pool is een nieuwe milieuvriendelijke mining pool uit het Verenigd Koninkrijk, die zich inzet om Bitcoinmining te verduurzamen. Ze bieden volgens eigen zeggen de beste tarieven, geven extra korting aan miners die duurzame energie gebruiken en compenseren de CO2-uitstoot van mining door bomen te planten.

PEGA pool, een onderdeel van het PEGA network, ging halverwege februari van start en heeft op dit moment een hashrate hashrate De hashrate is het aantal hashes per seconde. Het is een manier om de rekenkracht van Bitcoinminers uit te drukken. van ongeveer 3 EH/s. Daarmee bevindt het zich net buiten de top 10 grootste mining pools

Het interessante is dat PEGA Pool hun positie als mining pool inzet om het netwerk te verduurzamen. Volgens de website bieden ze de beste verdiensten en geven ze een korting van 50% op de fees aan miners die duurzame energie gebruiken. Miners die daarvoor in aanmerking willen komen kunnen zich via de website aanmelden. Hiermee hoopt de mining pool het gebruik van duurzame energie te stimuleren.

Ook plant PEGA Pool bomen om de CO2-uitstoot van aangesloten miners te compenseren. Er zouden al 165.000 bomen zijn geplant, waarmee 4400 ton CO2 is gecompenseerd.

Het grootste deel van de hashrate van PEGA Pool wordt geleverd door het Britse PEGA Mining. Dat is het miningbedrijf van het PEGA network, dat met ongeveer 25.000 ASICs zo'n 2,4 EH/s bijdraagt aan de hashrate van de miningpool. PEGA Mining gebruikt volgens de website uitsluitend stroom afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen in Noorwegen en IJsland, zoals waterkracht en aardwarmte. 

We bouwden PEGA Pool zodat we onze cliënten niet alleen hoge prestaties en een betrouwbare miningpool konden aanbieden, maar ook om ze een stimulans te geven om de industrie ten goede te verbeteren en in onze groene voetstappen te treden. David Bungay, CEO van PEGA Pool

Het initiatief lijkt in lijn met de gedachte dat Bitcoinmining een drijfveer voor duurzame energie kan zijn. Dat wordt de laatste jaren steeds vaker gesteld. Er zijn inmiddels ook allerlei praktijkvoorbeelden

Mining pools

Een mining pool is een soort samenwerkingsverband waarbij Bitcoinminers zich vrijwillig kunnen aansluiten. Ze zijn interessant voor Bitcoinminers met een relatief lage hashrate, die in hun eentje slechts zeer sporadisch een block minen en daardoor met onregelmatige inkomsten kampen.

Via een mining pool kunnen miners hun krachten bundelen. Wanneer één van de aangesloten miners een block vindt worden de verdiensten pro rato verdeeld onder alle deelnemers op basis van hun geleverde bijdrage. Aangesloten miners hebben daardoor een meer regelmatige inkomstenstroom. Ze betalen voor de dienstverlening wel een percentage van de inkomsten. PEGA Pool rekent in principe twee procent, maar als je duurzame energie gebruikt daalt dat naar één procent.

Tegenwoordig zijn de meeste miners aangesloten op een mining pool, maar een aantal van de grootste miners zijn dat niet. Mining pools lijken daarmee een centraliserende rol op zich te nemen, maar in de praktijk zijn hun mogelijkheden zeer beperkt en kunnen miners op ieder moment stoppen met een mining pool of overstappen naar een andere.


We schreven vaker over Bitcoinmining en het milieu. Lees ook eens onze andere artikelen!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.