VS heeft door verbod in China nu het grootste marktaandeel in het Bitcoinnetwerk
Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat de meeste rekenkracht van het Bitcoinnetwerk nu uit de Verenigde Staten komt. Na het verbod op mining in China eerder dit jaar zijn veel miners naar de VS verhuisd. Het gaat om zo’n 35% van de mondiale hashrate, staten zoals Texas en Wyoming lopen voor in de omarming van het minen van bitcoin. Ook Rusland en Kazachstan zijn populaire alternatieven voor miners.
Verenigde Staten
Volgens de data van de Universiteit van Cambridge is de Verenigde Staten nu de wereldmarktleider in het leveren van rekenkracht aan het Bitcoinnetwerk. Het land is momenteel goed voor 35,4% van de hashrate. Gevolgd door Kazachstan en Rusland met marktaandelen van 18,1% en 11%
In April eerder dit jaar was het marktaandeel van de Verenigde Staten slechts 16,8% van de mondiale hashrate. Dit betekent dat het marktaandeel met 105% is gestegen. Nadat China een verbod op het minen van bitcoin invoerde daalde de hashrate hard en werd de markt voor mining apparatuur overspoeld. Dit bood een kans voor landen en ondernemers om makkelijker de mining industrie te stappen. Staten zoals Texas, Wyoming en Miami zijn door gunstig beleid populaire bestemmingen. Ook Kazachstan en Rusland hebben geprofiteerd van de kans en hun marktaandeel met 120% en 61% vergroot.
‘Het overheids verbod op het minen van bitcoin in China had een daling van 38% in de mondiale hashrate als effect. Dit komt overeen met het geschatte marktaandeel van China voor het verbod en suggereert dat de miners gelijktijdig zijn gestopt’, zo vertelt Michel Rauchs, digitale assets manager bij Cambridge Centre for Alternative Finance.
Bitcoin wordt steeds meer besproken in de Amerikaanse politiek. Zo belooft de gouverneur van Texas de staat 'nummer 1 bitcoin staat' te maken. En de Texaanse senator Ted Cruz denkt dat bitcoin de energie-infrastructuur kan versterken. Zij zijn overigens niet de enige pro-bitcoin politici. De burgemeester van Miami, Francis Suarez, wil ambtenaren betalen in bitcoin. Senaat lid Cynthia Lummis heeft laatst zelfs voor minimaal $50000 dollar aan bitcoin gekocht en bedankt god zelfs voor het bestaan van het decentrale geld. Verder heeft het hoofd van de Federal Reserve, Jerome Powell, laten weten niet van plan te zijn bitcoin te verbieden. Als laatst gaan er veel geruchten over een mogelijke goedkeuring van een bitcoin-ETF, dit is een indexfonds wat bitcoin voor institutionele beleggers toegankelijk maakt.
Meer decentralisatie in het netwerk
In de maanden Juli en Augustus is de hashrate met zo’n 20% gestegen. Volgens Rauchs suggereert dit dat veel miningapparatuur succesvol is verplaatst naar verschillende landen. Na de huidige drie mining grootmachten, VS (35,4%), Rusland (11,23%) en Kazachstan (18,10%) zijn Canada (9,55%), Ierland (4,68%) en Maleisië (4,59%) landen waar relatief veel gemined wordt. Nederland is goed voor een schamele 0,15% van de complete rekenkracht in het netwerk.
35% van de hashrate is afkomstig uit de Verenigde Staten
Volgens Rauchs heeft het verbod op minen in China ervoor gezorgd dat het Bitcoinnetwerk meer decentraal is geworden. De hashrate is meer verdeeld over de wereld, dit is een positieve ontwikkeling voor de veiligheid en het decentrale karakter van bitcoin.
Door de groeiende mondiale spreiding en concurrentie van miners wordt het steeds lastiger om een theoretische meerderheid van de hashrate in het netwerk in handen te krijgen.
Lees hier over hoe volgens Senaat lid Ted Cruz Bitcoin de energie-infrastructuur kan versterken of lees hier hoe bankier Jamie Dimon blundert over het eindige aanbod van bitcoin.
Beeldmateriaal: Universiteit van Cambridge
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.