Chinees verbod drijft bitcoinminers massaal uit China, wordt Bitcoin nu groener?

Bitcoinminers trekken massaal uit China vanwege het onlangs aangekondigde Chinese verbod op bitcoinmining, zo blijkt uit diverse berichten. De miners zijn nu op zoek naar een nieuwe plek om zich te vestigen. Vooral Kazachstan en de Noord-Amerika lijken populaire bestemmingen, maar elders staat de deur ook open.

Vorige maand circuleerden de eerste berichten over een mogelijk Chinees optreden tegen bitcoinmining en de handel in bitcoin. Hoewel bitcoin in China al jaren aan banden is gelegd, lijkt de overheid nu echt door te zetten. Het verbod is inmiddels in enkele Chinese provincies al van kracht.

Een groot deel van de Chinese miningsector lijkt nu als gevolg van het verbod het land uit te trekken en naarstig op zoek te zijn naar huisvesting elders.

De Chinese miningsector is de grootste in de wereld. Volgens onderzoeksbureau Statista zou in 2020 maar liefst 65% van de totale rekenkracht van alle bitcoinminers wereldwijd afkomstig zijn uit China. Op basis daarvan zou de Chinese miningsector een dagelijkse omzet van ongeveer 585 BTC genereren - tegen de huidige koers ongeveer €17 miljoen euro per dag, of ruim €6 miljard euro per jaar.

Verhuizingen

Daling van de hash rate

Omdat veel Chinese bitcoinminers hun apparatuur uit hebben gezet is de hash rate van het Bitcoinnetwerk met ongeveer de helft gedaald. Blocks worden daardoor tijdelijk minder snel gevonden, waardoor de transactiecapaciteit daalt en de transactiekosten kunnen stijgen. Wanneer het Difficulty Adjustment Mechanism de moeilijkheidsgraad van het minen evenredig naar beneden bijstelt zal dat de gewoonlijke block time van 10 minuten herstellen.

Miningpool BTC.TOP liet weten dat het de activiteiten in China staakt. "Het is het risico niet waard", schreef Jiang Zhuoer van BTC.TOP. Hij zegt dat BTC.TOP voortaan voornamelijk in Noord-Amerika zal minen.

Ook HashCow, een groot miningbedrijf met meerdere faciliteiten, staakte hun activiteiten in China. HashCow zegt dat het orders voor nieuwe miningapparatuur heeft geannuleerd.

Miningpool BTC.com van moederbedrijf BIT Mining is al begonnen met verhuizen. Een groot deel van de apparatuur arriveerde vorige week in het naburige Kazachstan. Daarnaast investeerde BTC.com in een nieuw miningcentrum in Texas.

Poolin, een andere grote miningpool, zegt dat het hun miningapparatuur vooral verplaatst naar de Verenigde Staten en Canada. "We willen niet elk jaar opnieuw geconfronteerd worden met één of ander nieuw verbod in China", vertelde Alejandro De La Torre van Poolin.

Andere miningbedrijven zijn iets geheimzinniger over hun plannen, maar berichten op social media wekken de indruk dat er waarschijnlijk meer miningbedrijven verhuizen.

Bestemmingen

Waar kunnen de Chinese miners heen? Kazachstan en Noord-Amerika lijken vooralsnog de meest populaire bestemmingen. Vooral voor miners uit de Chinese provincie Xinjiang ligt de overstap naar buurland Kazachstan wellicht voor de hand. Het is dichtbij en Kazachstan beschikt net als Xinjiang over veel kolen waardoor de energieprijs erg laag is.

Noord-Amerika lijkt daarnaast ook populair. Sommigen noemen Canada omdat de waterkrachtcentrales daar regelmatig met enorme stroomoverschotten kampen, waardoor de energieprijs er ook laag is. Texas lijkt echter meer in trek. Texas is in Amerika koploper wat betreft het opwekken van stroom uit windenergie en heeft daardoor ook regelmatig stroomoverschotten. Al enige tijd is Texas daarom populair onder bitcoinminers. Gouverneur Greg Abbott verwelkomt de Chinese miners waarschijnlijk met open armen, want onlangs sprak hij zijn steun uit voor de miningindustrie en voerde hij gunstige regelgeving in om de bitcoinsector aan te trekken.

Andere Amerikaanse staten met een gunstig ondernemersklimaat voor bitcoinbedrijven profiteren wellicht ook van de instroom aan Chinese miners: Wyoming, Colorado, Ohio, South Dakota en California. En burgemeester Suarez van de stad Miami, een uitgesproken voorstander van Bitcoin, liet onlangs weten dat de Chinese miners bij hem van harte welkom zijn om te minen met stroomoverschotten van een kerncentrale.

Elders in de wereld staat men ook te springen om bitcoinminers. El Salvador, dat onlangs Bitcoin volledig omarmde, is bijvoorbeeld bezig met plannen om de miningindustrie naar het land te lokken met goedkope en schone stroom opgewekt uit lokale vulkanen.

Paraguay ziet bitcoinmining ook wel zitten: de lokale waterkrachtcentrales produceren zoveel stroom dat de Paraguayanen zelf maximaal 20% verbruiken. Lid van het Huis van Afgevaardigden Carlitos Rejala, voorstander van Bitcoin, maakt zich hard voor gunstige regelgeving en benadrukte hoe goedkoop hun schone energie is.

In Oekraïne is men nog niet helemaal zover, maar daar werkt men wel aan plannen om volgend jaar de stroomoverschotten uit lokale kerncentrales voor miningdoeleinden beschikbaar te maken. Het zou om maar liefst 2 tot 3 gigawatt gaan.

Bitcoin's energiemix

Bitcoinmining verbruikt veel stroom. In de praktijk blijkt echter dat een groot deel van de stroom die miners verbruiken afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Duurzame energieproducenten produceren namelijk dag en nacht grote hoeveelheden stroom en kampen daardoor regelmatig met stroomoverschotten waarvoor te weinig lokale afname is, waardoor de stroom onder de marktprijs verkocht wordt. Bitcoinminers nemen die stroom gretig af om zo goedkoop mogelijk te minen.

Onderzoek van Cambridge schat dat 39% van de miners uitsluitend duurzame energie gebruiken, maar er zijn ook onderzoeken die het percentage hoger inschatten. Desondanks betekent het dat er nog altijd veel wordt gemined op basis van klimaatonvriendelijke energiebronnen. Kolen zijn daarbij de grootste boosdoener.

In China verschilt het per provincie wat voor soort stroom men gebruikt. In sommige Chinese provincies zoals Sichuan wordt voornamelijk stroom opgewekt uit waterkrachtcentrales, maar in andere provincies zoals Xinjiang verbruikt men vrijwel uitsluitend kolen.

Veel mensen hopen dat het vertrek van de miners uit de kolenrijke Chinese provincies ervoor zorgt dat de energiemix van Bitcoin groener wordt, maar dat is niet zeker. Het lijkt er weliswaar op dat veel miners verhuizen naar locaties waar duurzame stroom wordt opgewekt, maar Kazachstan lijkt ook populair en daar wekt men vooral energie op uit kolen en olie. Het is dus maar de vraag of de energiemix van Bitcoin er noemenswaardig door verandert.


Waarom verbruikt Bitcoin eigenlijk zoveel stroom? Dat lees je in één van onze eerdere artikelen.

Beeldmateriaal: wuestenigel, license CC BY 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.