Miners weg uit Kazachstan: is Bitcoin nu meer duurzaam?

Veel Chinese miners trokken naar Kazachstan, waar de energie vooral wordt opgewekt uit klimaatonvriendelijke energiebronnen zoals kolen en gas. Nu de miners het land weer verlaten lijkt dat gunstige gevolgen te hebben voor de CO2-voetafdruk van het netwerk.

Na het Chinese miningverbod trokken Chinese miners massaal naar de Verenigde Staten en buurland Kazachstan. De VS werd met kop en schouders de nieuwe nummer één, maar Kazachstan werd voor miners de op één na populairste bestemming ter wereld. In augustus 2021 kwam ruim 18% van de wereldwijde  hashrate hashrate Het aantal hashes per seconde dat door miners wordt gevonden. Hashrate is een manier om de rekenkracht van het netwerk, of een individuele miner, uit te drukken. uit Kazachstan.

Voor het klimaat leek de populariteit van Kazachstan problematisch. Hoewel de miners in China nog veel gebruikmaakten van energieoverschotten uit waterkrachtcentrales, wordt in Kazachstan bijna alle stroom (88%) opgewekt uit klimaatonvriendelijke energiebronnen zoals kolen en gas. Critici wezen erop dat de CO2-voetafdruk van het Bitcoinnetwerk daardoor toenam.

Bron: CCAF

De miners kozen het land voornamelijk vanwege de lage energieprijzen. Ook toonde de overheid zich in de eerste instantie ontvankelijk voor de sector, onder andere met subsidies en belastingkortingen.

Al snel bleek echter dat Kazachstan niet het beloofde land was waar miners op hoopten. Het stroomnet raakte overbelast, met stroomuitval als gevolg. De overheid reageerde met nieuwe en minder gunstige belastingregels, een vergunningstelsel en beperkingen op de hoeveelheid stroom die miners mochten gebruiken. Meer dan 100 'illegale miners' werden door de autoriteiten gesloten. Om het stroomnet te ontlasten werden 'legale miners' gedurende sommige maanden geheel van het stroomnet geweerd.

Bron: CCAF

Het Kazachstaanse aandeel van de wereldwijde hashrate daalde daarna al snel weer. Op het laatst gemeten moment in januari 2022 was er nog 13,2% van over. Nu, een jaar later, zou nog slechts 6,4% van de totale hashrate uit Kazachstan komen, zo schrijft Daniel Batten van Batcoinz op Bitcoinmagazine.com.

Groener

Volgens Batten is de energiemix van het Bitcoinnetwerk door het vertrek van de miners uit Kazachstan een stuk groener geworden. Volgens zijn berekeningen op basis van de methodologie van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) zou het percentage miners dat stroom uit hernieuwbare energiebronnen gebruikt inmiddels liggen op 52,2% - meer dan de helft. In maart 2021 was dat nog 39,7%.

Bron: Batcoinz

De vertrekkende miners uit Kazachstan droegen daar ongeveer 3% aan bij. Het effect op de CO2-uitstoot is volgens Batten echter groter, omdat Kazachstan bovengemiddeld veel kolen verstookt en dat één van de meest vervuilende energiebronnen is. De migratie heeft volgens zijn berekeningen dan ook geleid tot een 10% kleinere CO2-voetafdruk.

Volgens Batten is er sprake van een trend, waarbij het energieverbruik van het netwerk jaarlijks 4% duurzamer wordt.

Bron: Batcoinz

China

In de tussentijd lijken veel miners toch weer te zijn teruggekeerd naar China, ondanks het verbod. In januari 2022 kwam alweer ruim 20% van de wereldwijde hashrate er vandaan. De meeste landen waar Chinese miners eerder naartoe trokken leverden gelijktijdig weer in aan populariteit, met uitzondering van de VS dat onverminderd populair blijft.


Meer lezen over energie, klimaat, milieu en Bitcoin? Bekijk dan ook eens de andere artikelen over het thema 'milieu'



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.