De burgemeester van Miami wil van de stad een Bitcoin hotspot maken

De burgemeester van Miami, Francis Suarez, wil van Miami een Bitcoin hotspot en mininghub maken. Met gunstige regelgeving, de mogelijkheid om belastingen met bitcoin te betalen en salaris in bitcoin voor ambtenaren hoopt hij de Bitcoincommunity en -sector naar de stad te trekken. Ook onderzoekt hij of de gemeente kan investeren in bitcoin.

Burgemeester Francis Suarez wil van Miami de meest innovatieve en technologisch vooruitstrevende stad van Amerika maken. Al jaren probeert hij daarom de IT-sector in Silicon Valley te verleiden de overstap van Californië naar Florida te maken. De hoop is dat daardoor nieuwe en hoogbetaalde banen ontstaan.

Sinds kort richt hij zich ook op de Bitcoincommunity en -sector. In een interview met Laura Shin van Unchained lichtte burgemeester Suarez zijn motivatie toe: "We wilden een belangrijke positie innemen omdat we denken dat cryptovaluta de toekomst heeft en wij bekend willen staan als de stad van de toekomst."

"Als stad hebben we een besluit ingevoerd waardoor onze medewerkers in bitcoin kunnen worden betaald en waardoor onze inwoners belastingen in bitcoin kunnen betalen. En waardoor de stad kan kan onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor de stad om te investeren in bitcoin", vertelde hij.

Suarez wil daarnaast een gunstig ondernemersklimaat voor de Bitcoinsector creëren en liet zich daarvoor inspireren door progressieve en 'crypto-vriendelijke' wetgeving uit Wyoming. In eerdere interviews noemde hij ook al eens Wisconsin en New York.

Boven: Het Unchained interview met burgemeester Francis Suarez

Symbolisch

Veel ambtenarensalarissen worden nog niet in bitcoin uitgekeerd. "Niet echt", geeft Suarez toe, "Dit was voor ons vooral een interessante manier om innovatief te blijven en onze medewerkers keuzemogelijkheden te geven."

Boven: FOX nieuwssegment met burgemeester Suarez

Ook is het nog niet zeker of de stad in bitcoin mag investeren, omdat de investeringsmogelijkheden van de stad door regelgeving beperkt zijn als de volatiliteit te hoog is. Suarez zegt nog te zoeken naar creatieve manieren om het risico te verlagen.

Het lijken dan ook vooral symbolische stappen waarmee hij Miami bij de Bitcoincommunity op de kaart wil zetten. Dat gaf Suarez ook al eens aan tijdens een eerder interview met FOX.

"Inderdaad", zei hij destijds, "De wereld kijkt altijd toe en de wereld ziet altijd wat steden doen. Als je uitnodigend bent kan je daar als stad van profiteren, zoals wij dat doen. Ik wil dat de creatieve en innovatieve klasse hierheen komt en hoogbetaalde banen creëert voor mijn inwoners."

Voorstander van Bitcoin

Onderliggend speelt waarschijnlijk ook mee dat Suarez een voorstander is van Bitcoin. "Het is spannend", zei Suarez, "want het helpt Bitcoin ook meer mainstream te worden. En ik denk dat het veel bijdraagt aan Bitcoin's succes wanneer het goedgekeurd en gebruikt wordt door overheidsinstanties. Want die worden gezien als de grootste bedreiging voor Bitcoin."

Suarez raakte in het verleden bekend met de technologie vanwege zijn deelname aan de Florida Blockchain Foundation en de Florida Blockchain Taskforce.

Hij lijkt vooral geïntrigeerd door de economische aspecten van decentralisatie. "Ik begrijp de frustratie van mensen over de overheid", vertelde hij, "En over te hoge uitgaven door overheden en overheden die via beleid manipuleren om allerlei doelen te bereiken. Dat is denk ik waarom veel mensen zich aangetrokken voelen tot een systeem dat decentraal is, dat niet gekoppeld is aan een centrale bank. En dat is denk ik waarom het spannend is, zeker als je kijkt naar wat overheden in het land en wereldwijd hebben gedaan". Daarmee doelt hij vermoedelijk op de grootschalige geldschepping door overheden ter bestrijding van de economische gevolgen van de COVID-crisis.

De toekomst van Bitcoin ziet er volgens hem rooskleurig uit: "Zolang regelgeving het niet onnodig beperkt en er geen grote hack of iets dergelijks plaatsvindt, dan zie ik - zeker als je kijkt naar hoe overheden doorgaan met monetair beleid waardoor inflatie ontstaat - dan zie ik een opwaartse trend."

Suarez zegt te hopen dat de cryptorevolutie er uiteindelijk toe leidt dat er een einde komt aan overheidsbeleid op basis van begrotingstekorten. Vandaag de dag kunnen overheden begrotingstekorten financieren door nieuw geld te creëren, maar met Bitcoin is dat niet mogelijk.

"En ze zullen dan geld moeten lenen, net zoals iedereen dat moet lenen", legt Suarez uit, "Ze kunnen niet gewoon hun eigen geld printen. Ze moeten gewoon geld lenen tegen rente, en als overheden fiscaal onverantwoord zijn dan zullen ze tegen een steeds slechtere rente moeten lenen."

Criminaliteit

Zorgen omtrent het gebruik van bitcoin voor criminele doeleinden wuift hij van de hand: "De valuta waarmee de meeste illegale activiteit ter wereld gebeurt, in de geschiedenis van de wereld, is de dollar. En de dollar halen we ook niet uit circulatie omdat die voor illegale activiteit gebruikt wordt". Hij snapt daarom niet waarom juist cryptovaluta zulke sterke associaties met criminaliteit oproept.

Klimaat

Hoewel Miami mogelijk één van de steden is die het hardst getroffen wordt door klimaatverandering is Suarez niet bezorgd over het energieverbruik van bitcoinminers. "Deel van het probleem met bitcoinmining is dat 90% niet in de VS gedaan wordt", licht hij toe, "90% wordt gedaan in landen waar de energie niet schoon is. En daarom wordt het als een vervuilende activiteit gezien."

De VS produceert volgens hem vooral schone energie en hij denkt dat het daarom goed zou zijn voor het imago van Bitcoin als meer miners zich in de VS zouden vestigen.

Miami zou volgens hem zelfs graag een mininghub worden: "Vanwege A) nationale veiligheidsredenen, want we denken niet dat 90% van de miners buiten de VS zouden moeten zijn en B) omdat we kernenergie hebben, dus we hebben schone energie, een schone energiebron waarvan de energie bijna onuitputtelijk is". In de toekomst voorziet hij dat zonne-energie en waterkrachtcentrales een steeds grotere rol zullen spelen bij het miningproces.

Suarez zegt daarnaast te verwachten dat bitcoinmining na verloop van tijd verandert en dat de technologie zich doorontwikkeld, zodat het minder energie verbruikt. Wat hij daarmee bedoelt is niet helemaal duidelijk.

Mogelijk begrijpt hij bitcoinmining iets minder goed dan de monetaire aspecten. Op de vraag of bitcoinmining in combinatie met de warme temperatuur in Miami wel een goed idee is, antwoordde hij namelijk dat hij niet verwacht dat de stad ervan zal opwarmen. De vraag had echter betrekking op de energiekosten van koelinstallaties in miningcentra.

$135 miljoen sponsordeal

De strategie van Suarez lijkt al enige vruchten af te werpen. Zo wist de stad de exchange FTX aan te trekken als nieuwe sponsor voor het lokale basketbalstadium. Het gaat om een 19 jaar durende sponsordeal van $135 miljoen dollar, waarbij het stadium naar de exchange wordt vernoemd.

Ook wordt Bitcoin 2021, het 'grootste Bitcoinevenement ooit', aanstaande juni in Miami georganiseerd als gevolg van de inzet van burgemeester Suarez.


Het volledige Unchained interview met burgemeester Francis Suarez is te bekijken via Youtube

Beeldmateriaal: Palacio do Planalto, license CC BY 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.